Ljepote stvaranja kroz slikarsku radionicu „Treće doba“

KIC „Budo Tomović“ biće domaćin promocije knjige *Ljepote stvaranja kroz slikarsku radionicu „Treće doba“* autorke Ljiljane Đurović koja će biti predstavljena u poneđeljak, 29.juna, u Multimedijalnoj sali KIC-a, od 19 sati.

 

Uz autorku, o knjizi će govoriti istoričarka umjetnosti Petrica Duletić, a veče će moderirati Vera Bojanić.

 

Autorka u predgovoru piše: “Ova retrospektiva djelovanja radionice slikanja i crtanja je nastala iz mog razmišljanja kako da se zahvalimo profesorici Tindi Bulatović za njen nesebičan trud oko svih nas. Upravo onda kada je Tinda prestala sa radom u meni se rodila ideja da napišem knjigu o njenoj radionici. Ali ne samo ja, šćela sam da i moje drugarice, budu dio te knjige tim što će i one napisati par rečenica o radionici crtanja i slikanja. Davne 2000. godine po nagovoru moje sestre Vesne, postala sam član radionice, do kraja njenog postojanja. Kako sam imala predznanje o slikanju uz pomoć profesorice sam savladala još neke tehnike slikanja. Prolazili su časovi, godine i tako dvadeset i jednu godinu, postojala je slikarska radionica koja je mijenjala svoje prebivalište kao i svoje ime…”

 

Ljiljana Đurović rođena je 1951. godine u Titogradu. Završila je Srednju tehničku školu. Radila je u Telekomu Crne Gore do svog penzionisanja. Tokom svog rada bavi se aktivno i slikanjem. Član je slikarske radionice crtanja i slikanja Tinde Bulatović, ULSCG-a i slikarske radionice „Boje prijateljstva“. Izlagala je na više kolektivnih izložbi širom Crne Gore i van nje.

Ovu knjigu piše da sačuva lijepa śećanja na rad Radionice crtanja i slikanja Tinde Bulatović, kao i divna druženja sa njenim polaznicima.

 

Podsjetimo i da je Tinda Bulatović završila Školu primijenjenih umjetnosti u Herceg Novom, a Akademiju primijenjenih umjetnosti u Beogradu. Od 1964. godine radila je kao modni kreator u Podgorici, osnovala „Domaću Radinost“ u preduzeću Titeks u Titogradu 1982. godine, bavila se kostimografijom (za Crnogorsko narodno pozorište), modnim novinarstvom – (sarađivala sa beogradskim i crnogorskim listovima), likovnom pedagogijom. Od 1988. godine slika i izlaže. Članica je: Udruženja primijenjenih, Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore i Društva slikarskog uranka Podgorice.

Za svoj rad više puta je bila nagrađivana na Tekstilnim sajmovima širom Jugoslavije, otkupnim nagradama, kao i društvenim priznanjima. Među njima se izdvajaju Zlatna plakata Privredne komore Jugoslavije 1984. i priznanje „Majstor dizajna“ dobijeno u Sloveniji 1983. godine.

 

Nakon promocije knjige koja je svojevrsni omaž stvaralaštvu Tinde Bulatović, odnosno njenom predanom višedecenijskom radu sa pripadnicama *treće dobi, u izložbnom holu KIC-a biće organizovana izložba radova polaznika Radionice crtanja i slikanja Tinde Bulatović koju će otvoriti Snežana Burzan, direktorica KIC-a.

 

Shodno odluci Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti – nošenje zaštitnih maski u svim javnim zatvorenim prostorima je obavezno!

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=8283

Objavio dana lip 26 2020. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN