Ljetnji kamp za kamernu muziku i završni koncerti

Ljetnji kamp za kamernu muziku (30.07. – 07.08.2020.), koju već devet godina za redom organizuje KIC “Budo Tomović”, počinje sa ovogodišnjom realizacijom. Na ovogodišnjem kampu, na Ivanovim koritima, boravi preko trideset muzičara – polaznika i mentora, koji intezivno pripremaju bogat repertoar. Na repertoaru su mnoga djela kamerne muzike Ludviga van Betovena sa ciljem obilježavanja 250 godina od njegovog rođenja. S tim u vezi, mlada crnogorska kompozitorka Slobodanka Bobana Dabović – Đurić napisala je, specijalno za naš kamp, muzičko djelo posvećeno Betovenovoj godišnjici pod nazivom “Trag velikana”,  za dva violončela i klavir. Ovo djelo će na završnim koncertima premijerno izvesti polaznici i mentori Ljetnjeg kampa. Pored Betovena na repertoaru je i muzika Johana Sebastijana Baha, Đovanija Batista Pergolezija, Georga Fridriha Hendla, Franca Doplera, Cezara Franka, Sergeja Prokofjeva, Georga Filipa Telemana, Riharda Vagnera, Volfganga Amadeusa Mocarta, Đakoma Pučinija, Sergeja Rahmanjinova, Morisa Ravela i Bohoslava Martinua.

Pridržavajući se preporuka Instituta za javno zdravlje ove godine programski sadržaj Ljetnjeg kampa čini muzika za manje kamerne sastave. Formirano je ukupno 19 ansambala među kojima su duo, trio, kvartet i najveći – septet. Ove godine izostavili smo kamerni orkestar, koji je posljednjih godina imao značajno mjesto u repertoaru projekta. Polaznici Ljetnjeg kampa su učenici i studenti iz Crne Gore (Podgorica, Cetinje, Budva, Nikšić, Bar, Kotor, Herceg Novi) kao i njemački violista koji je redovni učesnik i prijatelj kampa.

Ovogodišnji saradnici i mentori, koji će oblikovati muzičke interpretacije raznovrsnih sastava su: flautistkinja Žana Lekić i pijanistkinja Nataša Popović profesorice sa Muzičke akademije na Cetinju kao i kontrabasistkinja Ana Zvicer, violistkinja Vladislava Drašković, hornistkinja Maša Tulić, violinista Marko Simović, violončelista Dmitri Prokofjev, klarinetista Damjan Begović i fagotista Gjeorgi Kalajdiev, članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Završni koncerti će se održati na Ivanovim koritima (05.08. i 06.08. u Rekreativno-edukativnom centru “Lovćen” u 20h) i u Podgorici (07.08. u dvorištu galerije “Risto Stijović” u 20h). Usljed epidemiološke situacije broj publike je limitiran u skladu sa naredbama NKT-a. Snimci sa završnih koncerata biće postavljeni na YouTube kanalu i sajtu Ljetnjeg kampa za kamernu muziku.

Ovogodišnji Ljetnji kamp za kamernu muziku podržali su: Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, Ministarstvo kulture, Francuski Institut i Njemačka ambasada u Crnoj Gori.

 

Prijatelji Ljetnjeg kampa za kamernu muziku su: Umjetnička škola za muziku i balet “Vasa Pavić”, Turistička organizacija Cetinje, Muzička akademija Cetinje i Nacionalni parkovi Crne Gore.

 

Više informacija možete pronaći na sajtu: http://summercampforchambermusic.me/

 

 Za dodatne informacije i pitanja možete kontaktirati urednicu muzičkog programa i organizatorku Ljetnjeg kampa, Maju Popović na mail: ljetnjikamp2014@gmail.com

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=8420

Objavio dana srp 29 2020. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN