Ljetnji kamp  za kamernu muziku KIC-a “Budo Tomović”

Osmo izdanje projekta Ljetnji kamp za kamernu muziku čiji cilj je popularizacija kamerne muzike među domaćim muzičarima različitih generacija predstavili smo na press konferenciji koja je organizovana danas u Multimedijalnoj sali.

Učesnici PRESS konferencije bili su: Maja Popović – urednica muzičkog programa KIC-a i autorka projekta, Žana Lekić – flautiskinja i profesorica kamerne muzike na Muzičkoj akademiji na Cetinju i Christoph Breunig – zamjenik ambasadora SR Njemačke.

Ovo je šesta godina kako je Kulturno – informativni centar „Budo Tomović“ nosilac projekta i glavni organizator Ljetnjeg kampa za kamernu muziku, ovogodišnje izdanje realizuje se uz podršku Glavnog grada, Ministarstva kulture, Ambasade SR Njemačke, Prijestonice Cetinje, Turističke organizacie Cetinje, Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” i Nacionalnih parkova Crne Gore.

Kamp će tradicionalno biti održan od 30.jula do 7.avgusta na Ivanovim koritima, u rekreativno- edukativnom centru “Lovćen”. Preko 40 muzičara učestvovaće u radu kampa; 30-tak kompozicija za različite kamerne-instrumentalne ansamble (i ukuse) su na programu. Pored redovnih mentora, dočekujemo i nove – među kojima su oboista Bojan Pešić iz Beograda, violončelistkinja Maria Di Meglio iz Kolumbusa, SAD, i hornistkinja Naomi Atherton iz Mančestera. Podsjećemo dugi niz godina naši stalni mentori na kampu su ugledni muzičari i profesori kako iz naše zemlje, tako i iz regiona i inostranstva: Anton Martinov, Veljko Klenkovski, Žana Lekić, Nataša Popović, Marko Simović i saradnici Slađana Cvejić, Petar Obradović i Ana Cerović Zvicer.

Urednica muzičkog programa KIC-a Maja Popović na press-u u susret Ljetnjem kampu, kazala je da će osmo izdanje projekta Ljetnji kamp za kamernu muziku okupiti 35 polaznika i 11 mentora i saradnika, odnosno da ćemo ponovo biti u mogućnosti da kreiramo različite kamerne ansamble i izaberemo interesantan muzički repertoar čiji opseg seže od barokne do savremene muzike. Pored toga učesnici različitih nivoa – učenici, studenti i mladi umjetnici – dobiće intezivne obuke uz mogućnost da javno nastupaju na završnim koncertima. Takođe će se nastaviti tradicija Ljetnjeg kampa koja uključuje veći broj polaznika u kamerni orkestar. Ovog ljeta imaćemo privilegiju da predstavimo dvije premijere: Sonata za kvartet klarineta srpskog klarinetiste i kompozitora Ante Grgina doživjeće svjetsku premijeru na jednom od završnih koncerata a Bachianas Brasileiras br. 5. za ansambl violončela i glas, brazilskog kompozitora Heitora Villa-Lobosa, biće premijerno izvedena u Crnoj Gori. Na listi repertoara je oko 30 muzičkih djela, u izvođenju raznovrsnih ansambala. Najbolji će imati priliku da se predstave na završnim koncertima na Cetinju (6.avgust, Ministarstvo kulture) i u Podgorici (7.avgust, KIC „Budo Tomović“). Urednica muzičkog programa KIC-a i autorka projekta, Maja Popović, se zahvalila na podršci Ministarstvu kulture Crne Gore i Ambasadi SR Njemačke na permanentnoj podršci. Ljetnji kamp za kamernu muziku je jedinstven projekat na Balkanu posvećen kamernoj muzici i otvoren za sve muzičare dobre volje iz naše zemlje, regiona i svijeta. Iznad svega zahvalila se učesnicima koji dolaze ovdje svakog ljeta da nađu prijatelje s kojima će usavršiti svoje sviranje. Uostalom, kamerna muzika je s ljubavlju poznata kao „muzika prijatelja“.

Zamjenik ambasadora SR Njemačke Christoph Breunig je istakao da je Ambasada SR Njmačke od samog početka bila uz kamp i da će tako biti i ubuduće, kao i da će kroz svoju podršku pružiti doprinos daljem razvoju kamerne muzike u Crnoj Gori, u cilju promocije Crne Gore kao muzičke destinacije. Zamjenik ambasadora se tom prilikom takođe zahvalio KIC-u “Budo Tomović”, Glavnom gradu, Ministarstvu kulture, Opštini Cetinje i Turističkoj organizaciji Cetinje na njihovoj podršci u cilju afirmacije kvaliteta Ljetnjeg kampa za kamernu muziku, a što će svakako ubuduće omogućiti da imamo sve internacionalniji i bolji kamp.

 

Flautiskinja i profesorica kamerne muzike na Muzičkoj akademiji na Cetinju Žana Lekić je istakla značaj Ljetnjeg kampa koji ulazi već u svoju prvu deceniju i da ono što ohrabruje i raduje jeste da uz velike napore ovaj kamp niže uspjehe i godine tako da se približava deceniji što je za svaku pohvalu. Ohrabrujuće je takođe da već toliko godina Ljetnji kamp ima podršku Glavnog grada i Ministrastva kulture, jer kulturu treba učiniti dostupnom ljudima odnosno omladini, mladim talentima, konzumentima, publici. Podsjetila je na praksu kampa koji svake godine obrađuje neku novu literaturu, kao i to da su mnogi kamerni sastavi sa kampa nastavili svoj rad i ostavarili neku svoju koncertnu aktivnost što je jako dobro za našu muzičku scenu.

 

 

 

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7470

Objavio dana srp 25 2019. u kategoriji Izvještaj, Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN