Lutke i grafike Japana u Podgorici

Izložba „Lutke i grafike Japana u Podgorici“U okviru manifestacije „Podgoričko ljeto 2016“ u poneđeljak, 11.jula, u Modernoj galeriji Muzeja i galerija Podgorice (ul. Marka Miljanova br. 4), sa početkom u 21 sat  biće otvorena  izložba „Lutke i grafike Japana u Podgorici“.

Izložbu će otvoriti Juichiro Omori, ataše za kulturu Ambasade Japana i trajaće do 23.jula.

Publika će biti u prilici da vidi oko 80 eksponata, počev od Hina i Gogacu lutaka za najmlađe, Bunraku i No lutaka inspirisanih japanskim tradicionalnim umjetničkim formama, Kokeši drvenih lutaka, kao i mnoge druge, koje su nastajale od davnih vremena do danas.

Japan uživa u bogatoj kulturi lutaka, đe svaka lutka ima svoje značenje i namjenu duboko povezanu sa svakodnevnim životom. One nisu samo đečije igračke, već prava umjetnička djela vrijedna divljenja. Ono što karakteriše japanske lutke je spokoj kojim odišu njihova lica. Izraz ukijo potiče iz 17. vijeka i ima značenje „plutajući svijet, prolazni, efemerni svijet“. Slike koje su predstavljale takav svijet zvane su ukijo-e, i promovisale su uživanje i hedonistički koncept življenja. Izrađivane su u tehnici drvoreza i reprodukovane u stotinama primjeraka. One nаstaju u 17. vijeku, kao vid gradske kulture Edo perioda (1603-1867).

Bile su namijenjene novonastaloj buržoaziji, trgovcima, a sve to kao posljedica urbanizacije nakon pacifikacije zemlje. Teme koje se obrađuju na ovim grafikama su scene gradskog života, lijepe žene, kurtizane, gejše, i tome slični motivi. Kolekcija je vlasništvo g. Ninka Radosavljevića, iz Srbije.

 

Organizatori izložbe su Japanska ambasada u Republici Srbiji i Sekretarijat za kulturu i sport.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=4981

Objavio dana srp 10 2016. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN