Lana Bastašić na Književnoj komuni u Petrovcu

Literarni program KNJIŽEVNA KOMUNA u Petrovcu nastavlja se u srijedu 14. avgusta gostovanjem mlade i veoma uspješne književnice Lane Bastašić.

Lana Bastašić je rođena 1986. godine u Zagrebu, odrasla je u Banja Luci.

Iza sebe ima dvije zbirke priča, jednu zbirku poezije i jedan roman za djecu, te je proglašena za “jugoslovensku Elenu Ferante”. Svaka od njenih knjiga krunisana je nagradom, tako da je ona dobitnica nagrade Zija Dizdarević, Ulaznica i Karver. Njen roman prvijenac “Uhvati zeca” uvršten je u uži izbor za NIN-ovu nagradu za najbolji roman godine.

Trenutno živi i radi u Barseloni, đe u školi za književnost “Bloom” drži kurs koji se bavi stvaralaštvom Džejmsa Džojsa.

Uhvati zeca nije još jedna priča o ratu, i nije tek još jedna priča o prijateljstvu, ni o Bosni. Roman je svakako baziran na posljedicama devedesetih godina, na posljedicama rata, iako tu riječ nećete pronaći među koricama ove knjige. Ali jasno ćete vidjeti da je razorio sve, i Bosnu, i prijateljstvo, i Le(j)lu koja mijenja ime u toku rata, i Saru koja mijenja zemlju, i sve što je mogla promijeniti. Lana Bastašić konstrukcijom romana parafrazira “Alisu u zemlji čuda” i sa tom knjigom pravi višestruke paralele – strukturalne, psihologizacione, poetske. Roman ima 12 poglavlja, a svako poglavlje je ogledalo jednom poglavlju iz Alise.

Roman “Uhvati zeca” govori o tome kako je biti žena neprekidnog tranzita, lutanja između prinudnih, dodijeljenih domova i onih imaginarnih koje same gradimo i ponovo osvajamo.  Roman govori prvenstveno o ženskom prijateljstvu, što je i te kako zahtjevan zadatak, potrebno je mnogo vještine kako pisati o ženi, kako stvoriti ženski identitet, a da on nije odbljesak nekog muškarca, nego da taj identitet postoji sam za sebe.

Razgovor tokom autorske večeri Lane Bastašić vodiće književnik Đorđe Gregović. Program počinje u 21 sat na otvorenom platou ispred SD Crvena Komuna u Petrovcu.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7575

Objavio dana kol 13 2019. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN