Laža – reciklaža

Prije nekoliko dana na Žabljaku je svečano otvoreno lokalno sanitarno gradsko smetlište. Smetlište je otvorio Ministar Radulović, u prisustvu lokalnih činovnika i slovenačkog ambasadora. Pored smetlišta nalazi se objekat – hala za regionalno prebiranje i prepakivanje smeća i otpada od Nikšića do Pljevalja koji se naziva i regionalna deponija, reciklažni centar i sortirnica. Objekat regionalne smećare je prošle godine otvorio bivši Premijer Đukanović. Od tog otvaranja postrojenje smećare nije radilo ni jedan jedini dan. Đukanović je, dakle, svečano otvorio fatamorganu tj. još jednu beskorisnu skalameriju. Ove godine regionalna smećara je radila samo taj dan kad je otvoreno opštinsko smetlište da bi ugođaj bi na nivou. Sad je zakatančena a inače se u hali regionalne smećare parkiraju mašine komunalnog preduzeća.

Izgradnja regionalne smećare je koštala 2.500.000 eura a gradnja sanitarnog opštinskog smetlišta 900.000 eura, prema formuli: pola Crna Gora – pola Slovenija. U svarnosti je to bilo: pola pije – pola Šarcu daje. Halu regionalne smećare čine kostur od željeznih profila i oplata od lima, dimenzija 20x60x8 metara. Koštala je oko 200.000 eura a asfaltiranje oko objekta, kućica na ulazu sa ogradama itd. oko 100.000 eura. Izgleda, ironično, da su presa za aluminijske limenke, plastiku i karton i pokretna traka koštali 2.200.000 eura. I iz ove izgubljene razvojne bitke Đukanovićevi lihvari su se vratili sa šićarom. Kao ono kad su farbali 8 stubova žičare za 640.000 eura. Jasno je da se visokorangirani slovenački i crnogorski đubretari dobro slažu kad su u pitanju lopinjanje i mešetarenje. Nije slučajno što su svi elitni cg kadrovi, koji su zdipili naš sir, uvijek slati baš u Sloveniju kao diplomatski predstavnici i ambasadori.

konstrukcija reciklažnog centra koja je propala usljed sniježnih padavina

Sama Đukanovićeva ideja da se regionalno smetlište napravi u Žabljaku je potpuno van pameti jer je u pitanju ekološki dragocijeni prostor i zona koja je pod zaštitom UNESCO-a tj. NP Durmitor. To je i prijestonica eko države u kojoj su nepomenici na dan proglašenja eko države u njenom srcu otvorili regionalno smetlište izrugujući se ideji ekološke države. To je mjesto koje je najudaljenije od velikih centara stvaranja otpada (Nikšić i Pljevlja itd). Do Žabljaka treba voziti smeće uzbrdo na 1500 metara, sa dva spuštanja u kanjone Tare i Bukovice a onda probrano smeće voziti neđe na reciklažu. Šta će raditi zimi kad putevi uklizaju, usovi polete i mećava zavije drumove? Kako će im raditi smetlište kad padne samo metar snijega? Prošlogodišnji minimalni snijeg im je probio krov. Ne postoji računica koja može podržati troškove ovog manitog biznis poduhvata koji su osmislili šarlatani iz MORT-a. Voziti kamione đubreta, limenki, plastičnih boca i kartona sa 500 metara n.v., iz Pljevalja ili Nikšića, na Žabljak, na 1500 metara n.v., na razvrstavanje i presovanje je neprihvatljivo šarlatanstvo. Cijena plastične boce je 5 centi, pa se za pun šleper plastičnih boca ne može platiti ni gorivo od Nikšića do Šavnika. Primjera radi: u kontejner od 1,5 m3 može stati 20 kg presovanih plastičnih flaša, modifikovani kamion Zastava Iveco može utovariti do 300 kg presovanih plastičnih flaša.

Ministar Radulović jeste diletant i tabula raza bez premca, on  je tu da u Vladi nosi bureke, ali za ovo manitanje bez premca moramo znati autora. Kažu da je za sve odgovoran neki birokrata Asanović iz MORT-a. Da li? Važno je jer je ovo dokaz dekadencije i duhovne bijede sistema odlučivanja na najvišim pozicijama. Šarlatanstvo i nemoral na komandnim visovima države skupo koštaju i pokazuju duhovno rastrojstvo elita koje odlučuju. Crna Gora nema kompetentne upravljače razvojem – valjda je očigledno. Regionalno smetlište u UNESCO-ovoj baštini je nacionalni poraz, debakl sistema razmišljanja. Da li je u pitanju neki zlobni slovenački Kekec ili Martin Krpan nije mnogo važno ali ošamućeni i raspojasani lihvar Đukanović vapi za elementarnom podukom.

Na TV Bastilji su sa ponosom pokazani lokalni đubretari koji golim rukama prebiraju i razvrstavaju smeće. Rade posao nevjerovatno nezdrav i opasan ali ponosno ispred ponosnih tv bastiljaša. Izmećarima Ministarstva turizma i održivog razvoja se mora postaviti pitanje kako će se odvajati i đe će pohraniti opasan otpad iz komunalnog otpada, i šta će raditi gorštak sa  medicinskim otpadom koji mu pane u šake?

U projekat regionalne smećare su MORT-ovi podlaci potrošili, zajedno sa slovenačkim đubretarima, 2.500.000 eura. Slovenački fantovi 1.500.000 eura a cg momčine 1.000.000. To sve je “pomoć” slovenačkih tatova, MORT špekulanata i domaće dekadentne oligarhije Opštini Žabljak. A ona ima 2.000 stalnih stanovnika, od kojih su 1.000 penzioneri, i iz koje bježi sve što može da plježe a kamoli omladina. Pomoći, dakle, nije bilo jer je regionalna smećara upropastila prostor, izluđela skromne gorštake da mogu od smeća živjeti a preko projekta je neko drugi “ćapio” milione eura. Regionalne smećare, deponije tj. sortirnice u Žabljaku neće biti jer je neodrživa i ovo je još jedan primjer Đukanovićevih brodoloma, Đukanovićevih promašenih investicija, Đukanovićevih potemkinovih sela ali i šićara zajedno sa slovenačkim lopurdama.

Darko Stijepović                     
Centar za razvoj Durmitora

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=5815

Objavio dana lis 2 2017. u kategoriji Komentar, Novinarstvo. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN