Maj ’22 u KIC-u

KIC “Budo Tomović će promovisati i afirmisati umjetničko stvaralaštvo i tokom maja kroz organizaciju oko 30 programa – dva festivala: “Stare note – novi zvuci” i književnog “Literitorija”, po 10 koncerata različitih profila i književnih večeri, DODEST-ovu premijeru, nekoliko filmskih projekcija, pozorišnih predstava i izložbi.

Muzički program KIC-a predstaviće kroz ciklus „Mladi talenti“ perspektivne mlade muzičare. Jedan od njih je nagrađivani crnogorski pijanista, student magistarskih studija na Kraljevskom muzičkom koledžu (Royal College of Music) u Londonu Simo Šišević koji će 4. maja prirediti solistički koncert. Dio istoimenog ciklusa 31. maja biće i nastup pijaniste Karla Đurđevića dobitnika brojnih nagrada na državnim i internacionalnim takmičenjima.

U maju naš festival “Stare note – novi zvuci” promovisaće peti put izvornu pjesmu, crnogorske note i bogatu muzičku baštinu, pa će prve večeri, 5. maja nastupiti mladi izvođači, a drugo veče je posvećeno autorskim pjesmama koje su komponovane u duhu crnogorske narodne muzike i poznatih izvođača koji će na crnogorsko muzičko nebo donijeti 24 nove kompozicije. Gost KIC-a biće i jedan od najpopularnijih rok bendova iz Hrvatske “Vatra” koji će u okviru akustičnog koncerta 30. maja izvoditi nove pjesme, ali i svoje brojne hitove.

Istaknutu makednosku koncertnu pijanistkinju Emu Popivodu, koja je prepoznatljiva po autentičnom stilu izvođenja i neobičnom repertoaru, ugostićemo 17. maja, a na velikoj sceni KIC-a 25. maja održaće se i koncert pod nazivom “I bei momenti” u izvođenju soprana Olivere Perunović, Maje Jaković i Slađane Bubanje.

U organizaciji KIC-a 16. maja biće realizovan vikend kamerne muzike PLAY IN 2022, a 27. maja bićemo domaćin i završnog koncerta projekta VIVUM u okviru kojeg nastupaju učenici svih srednjih muzičkih škola iz Crne Gore.

 

Šesto izdanje LiTeritorije, regionalnog književnog festivala KIC-a „Budo Tomović“, održaće se od 9. do 11. maja. Ovogodišnja manifestacija, pod nazivom „Umjetnost i kriza/e“, tematizovaće stvaralački odgovor na krizu, u prvom redu globalnu krizu izazvanu pandemijom virusa Covid 19. Kroz razgovor i čitanja predstaviće se pisci: Semezdin Mehmedinović, Jana Radičević, Alen Bešić, Tanja Stupar Trifunović, Vasko Raičević i Marinko Koščec, a 11. maja, biće održana i tribina na temu umjetnosti i kriza/e u okviru koje učestvuju: Nataša Nelević, Tanja Markuš, Boris Stanić, Edin Jašarović i Vladimir Arsenić.

 

Dramski program KIC-a biće u znaku premijernog izvođenja predstave “Pogledaj dom svoj, đa’ole” koja je nastala u produkciji Pozorišne radionice DODEST, po ideji pisca i dramaturga Obrada Nenezića i u režiji Sejfa Seferovića. Premijera će biti organizovana 24. maja, a riječ je o drami za omladinu i odrasle koja se bavi esencijom društvenog posrtanja i porodičnog propadanja čiji su antiheroji mladi ljudi, bilo đe na ovoj planeti.

Nakon nekoliko uspješnih gostovanja, duhovita drama o izgubljenim identitetima “Ekselencije” biće izvedena 4. maja na DODEST-ovoj sceni. Koproducentsku predstavu JU ,,Zahumlje” i KIC-a ,,Budo Tomović” popularnu  “Kontraevoluciju” sa poznatom glumačkom postavom koju čini Jovan Dabović, Slavko Kalezić i Đorđije Tatić publika će moći pogledati 31. maja na istoj sceni.

Tribina “Podgoričke priče” koju je dramski program KIC-a pokrenuo prije godinu dana, ovog puta ugostiće Terezu Albano, osnivačicu Italijanskog kulturnog centra u Crnoj Gori – profesorku i kulturnu poslenicu koja oživljava italijansku kulturu u Crnoj Gori i crnogorsku u Italiji.

 

Filmski program KIC-a nastaviće sa realizacijom glavnog ovogodišnjeg projekta u kojem je scenario kao suštinski dio filma u fokusu zbivanja, pa ćemo od 16. do 18. maja u okviru revije “Scenario – filmski roman 2” prikazati filmska djela nagrađivana za scenario od strane najeminentnijih filmskih institucija (Oskar, BAFTA, Zlatni Globus, nagrada filmskih pisaca-scenarista), a među njima su: “Filadelfija” (1993), “Mjesta u srcu” (1984) i “Istorija nasilja” (2005).

 

Nova knjiga “Čuvar buvlje pijace“ poznatog beogradskog muzičkog publiciste Petra Pece Popovića biće prezentovana 20. maja, a u maju publika će se upoznati i sa književnim izdanjima Slavka Mandića “U ime oca i sina” i “Politički popovi i litijaški eksperti” i Buda Simonovića “Tajna ljubav kraljice Jelene”. U KIC-u će takođe biti promovisana knjiga Veljka VeljovićaSrcem Crnoj Gori”, knjiga Nevena Milakovića “Podgorička ispovijest 2”, knjiga Marijane Zečević “Toškovićeva Sagrada familija”, a svoje književno stvaralaštvo predstaviće i Rasim Gutić.

Veče savremene crnogorske poezije u organizaciji Udruženja književnika i književnih prevodilaca Crne Gore biće održano 13. maja.

Umjetnički program “Noć skuplja vjekove” Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore planiran je za 20. maj, a 10. maja publika će kroz druženje sa ambasadorom Jermenije Nj.E. dr Ashot Hovakimianom saznati nešto više o Jermeniji danas, o nekadašnjim gradovima pobratimima Titogradu i Jerevanu, o razmjeni pionira od 70-tih do kraja 80-tih godina itd.

Izložbu radova Udruženja penzionera Podgorice publika će moći pogledati 16. maja.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9293

Objavio dana svi 1 2022. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN