MAKADO u KIC-u

Dramski program Kulturno informativnog centra „Budo Tomović“ ove godine počinje Manifestacijom kamernih dramskih ostvarenja – MAKADO.

Repertoar manifestacije obuhvatiće šest predstava: četiri aktuelne kamerne dramske predstave pozorišta iz Crne Gore, kao i gostujuća predstava iz Beograda. U okviru MAKADA biće odigrana i jedna predstava za najmlađe.

Pozorišna predstava “Tre sorelle” otvoriće manifestaciju u srijedu, 25.januara, u Velikoj sali, sa početkom u u 20 sati.

Po tekstu Stevana Koprivice, u režiji Zorana Rakočevića, ovu predstavu u produkciji Centra za kulturu Tivat i Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, izvodiće: Marija Đurić, Jelena Đukić, Marija Labudović, Omar Bajramspahić, Vule Marković i Pavle Popović. 

„Zaludna piščeva indikacija “o ljubavi i demonima” kada su “Tre sorelle” u pitanju postaje kako vrijeme prolazi, sve važnija i tačnija odrednica ovog komada. Kažu oni koji vjeruju u horoskope da u jednom momentu životnog zrijenja podznak postaje jači od znaka. Tako je i sa storijom o tri čudne prčanjske sestre i njihovoj fatumskoj i fanatičnoj zaljubljenosti u jednog marinera.” – Stevan Koprivica

Komad “Jerihonska ruža” rađen u koprodukciji „Zahumlja“ iz Nikšića i nevladinog udruženja Art 365 biće izveden u četvrtak, 26.januara, u sali DODEST, sa početkom u 20 sati.

Pozorišni projekat baziran na istinitoj sudbini žrtve trgovine ljudima, govori o našem vremenu koje mimo svih borbi za ljudska prava, iznalazi načine da nasilje nad čovjekom učini pravosnažnim.  Kroz komad se postavlja temeljno pitanje: koliko je naš život uopšte naš ako smo lišeni vlastitog tijela, vlastitih misli, vlastitog imena i vlastitog jezika? Izmještena iz svog habitusa, nekadašnja Olena, a sadašnja Amal, suočava se sa svijetom kao vječni stranac, bez vlastitog doma u geografskom, ali i metaforičkom smislu.

Autorka teksta je hrvatska spisateljica Diana Meheik, režiju potpisuje Mirko Radonjić, a igraju: Jelica Vukčević, Nikola Perišić, Nada Vukčević i Jovan Krivokapić.

DODEST-ova monodrama „Pijanista“ u izvođenju Sejfa Seferovića biće organizovana u petak, 27.januara, u sali DODEST, sa početkom u 20 sati.

Monodrama je nastala po tekstu Alesandra Barika (Alessandro Baricco), a u režiji Sejfa Seferovića.

Ova neobična džez drama, pisana u formi monologa, preseliće vas na brod “Virdžinija” s kraja 19-og vijeka i upoznati sa neobičnom sudbinom genijalnog pijaniste koji se rodio na tom brodu i sa kojeg se nikada nije iskrcao na kopno. Da biste otkrili zašto, odgledajte ovu predstavu i uživajte u melodijama Luj Armstronga, Džoli Rol Mortona, Stiva Hočkinsa i drugih.

 

Popularna komedija “Nobelovac i ja” reditelja Stefana Sablića u kojoj igraju Jelisaveta Seka Sablić i Branko Vidaković biće izvedena u subotu, 28.januara, u sali DODEST, sa početkom u 20 sati.

Priča govori o oživljenoj srednjoškolskoj ljubavi koja kada se dogodi u srednjim godinama, može imati veoma zanimljive i nadasve komične posljedice. U najkraćem riječ je o jednoj izuzetnoj i van stereotipnoj priči, koja je u isto vrijeme toliko životna, moguća i ubjedljiva.

 

Dječija lutkarska predstava “Kuče koje nije umjelo da laje” (3+) nevladine organizacije Dječiji umjetnički centar biće odigrana u neđelju, 29.januara, u sali DODEST, sa početkom u 12 sati.

Tekst i režiju potpisuje Davor Dragojević, za scenografiju i lutke pobrinula se Aleksandra Saška Moštrokol, a uloge tumače Dijana i Davor Dragojević.

Ova lutkarska predstava namijenjena je djeci predškolskog i nižeg školskog uzrasta. Kroz jednu zanimljivu igru, upoznaje djecu sa osnovnim elementima pozorišne predstave – scenografija, kostim, muzika, koreografija… Na duhovit način ispričana je priča o odrastanju jednog kučeta i njegovoj želji da nauči da laje. Putujući kroz svijet, kuče srijeće razne likove (kokot, krava, lisica, patak) od kojih, svako na svoj način pokušava da mu “pomogne”, pa tako kuče kukuriče, muče… A da li će zalajati? E, to je tajna.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=5348

Objavio dana sij 24 2017. u kategoriji Novinarstvo, Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN