Luminis u KIC-u

plakat-trio-luminis Koncert trija „Luminis“ biće održan u okviru ciklusa „Kamerna muzika“ u subotu, 8.oktobra, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, sa početkom u 20 sati. Ulaz je besplatan.

 

Na programu su kapitalna djela klasične literature: Klavirska trija Franca Šuberta op. 100 i Roberta Šumana op. 110.

 

Trio “Luminis” je osnovan u avgustu 2014. tokom Ljetnjeg kampa za kamernu muziku na Ivanovim koritima, u okviru kojeg su crnogorski umjetnici Tatjana Prelević (klavir), Marko Simović (violina) i Vladimir Drobnjak (violončelo) angažovani kao mentori. Trio je do sada koncertirao na Cetinju, Nikšiću, Kotoru, Podgorici i Baru, kao i u njemačkim gradovima Berlinu, Hamburgu, Frankfurtu i Hanoveru. Ovo je prvi cjelovečernji koncert trija “Luminis” u Podgorici.

Tatjana Prelević je profesor Kamerne muzike na Akademiji za muziku i pozorište u Hanoveru, đe je magistrirala klavirski odsjek u klasi prof. Bernda Geckea. U rodnoj Podgorici završila je kompletno muzičko obrazovanje, diplomirala je klavir na Muzičkoj akademiji u klasi prof. Konstantina Boginoa i kompoziciju u klasi prof. Vojina Komadine. Osvojila je brojne nagrade na međunarodnim takmičenjima za klavir i klavirski duo: Specijalna nagrada na ARD takmičenju u Minhenu, prva nagrada u Santa Maria Ligure i treća nagrada na takmičenju pod pokroviteljstvom njemačke industrije u Leverkuzenu. Bila je stipendista DAAD-a i Dorote-e-Erksleben (2003). Od 1997. vodi raznovrsne projekte za novu muziku na Muzičkoj akademiji u Hanoveru, angažovana je kao profesor za kamernu muziku u okviru Ljetnjeg muzičkog kampa u Barduu (Francuska), a od 2014. i na Ljetnjem kampu za kamernu muziku na Ivanovim koritima. Uvrštena je u grupu od trinaest istaknutih žena, uglavnom naučnica i umjetnica koje djeluju na univerzitetima Donje Saksonije, u okviru projekta „Đe je Minerva“ iz 2003. godine (Wo ist Minerva) – porudžbina Ministarstva nauke i kulture Donje Saksonije, među kojima je i Marina Abramović. Aktivna je članica Društva za savremenu muziku u Hanoveru (Geselschaft für Neue Musik Hannover). U saradnji sa tom organizacijom, 2010. godine, inicirala je projekat “Pisma iz domovine”, koji je imao za cilj promociju muzike, umjetnosti i književnosti iz bivše Jugoslavije. Nakon dvije godine, uslijedio je sljedeći projekat “Pisma u domovini”, koji je finansirala fondacija Simens. Tatjana Prelević je zajedno sa svojom koleginicom kompozitorkom Snežanom Nešić osnovala ansambl “Urwerk”, koji se uglavnom bavi izvođenjem predstava muzičkog teatra. Od 2012. godine je predavač na Univerzitetu u Hildesheimu, odsjek za „World music“ (Svjetska muzika). Kompozicije Tatjane Prelević su bile naručene od Ministarstva za kulturu Crne Gore, festivala Kotor Art, Ministarstva za nauku i kulturu Donje Saksonije, Instituta za muziku, pozorište i medije u Hanoveru, Društva za novu muziku u Hanoveru, Landesmuseum u Hanoveru, Festivala za novu muziku u Braunšvejgu, muzeja „Paula Modersohn-Becker“ u Bremenu. Njena djela su izvodili renomirani ansambli i solisti: Nomos kvartet, Ansambl „Polihimnia“, ansambl „Integral“ i „Novi ansambl“, Ksenija Lukić, Ulrih fon Vrohem, Matijas Klager, Snežana Nešić, Elsbeth Moser, Ksenija Janković, Margit Kern i Juta Rubenake.

 

Marko Simović je član Crnogorskog simfonijskog orkestra od njegovog osnivanja. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi Romana Simovića, a magistrirao na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. Usavršavao se u zemlji i inostranstvu kod profesora kao što su: Emil Kamilarov, Dina Šnajderman, Irina Jašvili, Sergej Kravčenko, Aleksandar Ostrovki. Nastupa kao solista i kamerni muzičar u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Ukrajini, Njemačkoj i Belgiji. Ostvario je saradnju sa renomiranim gudačkim kvartetom “Rubicon”, pijanistima Nikolom Vučkovićem, Tatjanom Prelević, Bojanom Martinovićem, violinistima Miranom Begićem, Romanom Simovićem, Sergejem Smbatijanom, orkestrom “Camerata Akademika” i drugima. Sa gitaristom Goranom Perišićem je osnovao duo “MarGo” 2007. godine. Od 2012. je član trija “Triangulum” u čijem sastavu sviraju oboistkinja Nadica Ristić Simović i pijanista Davor Novak. Pored toga, aktivno se bavi pedagoškim radom, kao profesor violine u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić”. Bio je povremeno angažovan kao menadžer festivalskih orkestara: Kotor Art, AMA Perast, Nikšić Guitar Festival, Grad Teatar Budva, a u periodu od 2005-2011, i u organizaciji muzičkog programa u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” na Cetinju. Član je Udruženja kompozitora Crne Gore i koncert-majstor festivalskog orkestra ,,Operosa“ i kamernog orkestra Ljetnjeg kampa za kamernu muziku/Montenegro Summer Camp for Chamber Music.

 

Violončelista Vladimir Drobnjak je diplomirao na Fakultetu lepih umetnosti u Beogradu, u klasi Sandre Belić, i nakon toga se zaposlio u Crnogorskom simfonijskom orkestru. Usavršavao se na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu kod prof. Imre Kalmana, kao i na brojnim majstorskim kursevima kod renomiranih pedagoga: Ksenije Janković, Davida Grigorjana, Luiz Hopkins, Denisa Šapovalova i Stanislava Apolina. Solističke resitale je održao u Beogradu, Pančevu, Podgorici, Kotoru, Baru i Cetinju. Bio je član orkestra opere u Narodnom Pozorištu u Beogradu, sa kojim je imao turneje u Italiji i Grčkoj (2006-2008). Bio je vođa violončela festivalskog orkestra “Kotor Art”, operskog orkestra festivala “Operosa”, kao i internacionalnog omladinskog orkestra (u organizaciji Švedske Kraljevske Akademije) na koncertima u Švedskoj i Crnoj Gori. Veoma je aktivan kao kamerni muzičar. Nastupao je u društvu sa umjetnicima kao što su Roman Simović, Nazar Kožuhar, Tatjana Prelević, Nemanja Radulović, Vesna Đokić i Igor Perazić. Jedan je od osnivača ansambla „Joy of Music” sa kojim je imao brojne koncerte u Crnoj Gori. Osnivač je Oboa kvarteta, kojeg su činili solisti Crnogorskog simfonijskog orkestra, a od 2014. je aktivni član-osnivač klavirskog trija Luminis. Bavi se pedagoškim radom, predaje kamernu muziku u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić” u Podgorici. Nekoliko godina za redom je angažovan kao član simfonijskog orkestra austrijskog festivala “Tyrolean Festival Erl“ sa kojim je izveo kompletan opus Riharda Vagnera i gostovao u Kini. Na Ljetnjem kampu za kamernu muziku/Montenegro Summer Camp for Chamber Music, na Ivanovim koritima angažovan je od njegovog osnivanja 2012.                                                               

 

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=5172

Objavio dana lis 6 2016. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN