,,Mačoru” prva nagrada

Dječiji, maloljetni žiri je odlučio da prva nagrada Kotorskog festivala pozorišta za djecu pripadne predstavi “Mačor u čizmama” Gradskog pozorišta iz Podgorice “zbog nezaboravnog putovanja u svijet basne u kojem se radom i upornošću stiže do krune sopstvenih snova i neposredne komunikacije između publike i aktera tog svijeta.

macak
Zbog vragolaste i jake scenske igre, druga nagrada Dječjeg žirija, odlazi u Rusiju za predstavu ,,Karmen“ regionalnog lutkarskog pozorišta „Teremok Vologda“.

Treća nagrada dodijeljena je predstavi lutkarskog teatra ,,Merlin“,  ,,Zaboravljena zemlja“, sa obrazloženjem da “U dalekom svijetu, u kojem lutke čuvaju prirodu, za razliku od ljudi, u dalekom svijetu koji postavlja gomilu pitanja, na koja, možda, samo djeca znaju odgovor, odlazi treća nagrada, sa nadom da zaboravljena zemlja nikad neće biti zaboravljena”.
Žiri grada Kotora nagradio je predstavu “Čarobnjak iz Oza”, Gradskog pozorišta Podgorica  “zbog velikog horizonta doživljaja, za sve od sedam do sto sedam godina, zbog nevidljive niti koja glumce povezuje sa publikom, kroz muziku, pokret i govor”.

Dodijeljene su i specijalne nagrade.

Od Dječjeg žirija specijalna nagrada pripala je Jeleni Simić jer je  “ona napravljena od slame, igra dvorsku ludu, razgovara sa lutkama, prelazi ulicu na pravilan način i krije tajnu dječije ljubavi i nezaboravnog prijateljstva.

Za socijalni angažman i doprinos razvoju pozorišnog stvaralaštva mladih ASSITEJ Crna Gora dodjeljuje nagradu Dramskoj trupi „Joj, evo ih ovi“ iz Novog Pazara za predstavu “Beton mahala”.

Za savremeno i scenski inovativno tumačenje poznatih priča za djecu ASSITEJ Crna Gora dodjelje specijalno priznanje predstavi „Ivica i Marica“ u produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom, Crna Gora.

Nagrade će biti uručene večeras u 21.30 na Trgu od oružja, čime će biti zatvoren 23. KotorArt Kotorski festival pozorista za djecu.

J.P.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=3700

Objavio dana srp 12 2015. u kategoriji Izvještaj, Novinarstvo. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN