Lomača za Noku

Prije no što pređem na Žbira kao polemičara, još jednom ću istaći da je napuhivanje glavni postpupak kojim se služi u svemu što piše. U pjesmi Uskrsni, zemljo dukljanska kaže: „Svako je naše doba bilo adsko“! Kad našu istoriju nazoveš „adskom“, to otkriva odsustvo talenta i manjak pameti, neukus i megalomaniju koja ne rukuje riječima već interkontinentalnim raketama. Studija bi ispala kad bih analizirao jezičke projektile zemlja-vazduh-zemlja kojom se nahijski genije služi.

Za moju svrhu dovoljan je naslov novinskog teksta: kad je Kilibardu turilo za prvog ministra ambasade SiCG u Sarajevu, zahtjevom da ga se proglasi personom non grata u BiH oglasilo se 16 udruženja, među kojim Majke Srebrenice, Udruženje boraca Patriotska liga, Udruženje boraca Zelene beretke, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca, Asocijacija za brigu o djeci poginulih boraca Fatma, Savez ratnih vojnih invalida BiH i Fond za humanitarno pravo iz Beograda, našto je Jeksi u CKL napisao tekst pod naslovom Ko režira lomaču i progonstvo za prof. dr Novaka Kilibardu?

Taj naslov sadrži bit njegova stila dovedenu do groteske. Ostavljam po strani činjenicu da samo mizerija može ovako braniti zlikovca, jer me zanima jezik. U Sarajevskim sveskama analizirao sam jednu Kilibićevu knjigu na 45 stranica i dokazao da je Nošo prdonja s titulom doktora. Titulom “prof. dr“ Žbir hoće da impresionira rulju, a kad je prevedete na jezike istine, dobijete polupismenu neznalicu u penziji. Druga važna riječ je “režira“: pošto svak zna da se radi o vitezu, napadi na Noša moraju biti režirani. Zblija, po čijoj su režiji majke Srebrenice od nedužnog Noke tražile da se za zločine kaje u Tupanu, a ne u Sarajevu? Žbir je na Noša potrošio i “progonstvo“, jednu od riječi u koje je zaljubljen i od čije gromoglasnosti njegov čitalac brzo ogluhne: bjegunac iz CG koji sebe zove prognanikom brzo vam se popne na neku stvar. Žbir kuša da riječju “progonstvo“ crnogorskom Šešelju prida dostojanstvo mučenika, a riječju “lomača“ prevazilazi sebe: Đordanu Brunu, Janu Husu i inim pridružio je bitangu koju je Rašo odlikovao. I prozu i stihove Brico često proizvodi metodom napuhivanja koje je ovdje groteksno, jer znamo kakva je nula Nošo. Uzgred: naslov Ko režira lomaču i progonstvo za prof. dr Novaka Kilibardu izišao je iz pera osobe koja jezičku i stilsku histeriju gaji kao zaštitni znak svojih polemika: ovaj tekst je bio napad na Šekija Radončića.  

Marko Vešović

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=775

Objavio dana pro 5 2010. u kategoriji Stav. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN