Lake fest 2016

Ovogodišnji Lake fest održavaće se tradicionalno na obali jezera Krupac u istom terminu kao i prošle godine : od 11. do 14 avgusta. Ovđe možete viđeti kada će koji izvođač i nastupati.

Cijena karte ostaje nepromijenjena i ona iznosi 10 eura za jedno veče i 25 eura za četiri večeri.

Prvi dan festivala posvećen je Desetogodišnjici obnove crnogorske nezavisnosti i ulaz je besplatan za sve posjetioce festivala.

Prva velika inostrana zvijezda koja nastupa na Lake festa jeste Manu Chao.

 

***

Radi boljeg uvida u ovogodišnji repertoar, objavljujemo kratke biografije i intervjue sa izvođačima. Intervjue nam je dostavila medijska služba Lake Fest-a.

rambo-amadeus3Rambo Amadeus (Antonije Pušić) je crnogorski muzičar i multimedijalni umjetnik. U svojoj diskografiji posjeduje 28 muzičkih albuma izdatih za renomirane izdavačke kuće iz regiona i šire. Pored muzičkog stvaralaštva koje mu je donijelo niz veoma bitnih priznanja i nagrada, poznat je i po svom djelovanju u svijetu poezije i glume.

Sebe smatra medijskim manipulantom, pjesnikom i muzičarem

Prije solo karijere bio je u grupama Radioaktivni otpad, Tri Brus Lija i Otov Protokol. Solo karijeru je započeo debi albumom ,,O tugo jesenja”. Prvi je upotrijebio termin turbo folk, kojim je opisao svoju muziku, a koji danas ima sasvim drugo značenje. U početku se predstavljao kao rudar Nagib Fazlif Nagon. Na drugom albumu je već počeo da uključuje, treći album je već mnogo više zahvatao ovu temu. ,,M-91″ je bila sivomaslinaste boje, shodno ratnoj situaciji krajem 1991. godine. Medijski skandal je napravio krajem 1992. godine, kada je na jednom zajedničkom koncertu upao tokom nastupa Bebi Dol i osudio publiku što se zabavlja dok vani bukti rat. Potom je ščepao Bebi Dol i odnio je sa scene.

Njegovi albumi su bili različito prihvaćeni od strane medija. U određenim periodima su njegove pjesme bili apsolutni hitovi, dok su povremeno ljudi zaboravljali da postoji. Izgradio je ugled kao, u svakom pogledu, drugačiji muzičar. Njegovi koncerti znaju biti prava iznenađenje, kako u kojem pogledu. Jednom prilikom je tokom cijelog koncerta śedio na sceni, pio pivo i pušio cigarete, a publici je bio pušten plejbek. Posljednjih godina je posebno bio prisutan njegov spot za pjesmu ,,Čobane” simbolično napravljen povodom 5. oktobra 2000. godine.

Poznato je i njegovo djelovanje u borbi za ljudska prava, što potvrđuje i njegov angažman Ambasadora dobre volje UNICEF-a za Crnu Goru.

LF: Šta je ono što će publika moći da očekuje od vašeg nastupa na Lake festivalu?

Rambo: Dolazim na Lake fest sa sekstetom, dakle, standardna postava plus brass sekcija, pa se radujem što ću pružiti priliku publici da uživa u nešto bogatijem i kompleksnijem zvuku.

LF: Koju su vaši utisci kada se radi o Lake Fest-u?

Rambo: Krupačko jezero ima veliki turistički potencijal, Lake fest je pravi način da se na Krupcu propagira turizam za mlade.

LF: : Da li spremate nešto specijalno za nastup pokraj Krupačkog jezera?

Rambo: Pripremili smo pjesme sa novog albuma, kao i neke sasvim nove koje nisu nikada snimljene. Meni se dopada kako sada zvučimo, nadam se da će i publika imati isti doživljaj.

LF: Imate li neku poruku za fanove koji će gledati vaš nastup na Lake Fest-u?

Rambo: Da dođu i da uživaju sa nama.

 

Goran-Bare-i-Majke-_-fotoMarkoRisticGodine 1988. Majkama izlazi prva kaseta za etiketu Zdenka Franjića ,,Slušaj najglasnije”. U trenutku izlaska kasete Majke su bile u sastavu: Goran Bare (vokal), Korozija (bubnjevi), Nedjeljko Ivković – Kilmister (bas), Ivica Duspara (gitara) i Pokrovac (gitara). 1989. godine pojavljuju se njihove snimke na legendarnom LP-u “Bombardiranje New Yorka”, na kojem su zastupljeni većinom nezavisni vinkovački rock bendovi, u izdanju “Slušaj najglasnije” . Odlaskom Marina Pokrovca u London grupa se raspada, no uskoro i ponovno okuplja nakon njegova povratka. Sljedećeg dana, dok je išao na probu, Marin Pokrovac pogiba sletivši autom u rijeku.

Grupa odlučuje nastaviti s nastupima, te 1990. izdaje svoj prvi album “Razum i bezumlje” za nezavisnu etiketu “Search & Enjoy” Aleksandra Dragaša i Ante Čikare. Album je snimljen u studiju Želimira Babogredca (svojevrsne vinkovačke glazbene legende), tekstove je napisao Bare, muziku Duspara, a produkciju i aranžmane potpisuju cjelokupne Majke.

Godina 1996. definitivno je označila opštu popularizaciju Majki i njihovo prerastanje u nacionalni rock’n’roll fenomen, iako godina prije toga nije to nimalo obećavala. No najveća tragedija dogodila se na porodičnom planu – smrt Baretove supruge. Bare je ipak odlučio preživjeti, ponajviše zahvaljujući brizi za svog sina Mirana, te je ponovno okupio Majke u manje-više starom izdanju.

Jedan od najboljih nastupa Majki održan 1997. u Domu sportova ovjekovječen je na CD-u, te se pojavio na tržištu za etiketu Jabukaton.

Majke su osvojile dva “Crna Mačka” za najboljeg rock izvođača u 1997. godini i najbolji nastup uživo (nagrada publike). Za plesno-pozorišnu predstavu “Rock + Roll” Emila Matešića i njegove plesne grupe “Stereo” Majke su napravile muziku, te se pojavio spot za pjesmu “Oprost”, koju su Majke napravile.

U proljeće 2000. Bare je najavio raspuštanje Majki i pokretanje samostalne karijere, a oproštajni koncert Majki održan je na Šalati u sklopu koncertnog događaja “Zagreb gori”. Nastup na “Bike October Festu”, jesenskom nastavku već tradicionalnog “Biker Days” okupljanja u Puli bio je zapravo zadnji nastup Majki, no on je bio odrađivanje ranije ugovorene obveze.

Dvije godine kasnije objavljuje album “7”, također snimljen sa ,,Plaćenicima”.

Do kraja 2006. Bare izdaje tri solo albuma. Njegova solo karijera je prepoznatljiva po saradnji sa Baretove suradnje s ,,Plaćenicima”.

2007. službeno je potvrđen povratak Majki.

LF: Šta je ono što će publika moći da očekuje od vašeg nastupa na Lake festivalu?

GB: Moći će uživati u punokrvnom , nefoliranom rock’n’roll – punk  ‘ n ‘ blues nastupu.

LF: Koji su vaši utisci kada se radi o Lake Fest-u?

GB: Pa ovo mi je prvi susret sa  Lake Fest-om . Da pojasnim, nemam računalo, imam iPhone i nisam baš upućen u događanja , pogotovo ljeti kad sam stalno u kombiju , pozornici ili studiju. Očekujem dobro organiziran festival gdje će se svi osjećati dobro i publika i izvođači i organizatori.

LF: Da li spremate nešto specijalno za nastup pokraj Krupačkog jezera?

GB: Pa u našem slučaju kad kročimo na pozornicu i počne nastup, muzika i riječi stvaraju veliki balon u kojem plutamo i koji je pun duhovnosti i životinjske energije. Ako za vrijeme plutanja (nastupa) u balon uspijemo usisati i ljude koji nas slušaju i uživaju sa nama, kad se to dogodi postaje specijalno.

LF: Imate li neku poruku za fanove koji će gledati vaš nastup na Lake Fest-u?

GB: Braćo i sestre , živite vaše živote najbolje i najnesputanije što možete. Pokušajte u životu ostaviti trag . Taj trag neka ne bude nešto pretenciozno, monumentalno, nešto što niste vi. Neka vaš trag bude trag  na kojem se osjećaju dobrota i ljubav + nikada, nikada ne budite ljubomorni i ne mrzite ! Voli vas Goran Bare.

 

sivilo balsa krkeljicPodgorički reper Balša Krkeljić poznatiji kao Sivilo objavio je debi album ,,Tamna strana sreće” koji se može besplatno preuzeti sa njegove Facebook stranice.

Na albumu koji je objavljen za srpsku hip hop etiketu “Bassivity Digital” nalazi se  sedamnaest numera, od kojih su ,,M.A.L.A.”, ,,Vremeplov” i ,,Sam protiv svih” od ranije poznate publici. Gosti na albumu su Bdat Džutim, Struka, Ayllah i grupa VIP, dok su muziku radili Coby, Mystee, Marknroll, Priki, Danijel Gavrilović i sam Sivilo.

Zvuk koji zaista pomjera granice rep muzike. Neobičnost koja prožima pjesme, instrumentali, klavir, violina, ženski vokali, čine ovu priču apsolutno kompletnom. Duboko, istančano, bez pauziranja!

 

LF:  Šta je ono što će publika moći da očekuje od vašeg nastupa na Lake festivalu?

Sivilo: Mogu da očekuju jednu veliku energiju projektovanu kroz tvrdi hip hop zvuk. Znamo koliko Nikšićani vole da rokaju, a i mi isto, tako da ćemo gledati da se svi dobro zabavimo na Krupcu.

LF:  Koji su vaši utisci kada se radi o Lake Fest-u?

Sivilo: Sve najbolje mislim o tom festivalu, znam koliko mi je pomogao i pomaže u mojoj karijeri. Kao posjetilac i kao učesnik nosim samo pozitivna iskustva. Jedan od rijetkih festivala koji je “od ljudi, za ljude”, zbog toga i mnogi kažu da je Lake fest festival koji ima dušu.

LF:  Da li spremate nešto specijalno za nastup pokraj Krupačkog jezera?

Sivilo: Naravno. Al za to se morate strpiti do 11og avgusta i doći u 00.15h da doživite to specijalno.

LF: Imate li neku poruku za fanove koji će gledati vaš nastup na Lake Fest-u?

Sivilo: Želimo dobro da se najedu i napiju, obavezno da se dobro razgibaju prije našeg nastupa, da povedu što veći broj drugara i drugarica i da se predaju energiji koja će da vlada tokom našeg nastupa.

 

Justin’s Johnson je swing-ska-punk bend iz Splita, osnovan kao produkt saradnje dva mlada muzičara i prijatelja. Preostali članovi Justinsa pojavili su se tokom godina, redovno i mijenjali, a današnju postavu čine: Miro Alač, Frane Mihalj, Marin Cecić, Ivan Boban, Bernard Andrijašević i najnovije osvježenje, bubnjar iz Perugie, Cyro Gastone. Preko 300 održanih koncerata do sada odveli su bend i van granica države. Bilježe i zapažene nastupe na brojnim festivalima, među kojima se nalazi i takmičarski ska festival u Italiji na kojem su i pobijedili.

Nakon prvog demo materijala, 2013. godine bend izdaje svoj prvi službeni studijski album “Na krivom mjestu u pravo vrijeme” koji je pobrao jako dobre kritike. Justini iza sebe imaju i vrlo uspješnu live turneju na kojoj su promovisali snimljeni materijal, kao i pjesme na engleskom sa spomenutog demo albuma. 2014. godine bend potpisuje ugovor s Croatia Records diskografskom kućom. U ovom trenutku splitska šestorka privodi kraju svoj treći album i krenuli su na All In turneju po regiji koja bilježi preko 30 koncerata u ovom trenutku.

LF:  Šta je ono što će publika moći da očekuje od vašeg nastupa na Lake festivalu?

F.M.: Publika može da očekuje kvalitetnu glazbu ukalupljenu u jedan energičan nastup u kojem ćemo,nadamo se,uživati podjednako….dakle, plesanje,skakanje,headbenganje i sve te lijepe stvari ,ali da će takođe jednim uvom bit skoncentrisani na ono što pružamo i poručujemo aranžmanski i lirički..

LF: Koji su vaši utisci kada se radi o Lake Fest-u?

F.M.: Očito je da je “Lejk” po svome značenju i važnosti jedan od najrelevantnijih kulturnih događaja u regionui stoga nam je velika čast bit dio toga. Mi ćemo dati sve od sebe da opravdamo ukazano povjerenje od strane organizatora i publike..

LF: Da li spremate nešto specijalno za nastup pokraj Krupačkog jezera?

F.M.: Pa inače ne volimo puno planirati nastupe, svaki koncert, stage i publika su priča za sebe i nekad trebaš neposredno doživjeti mjesto na koje dolaziš da možeš reagovati na najbolji način..kod velikih festivala kao što je Lake sve je savršeno posloženo tako da bendovima samo preostaje da se “utope” u atmosferu i sebe predstave na najbolji mogući način…možemo samo da kažemo da ćemo odsvirati jednu frišku “ispečenu stvar”

LF: Imate li neku poruku za fanove koji će gledati vaš nastup na Lake Fest-u?

F.M.: Znamo da je na velikim festivalima program nabijen interesantnim izvođačima i da publika ima nezahvalan zadatak uhvatiti šta više toga, a da ostane svježa i prisutna nakon par sati “gruvanja” tako da neke izvođače jednostavno nemaju vremena obići i ukazati im povjerenje… Mi svima onima koji razmišljaju o nama poručujemo da ostave to nešto vremena i za nas i da neće biti razočarani svojom odlukom…

Za LAKE FEST odgovorao Frane Mihalj

 

The Beat Fleet ili skraćeno TBF je muzički sastav nastao 1990. godine u Splitu. Skupina je započela kao standarni hip hop/trip hop sastav, da bi daljim radom razvio vlastiti muzički pečat.

Godine 1992. godine snimili su tri pjesme u kućnoj produkciji i plasirali ih na lokalne radio stanice. To su bili klasični hip-hop muzički zahvati sampliranja, odnosno korištenja uzoraka gotovih pjesama i ‘lijepljenja’ na repetativni beat, preko čega su onda repali i pjevali. Uslijedili su brojni nastupi.

Godine 1997. izlazi debi album “Ping-pong (umjetnost zdravog đira)”, u izdanju Croatia Records. Tekstovi su uglavnom govorili o tadašnjem stanju u društvu. Teme su problem narkomanije, kritika političke korupcije, i uopšte iskvarenih društvenih vrijednosti I svakodnevnevica.

Tokom 2003. godine dolazi zbog privatnih razloga do kompletnih promjena sastava, i nakon određenog perioda traženja.

U oktobru 2010. je završeno snimanje četvrtog studijskog albuma Pistaccio Metallic. Album je izašao u maju 2011.

Bend u ovom trenutku radi na novom materijalu koji bi planiraju izdati prije ljeta ove godine.

 

Ritam Nereda LIVE 04 _ foto Marko RisticNezaboravni nastup novosadske punk grupe,,Ritam nereda” na LAKE FEST-u 2012. godine još uvijek se prepričava. Ljubitelji glasne, brze, čvrste i energične svirke sa stilski ukrštenim punk, metal i hard core zvukom, uživaće I ove godine na Krupcu u nastupu najpopularnijeg punk benda u regionu, a i šire.

Ritam Nereda je jedan od najproduktivnijih i najbeskompromisnijih domaćih sastava svoje generacije koji radi od 1987. godine. Kolekciju legendarnih pjesama kao sto su “Put beznađa”, “Crno je sve”, “Ne”, “10 godina”, “Hiljade”, “Sećanja”, “Heroj” i mnoge druge se uvijk mogu čuti na njihovim nastupima koje zajedno sa publikom pjevaju glasno.

Svojom obimnom diskografijom, mnogobrojnim izdanjima i reizdanjima tokom 29 godina karijere bend je uvijek imao veliku bazu fanova i za Balkanske uslove visoke tiraže, predstavljajući rijedak primjer autorski veoma plodnog sastava sa vrlo kultnim repertoarom.

Čist i beskompromisan kvalitet potvrđuju i, između ostalih, Henry Rollins (Rollins band) i Bill Gould (Faith No More), koji su poslije slušanja njihovih koncerata tražili da se upoznaju sa bendom. Ritam Nereda bilježi i nastupe sa takvim veličinama kakve su Queens of the Stone Age, Motörhead i Red Hot Chili Peppers. Iza sebe imaju osam studijskih albuma i tri live izdanja. Hitovi kao što su “Put beznađa”, “San”, “Boje se”, “10 godina” i “Crno je sve” su samo neke od pjesama koje su obilježile karijeru ovog benda.

Poslednji studijski album “To nisi ti” izašao je 2015. godine za izdavačku kuću Nocturne Media.

 

Na pitanja odgovarao Boban Petronić

LF: Šta je ono što će publika moći da očekuje od vašeg nastupa na Lake festivalu?

Boban.: Energiju i buku koju nosimo svuda sa sobom. 

LF: Koji su vaši utisci kada se radi o Lake Fest-u?

Boban: Mi smo imali tu čast da već nastupamo na Lake Festu i zaista se radujemo ponovnom dolasku. Prethodni put je bilo zaista nezaboravno!

LF: Da li spremate nešto specijalno za nastup pokraj Krupačkog jezera?

Boban: Spremamo retrospektivu naše karijere. Sigurno je da ćemo svirati pesme koje prošli put publika nije imala priliku da čuje. 

LF: Imate li neku poruku za fanove koji će gledati vaš nastup na Lake Fest-u?

B.P.: Da ne propusti ni jedan nastup na ovogodišnjem Lake Festu. Ceo lineup je fantastičan i jedva čekamo da dođemo u Nikšić kako bi zajedno sa ostalima uživali u svim nastupima, a mi ćemo se potruditi da nastup Ritma Nereda niko ne zaboravi!

 

 

foto Aleksandar JonacikNa ovogodišnjem festivalu  potvrđeno je učešće i nikšićkog punk sastava Punkreas.

Punkreas  je počeo sa svojim radom 2003. godine u Nikšiću i od samog starta bazirao se na autorskom radu. Bend je najveći dio svog postojanja proveo u sastavu: Dabo-glas, Pero-bas, Bula-gitara i Djole-bubanj. Pored svirki u crnogorskim gradovima, Punkreas nastupa na raznim festivalima u regionu. Prvi album “Glavom kroz zid” izlazi u januaru 2009. Godine, a sledeće godine izlazi singl „Sistem nas laže“. Krajem 2011. godine dolazi do kadrovskih promjena. Pero napušta bend i na bass gitari ga zamjenjuje Bojica. U ovom sastavu bend radi i dan danas. Punkreas je svirao u svim zemljama bivše Jugoslavije i to po više puta. 2014 godine izlazi album: “ Majmunska posla ”. 2015 godine Punkreas je dijelio binu sa legendarnim elektro sastavom – The Prodigy. Bend je snimio i 3 spota za pjesme: ,,Adios Amigos”, ,,Ulična poezija” i ,,Drakula”.
Trenutno snimaju novi materijal koji će izaci uskoro.

LF: Šta je ono što će publika moći da očekuje od vašeg nastupa na Lake festivalu?

P: Publika će čuti pjesme sa našeg novog EP-a, koji će tada biti aktuelan, kao i neke starije. Nek očekuju da ćemo biti dobro raspoloženi, jedino je to sigurno.

LF: Koji su vaši utisci kada se radi o Lake Fest-u?

P: Mi smo uz Lake Fest od prvog dana, svake godine smo gosti kampa, tu smo i da pomognemo šta god možemo. Ja lično mislim da je Lake Fest jedna od najljepših stvari koje su se desile ovom gradu. Prilika da Nikšićani malo odahnu od ove sive svakodnevnice, ali i da grad oživi. Gomila mladih ljudi može donijeti samo pozitivne stvari. Mislim da svi koji dođu u Nikšić ponesu lijepa iskustva, jer su Nikšićani definitivno dobri domaćini.

LF: Da li spremate nešto specijalno za nastup pokraj Krupačkogjezera?

P: Spremamo nastup u nešto drugačijem, proširenom sastavu! Mislim da će ljudi uživati. Biće veselo ali konkretno! Vidjećete i sami… 

LF: Imate li neku poruku za fanove koji će gledati vaš nastup na Lake Fest-u?

P: Pa, onima koji su već bili na Lake Festu nema potrebe ništa da poručujemo, jer i sami znaju da je provod zagarantovan i nezaboravan, ali pozivamo ljude koji nisu bili na festivalu u našem Nikšiću da dodju, da kampuju, da uživaju u sjajnim koncertima, da ostave obaveze kućama, i da nam se obavezno pridruže na roštilju i pivu u kampu!

Za LAKE FEST odgovarao Mihailo Bulajić

 

LAČNI FRANZ foto Ladja Norcev 10Grupa Lačni Franz se okupila 1979. godine i uz neprekidno nastupanje po svim republikama nakadašnje Jugoslavije do 1994. godine je snimila devet albuma, kojima je kasnije dodala četiri kompilacije.Njihovu isključivo autorsku muziku kritika je proglasila za ”kabaretnim rockom”, dok ih danas opisuje međunarodnom etiketom ”hard indie”. U vječno zelenim tekstovima lirika Zorana Predina provocira kao ironični sarkazam, jer nestašno prepliće erotiku sa politikom i društvene tabue sa crnim humorom. Većina tekstova je dvosmislena, što im daje prepoznatljivost i alibi. Posle dugogodišnjeg nagovaranja publike, Zoran Predin je 2014. godine oživeo koncertni program Lačnog Franza. Sa četvoricom muzičara je krenuo na klubsku turneju po svim većim gradovima bivše YU. Prvi snimak nove postave JEBIVETER JUNIOR iznenadio je sve koji su očekivali pospanu nostalgiju. Svira se žestoko i beskompromisno. Lačni Franz je ponovo mlad.

Zoran Predin poziva sve na Lake Fest 2016:

,,Poslednjih 15 godina dobijao sam puno pitanja, da li će Lačni Franz ikad ponovo nastupiti, kako bi mogle naš koncert doživeti i najnovije generacije radoznalih srodnih duša.
Evo sada mogu konačno, sve da pozovem da dođu na “Lake Fest 2016”. Stare fanove, njihovu decu i najmlađe rokerske duše , kojima je Novi Talas ponovo blizu. Naš koncert nije sluzava nostalgija, već tvrda, polenta svirka, koja svom mladalačkom energijom izvodi naše legendarne pesme osamdesetih. Neke smo aranžmane ostavili iste, neke pesme digli u savremeni zvuk, a i dodali nekoliko iznenađenja, na primer, pesmu o Margiti, koja je svima draga, himničnu ” Šta bi mi bez nas”, itd.
A ekskluzivno i premjierno za Lake Fest 2016 sviraćemo i nove pjesme našeg novog albuma ”Svako dobro”, koji izlazi početkom Septembra 2016.

LF: Koji su vaši utisci kada se radi o LAKE FEST-u?

ZP: Dobar glas LAKE FEST-a govori da se radi o odlično organizovanom i dobro posjećenom festivalu koji se može mjeriti sa najboljima u svijetu. Vrlo nam je drago da smo ušli u ovogodišnji program. 

LF: Da li spremate nešto specijalno za nastup pokraj Krupačkog jezera?

ZP: Za par dana objavljujemo prvi singl s našeg novog albuma “Daj pusu, daj pusu!”,zavodnu pjesmu, koja u sebi krije iznenađujuću poruku. Specijalno za Lake Fest izvešćemo premijerno nekoliko odabranih pjesama novoga lbuma s naslovom “Svako dobro”.

LF: Imate li neku poruku za fanove koji će gledati vaš nastup na Lake Fest-u?

ZP: Poruka je jasna i glasna:

”Izvucite se iz trokuta kauč, frižider, televizija. Napravite nešto za sebe. Ukradite sudbini par dana za uživanje. Dođite na Lake Fest 2016. Koncert Lačnog Franza je ljekovit. Ostaćemo prijatelji zauvijek.”

 

 

01.12.2014., Zagreb - Punk blues bend M.O.R.T. iz Sinja. Photo: Goran Jakus/PIXSELL

M.O.R.T. je autorski punk – blues band iz Sinja, žestokog zvuka i živih nastupa. Kostur benda, Džon, Zvrk i Kikos, postoji još od jeseni 2003. godine s čestim izmjenama ostalih članova. Bend od ljeta 2011. počinje s ozbiljnim radom i čestim nastupima. Otada su održali brojne nastupe u Hrvatskoj, Bosni I Hercegovini i Sloveniji.

Krajem 2012. godine sa novim bubnjarem snimaju prvi puni demo album ˝Vrhunsko dno”.

Bend M.O.R.T. je bio pobjednik Jelen Demofesta u Banja Luci 2013. godine.

Od 2014. godine snimaju za “Croatia Records” i objavljuju singlove “Tango”, “Pas” i “Meni” .

U julu su objavili  album ˝Odjel za žešće˝ koji je pobrao odlične kritike.

Članovi benda su Ivan Katić – Džon, vokal;  Bože Blajić – Zvrk, gitarista, Milan Mijač – Mile, bubnjar;  Jakov Maleš – Kikos, basista.

Odgovorao Kikos, basista

LF: Šta je ono što će publika moći da očekuje od vašeg nastupa na Lake festivalu?

Kikos: Budući da su festivalski nastupi kratki, očekujte žestoki repertoar, u glavu od prve pjesme. Daćemo sve od sebe da vam sa desetak stvari pokažemo presjek naša dosadašnja tri izdata albuma: Vrhunsko dno, Odjel za žešće i aktualnog, Tužne kocke. Vjerujemo da ćemo uspjeti pokrenuti publiku.

LF: Koju su vaši utisci kada se radi o Lake Fest-u?

Kikos: Za Lake Fest smo čuli samo pohvale, a uz to nam je i najveći festival na kojem ćemo nastupiti ovog ljeta. Dobra stvar je i lokacija festivala, u prirodi, uz jezero, što svakako mora djelovati inspirirajuće i za bendove i za posjetitelje. Veselimo se druženju s ostalim bendovima i posjetiteljima.

LF: Da li spremate nešto specijalno za nastup pokraj Krupačkog jezera?

Kikos: Taj dan smo samo jedan od izvođača, nije naš solo nastup, tako da se nećemo pouzdavati u scenografiju ili nekakve rekvizite. Probat ćemo se ogoliti do kraja i pokazati vam bit našeg benda i pjesama. Po satnici bi trebali početi svirati u sam suton, tako da se nadamo da će to dati dodatan ugođaj.

LF: Imate li neku poruku za fanove koji će gledati vaš nastup na Lake Fest-u?

Kikos: Opustite se, budite dio festivala, budite dio koncerta. Zaboravite svoje granice i predrasude, družite se, uživajte u prirodi i glazbi i dobar provod vam je zagarantiran.

.

 

6jYON - CopyNikola Vranjković nekadašnji lider, kompozitor i tekstopisac beogradskog Block Out-a do 2013. Prepoznatljiv po nekomercionalnom stilu i velikoj umiješnosti u pogledu stihotvorenja. Njegove pjesme obiluju književnom vrijednošću i rijetko kada dolazi do ponavljanja istih motiva ili tema. Muzička komponenta njegovih pjesana, iako poneđe vrlo zanimljiva, umnogome zaostaje za onim što se izreče kroz riječ. Iako muzičar, Vranjkoviću je muzika kao muzike vrsta skladne pozadine. Dosad je napravio jedan solo album ,,Bremeplov”, dok je u pripremi još jedan. Izdao je i nekoliko zbirki poezije. Između ostalog zapažen je i po saradnji sa pojedinim bendovima iz okruženja, prevashodno sa crnogorskom rok grupom Autogeni trening. Sa njima je radio na pjesmi ,,Moraćeš da naučiš da živiš sa tim”. Spot za navedenu pjesmu je upravo u Nikšiću sniman.

Radujem se koncertu u Nikšiću jer sam upravo svoj prvi nastup sa novim bendom i imao u ovom gradu 1.decembra 2013 godine. Odsviraćemo presek karijere od ranih Block Out radova preko pesama sa mojih solo albuma “Bremeplov”  I “Za ovde ili za poneti” do poslednjeg aktuelnog hita ,,Moraćeš da naučiš da živiš sa tim”, kaže Vranjković o svom nastupu na festivalu.

LF: Šta je ono što će publika moći da očekuje od vašeg nastupa na Lake festivalu?

NV: Nadam se da će publika biti zadovoljna našim nastupom. Sviraćemo sat i po vremena. Biće to mali presjek karijere od mojih najranijih Block Out pjesama pa do poslednjeg single koji sam snimio sa crnogorskim bendom “Autogeni Trening”

LF: Koju su vaši utisci kada se radi o Lake Fest-u?

NV: Lično jako volim ovaj festival i njeisam propustio još ni jedan bilo da sam na njemu kao ton majstor sa nekom grupom,bilo da nastupam ili sam prosto došao da odgledam neki od koncerata. Sigurno jedan od vodećih festivala u regionu.

LF: Da li spremate nešto specijalno za nastup pokraj Krupačkog jezera?

NV: Osim ljudi koji ce svirati sa mnom biće tu I jako kvalitetna ekipa koja ce raditi zvuk,video i svijetlo. Za mene je kad god uspijem da ih okupim na jednom mjestu to veoma specijalno.

LF: Imate li neku poruku za fanove koji će gledati vaš nastup na Lake Fest-u?

NV: Znam da će ih biti dosta po broju mejlova koje dobijam. Nadam se da ćemo uživati tokom nastupa i mi i publika.

 

irish stewNesvakidašnji zvuk, melodična muzika i opsjednutost irskim folklorom: to je svakako prvi utisak o bendu Irish Stew. To je ono što ih nakon prvog slušanja povezuje sa publikom svih generacija. Njihova sposobnost da na đuskanje nateraju i “slučajne prolaznike” na svojim koncertima je svakako garancija za odličnu zabavu i provod iznova i iznova. Veliko prijateljstvo i specifičan odnos između članova benda je ono što garantuje nezaboravnu atmosferu na njihovim koncertima. Stekli su mnogobrojne fanove putujući kroz Srbiju, sa kojima razmjenjuju energiju i emocije i uvijek se vraćaju nazad.

LF: Šta je ono što će publika moći da očekuje od vašeg nastupa na Lake festivalu?

IS: Kao i na svakom koncertu benda Irish Stew, puno dobre energije i melodične muzike. Odsviraćemo pjesme sa sva 3 dosadašnja albuma, takođe i po neki irski tradicional i obrade našeg omiljenog benda The Pogues.

LF: Koju su vaši utisci kada se radi o Lake Fest-u?

IS: Za Lake Fest imamo samo riječi hvale. Svakako jedan od najvećih regionalnih festivala u ovom trenutku!

LF: Da li spremate nešto specijalno za nastup pokraj Krupačkog jezera?

IS: Sama činjenica da je ovo naš prvi nastup na Lake Fest-u je poseban događaj sam po sebi. Zapravo, najbolje je da dođete na koncert i sami prosudite šta je to specijalno što ćemo vam prirediti :)

LF: Imate li neku poruku za fanove koji će gledati vaš nastup na Lake Fest-u?

IS: Žao nam je što u Crnu Goru nismo dolazili češće ali potrudićemo se da to promijenimo. Znamo da u Nikšiću imamo ogromnu bazu fanova koje ovom prilikom puno pozdravljamo i obećavamo da ćemo dati sve od sebe da napravimo spektakl!

Metal protkan raznim uticajima drugih muzičkih pravaca, koji proizvodi ekplozivan ali isto toliko i emotivan zvuk , prepoznatljiv za nikšićki bend Mangrov. Trenutno radi na prvom albumu, koji bi trebao da se objavi 2016. godine.

 

 

Punk – rock bend Gužva u 16-ercu iz Osijeka, osnovan je 1993. godine .Nakon šest godina djelovanja 1999. godine izlazi njihov prvi studijski album “Čir na 12 – ercu” u izdanju “Croatia Records”. Širu popularnost u regiji stječu izdavanjem drugog albuma “Punk urac” za izdavačku kuću “Dirty Old Empire”. Treći, za sada najuspješniji album pod nazivom “Je ne regrette rien” u izdanju “Geenger records”, objavljuju 2012. godine. Prvim singlom i spotom s ovog albuma za pjesmu «Mene više nema» su se vinuli na vrh regionalnih top lista, a album je pratila serija koncerata po cijeloj regiji .Prije svega, Gužva u 16 – ercu je koncertni bend, te je rijetko pronaći bend na ovim prostorima koji ima toliko vatrenu podršku publike, gotovo na svakom nastupu.

LF: Šta je ono što će publika moći da očekuje od vašeg nastupa na Lake festivalu?

Muto: Iskrenost , spontanost i jednu pozitivnu energiju koju ćemo dijeliti šakom i kapom  Daćemo sve od sebe i ostavit ćemo srce na terenu, što bi rekli sportski komentatori.

LF: Koju su vaši utisci kada se radi o Lake Fest-u?

Muto: O festivalu smo čuli sve najbolje, da je smješten uz jezero i da osim domaćih, nastupaju i svjetske žvake , tako da jedva čekamo da se tamo pojavimo! Imali smo klupski koncert u Nikšiću, u NK pubu i uvjerili smo se u temperament nikšićke publike. Ovog puta će publika biti pojačana i ljudima iz drugih krajeva Crne Gore i cijele regije što može donijeti samo dodatnu pozitivu!

LF: Da li spremate nešto specijalno za nastup pokraj Krupačkog jezera?

Muto: Ne pripremamo ništa specijalno jer njegujemo tu našu spontanost , osim po našim pjesmama , poznati smo po toj nepredvidivosti.

LF: Imate li neku poruku za fanove koji će gledati vaš nastup na Lake Fest-u?

Muto: Možemo samo da poželimo i njima i nama jednu dobru zabavu , poruka je ; jednom se živi i zato samo veselo , veselo :)

Na pitanja odgovarao Igor Dmitrić Muto, pjevač benda Gužva u 16-ercu.

bandks2Kultur Shock je nastao 1996., isprva kao akustični bend. Počelo je kao vic, svirkom na žurci, kojom prilikom su se budući članovi benda šalili na račun vlastite tradicije i kulture, tj. muzike sa Balkana.

Ali, ljudima se svidjelo (!!). U ljeto 1997. Kultur Shock se pridružuju staroj prijateljici, Joan Baez na Lodo Music festivalu u Denveru, te i na još nekim nastupima njene turneje.

Nakon toga, bend počinje nastupati u tipičnim američkim akustičnim klubovima, gdje ipak publika nije odobravala pjevačeve komentare i “problem stava”, a pjevač nije odobravao njihove večere i jedenje usred nastupa benda (pa su i njegovi komentari postajali sve eksplicitniji); osoblje klubova nije odobravalo glasnu klijentelu koja ne govori dobro engleski (i ne ostavljaju napojnice), i napokon, policija i kršćanska udruženja nisu odobravali to što cure plešu po stolovima, skidaju grudnjake i vrište iz sveg glasa. Neki takvi klubovi su, nakon što im je “pukao film”, istjerali Kultur Shock, ne samo iz svog prostora, već i iz “World Music” scene uopšte.

To je možda najbolja stvar koja se bendu ikad dogodila. Život više nikad neće biti isti, kako za Kultur Shock, tako i za “World Music” scenu kakvu poznajemo.

Kultur Shock su tada počeli nastupati po punk-rock klubovima u Seattleu. Muzika se malo promijenila, a njihov “problem stava” je prestao biti problem. 1999. snimaju u The Crocodile klubu živi album Live In Amerika i izdaju ga na vlastitoj etiketi Pacific Records.

 

stray-dogg-Foto-Marija-StrajnicStray Dogg bend, predvođen kantautorom Dušanom Strajnićem, nastao je 2011. godine. Do danas su izdali tri albuma – ”Almost” 2011, ”Fire’s Never Wrong” 2012, i poslednji album, ”Come Along Wind”, 2015. godine. Bend je svirao na svim većim festivalima u regionu, poput Exita, Love Festa, Sea Rock festivala, Americana Night festivala, Indirekta, MENT-a, ali i rasprodao svoje koncerte u „Amerikani” i Velikoj sali Doma omladine Beograd, maloj sali Lisinskog (Zagreb), kao i KIC- u Budo Tomović u Podgorici. Svirajući melanholični indie rock, privukli su pažnju i inostranih izvođaca, pa su tako uslijedile i saradnje sa američkim kantautorom Devendrom Banhartom (pjesma ”Time”), kao i Lizom Hanigan (Lisa Hannigan) sa kojom su snimili obradu pjesme ”Courting Blues” (”Attic Session”). Stray Dogg, kao jedan od pionira novog Amerikana talasa, nastavlja da svira po Srbiji i regionu, ali i da probija te granice, svirajući ove godine svoje prve evropske turneje.

LF:Šta je ono što će publika moći da očekuje od vašeg nastupa na Lake festivalu?

SD: Na bini gledamo da se predamo muzici, da utonemo u svoje zvuke i boje i pustimo da publika pođe sa nama, da svi uživamo kroz nastup.

LF:  Koju su vaši utisci kada se radi o Lake Fest-u?

SD: Naš prvi nastup u Crnoj Gori bio je u Nikšiću u predivnom kafe Žunu, prošli smo pored jezera dok smo dolazili i oduševljeni, pričali smo o tome kako Lake fest mora da je nešto specijalno, jedva čekamo sad to i da doživimo.

LF: Da li spremate nešto specijalno za nastup pokraj Krupačkog jezera?

SD: Uvek bude nešto specijalno, svaki put bude drugačije, set listu koju sviramo mijenjamo baš na nastupima, improvizujemo, slušamo publiku, tako da će sve zavisiti od trenutka, uvek sve zavisi od trenutka.

LF: Imate li neku poruku za fanove koji će gledati vaš nastup na Lake Fest-u?

SD: Drago nam je da smo opet tu, uvijek nam bude predivno u Crnoj Gori, posebnu publiku imamo tamo. Vidimo se uskoro!

 

6dbabc0522d8b45b97a4f22d653aa8d4Sara Renar je kantautorka iz Zagreba. Svojom muzikom sve više izlazi van uobičajenog “đevojka s gitarom” formata te izmiče strogom žanrovskom opredjeljenju. Njene pjesme doživjele su aranžmane rock sastava, blues akustike, trip hopa, brojne elektronske remixeve  te čak i jazza. Godine 2014. nominovana je za Porina u kategoriji novog izvođača godine. Iste godine osvaja nagradu žirija festivala “Poezika” u Novom Sadu, nagradu za najbolju izvedbu na festivalu “ROCK OFF” u Zagrebu te nagradu žirija festivala “Kantfest” u Beogradu. Godine 2015. osvaja nagradu struke Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu. Debitantski album “Djeca” izdat 2013. izazvao je pozitivne reakcije publike i kritike, a EP “Jesen” izdat 2014. potvrdio je očekivanja proširivši zvučnu sliku. Sara nastupa samostalno i sa pratećim sastavom koji čine Zdeslav Klarić i Anže Kristan.

LF: Šta je ono što će publika moći da očekuje od vašeg nastupa na Lake festivalu?

SR: Sviraćemo klavijaturista i ja kombinaciju starog i novog materijala, publika Lake festivala će među prvima moći čuti i koju novu numeru.

LF: Koju su vaši utisci kada se radi o Lake Fest-u?

SR: Jako se veselim! Svirala sam već u par navrata u Crnoj Gori i svaki put je bilo zaista prekrasno. Moram pohvaliti i rad na promociji, to često organizatori zapostave a strahovito je bitno.

LF: Da li spremate nešto specijalno za nastup pokraj Krupačkog jezera?

SR: To neka ostane iznenađenje

LF: Imate li neku poruku za fanove koji će gledati vaš nastup na Lake Fest-u?

SR: Pijte dovoljno tekućine, pazite se sunca i vidimo se na Lake-u!

 

dstDST (Društvo Skrivenih Talenata) je bend iz Nikšića osnovan 1992. godine, a prvi zapaženiji nastup imali su iste godine na crnogorskoj gitarijadi. Snimaju demo album “Prizemlje” 1995. godine i nastupaju kao predgrupa mnogim poznatim bendovima.

Afirmaciju stiču albumom “Ubijanje idola” (1997), kada kreću da sviraju i van Crne Gore. Slijede mnogobrojne klupske svirke i nastup u revijalnom dijelu Crnogorske gitarijade 2000. godine.
Drugi album, “U taj sudnji cas”, izdali su 2002. i ubrzo gostuju na svim većim festivalima u regionu (EX Yu Rocks – Bugojno, EXIT 04 – Novi Sad, Nisomnia – Niš…). U sklopu promocije materijala uspjeli su da snime 5 spotova. Krajem 2006. godine su izdali svoj treći (četvrti) album “Gubitak kontrole”, koji je za sada izašao u Crnoj Gori kao samo izdanje i u Hrvatskoj za etiketu “Slušaj najglasnije”.

Pojavili su se i na kompilaciji Bombardiranje New Yorka, a u sklopu promocije poslednjeg albuma (za sada) svirali u Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji i Bih. Trenutno rade na novim pjesmama, od kojih će se neke uskoro i snimiti. Novi album vjerovatno krajem ove ili početkom sledeće godine.

LF:  Šta je ono što će publika moći da očekuje od vašeg nastupa na Lake festivalu?

DST: Jedan jako energičan nastup u kom ćemo se potruditi da publika zajedno sa nama ostane bez glasa.

LF: Koju su vaši utisci kada se radi o Lake Fest-u?

DST: Utisak je da se radi o jednom izvanrednom festivalu o kojem bruje pozitivne kritike po regionu i šire.Ponosni smo što dajemo svoj doprinos tom mišljenju.

LF: Da li spremate nešto specijalno za nastup pokraj Krupačkog jezera?

DST: Pored onih hitova koji obilježavaju našu karijeru koje ćemo opet podijeliti sa publikom izvešćemo i jednu novu pjesmu koja se zove “Stvarnost je u nama”, kao sublimat istoimenog prethodnog albuma.

LF: Imate li neku poruku za fanove koji će gledati vaš nastup na Lake Fest-u? DST: Poruka je sadržana u našim pjesmama

 

 

Dejan Petrović Big Bend na 6. LAKE FEST-u

Nakon prošlogodišnjeg veoma uspješnog nastup ana LAKE FEST-u, ove godine Dejan Petrović Big bend ponovo će nastupiti na festivalu. Pored njih nastupe su potvrdili crnogorski rock sastavi Voodoo i Zoon politikon.

dejan-petrovicDejan Petrović rođen je u Užicama, u selu Dubokom, kao sin nasljednik najpoznatijeg srpskog trubača, Miće Petrovića. Već 15 godina unazad, na svakom takmičenju trubačkih orkestara u zemlji, pa čak i u inostranstvu, u dijelu proglašenja pobjednika, neizbježno je čuti: “Orkestar Dejana Petrovića”. Orkestar Dejana Petrovića postoji od 1996.godine, a njegov osnivač i mentor bio je Mića Petrović, majstor trube i legenda srpskog trubaštva. Na čelu sa Dejanom Petrovićem, grupa golobradih dječaka, od svog prvog učešća na takmičenju, kreće sa osvajanjem nagrada i započinje dug put ka vrhu. Ostavljajući slušaoce uvijek otvorenih usta u čudu i oduševljenju, svima su stavili do znanja da iza slike simpatičnih momaka stoji ogroman rad i predanost svom pozivu. Bilo je potrebno pet godina da orkestar stasa, napušti nadmetanja u konkurenciji mladih takmičara i uhvati se u koštac sa mnogo starijim i iskusnijim učesnicima. Ali, kvalitet uvijek pobjeđuje! Od 2001. godine, Orkestar Dejana Petrovića, jedinstven i neponovljiv, prepoznatljivog zvuka i imidža, stoji čvrsto utemeljen u samom vrhu srpske trubačke scene. Pošto su, tako reći, osvojili sve nagrade koje su mogli, Dejan sa svojim orkestrom, 2010. godine odlučuje da prekine sa takmičenjem na Saboru i tako ustupi mjesto novim, mladim orkestrima, a on svoj put nastavlja dalje. Zato nije ni čudo što su mnoge poznate ličnosti iz svijeta muzike i filma birale baš ovaj orkestar za svoje saradnike. Sva velika imena domaće muzičke scene, ali među najvažnijim Emir Kusturica, sa kojim sarađuju već 7 godina unazad. Učestvovali su u snimanju muzike za mnoštvo njegovih filmova, a ni jedan Kustendorf Festival ne može proći bez nastupa Dejana sa svojim orkestrom.

  1. godine izašao je i prvi album Dejan Petrović Big Band-a, pod nazivom “Udahni Duboko”, sa 14 numera, od kojih su devet autorskih, a među njima najveći hit “Vrtlog”, koji je zavrtio cijelu zemlju. Tri su obrade srpskih tradicionalnih pesama, a preostale dvije su obrada pjesme “Kolo” grupe Van Gogh i muzika iz filma “Zavet”, Emira Kusturice.

LF: Šta je ono što će publika moći da očekuje od vašeg nastupa na Lake festivalu?

DP: Isto ono što i mi očekujemo od njih – mnogo dobre energije spremne za razmjenu. :) A, poznavajući festival i publiku koja ga posjećuje, to je zagarantovano. Dobra svirka i dobar provod za sve!

LF: Koji su vaši utisci kada se radi o Lake Fest-u?

DP: Utisci koje smo ponijeli sa festivala su, bez pretjerivanja, fantastični! Mnogo dobrih ljudi i atmosfera takva da ni cjelodnevna kiša nije mogla pokvariti utiske i smanjiti doživljaj.

LF: Da li spremate nešto specijalno za nastup pokraj Krupačkogjezera?

DP: Da, spremili smo posebnu numeru za rasterivanja kiše, ako bude potrebe ;)))

LF: Imate li neku poruku za fanove koji će gledati vaš nastup na Lake Fest-u?

DP: Naša poruka je:  https://www.youtube.com/watch?v=xiGJ724SERk

 

13214906_778661162269493_24614545_oZoon politikon stvoren je prije pet godina u Podgorici. Muzika koju bend stvara je mješavina različitih rok žanrova, sa čvrstim, energičnim hardcore ritmovima i gitarskim rok-bluz dionicama.Tekstovi pjesama su kratke parole,na provokativan i subverzivan način upućene ka trulom društvu u kom članovi benda žive i stvaraju. Bend iza sebe ima tri EP-ja i jedan LP, koji su predstavljeni u brojnim živim nastupima širom Crne Gore, u Srbiji i BIH. Na Lake fest 2016, dolaze sa novom postavom, jer se bendu na bas gitari, umjesto Jovana Gajevića, člana originalne postave, priključio Milan Gezović.

LF: Šta je ono što će publika moći da očekuje od vašeg nastupa na Lake festivalu?

ZP: Vrisku, dreku, distorzirani bas i teške tonove. Srećom nećemo pjevati jer ne umijemo.

LF: Koju su vaši utisci kada se radi o Lake Fest-u?

ZP: Ne moramo dijeliti nikakve hvalospjeve ili kritike, dovoljno je da kažemo to da i na ovaj festival dolazimo prevashodno kao publika i kao kamperi, pa tek onda kao izvođači.

LF: Da li spremate nešto specijalno za nastup pokraj Krupačkog jezera?

ZP: Spremamo novog člana benda

LF: Imate li neku poruku za fanove koji će gledati vaš nastup na Lake Fest-u?

ZP: Viknućemo “pu, spas za sve nas!” sa bine, možda nas neko i čuje.

DCIM100GOPROGOPR2361.

Voodoo je osnovan u junu 2011. godine i do sada je zabilježio zapažen broj nastupa. Prvobitna ideja benda bila je popularizovanje funk-a i njemu srodnih pravaca, od čega se kasnije razvio i sopstveni pravac benda koji je industrial metal sa sintezom ostalih muzičkih pravaca srodnim članovima benda. Bend čine:  Agramović Irena – glavni vokal, Nikčević Aleksandar – pomoćni vokal, Dobrilović Dušan – gitarista, Djukic Dragan – bas gitarista i Ksenija Gredić – bubnjarka.

Prvi koncert održan je u sali K.U.D.-a “Zahumlje”, 09. septembra 2011. godine, u Nikšiću. Bend je u skorije vrijeme počeo da se bazira samo na autorski rad, i u planu je završavanje prvog albuma.

“U vremenu bunta i revolta, VOODOO, koristeći sopstven i upečatljiv stil, pokušava saopštiti ljudima kako dalje. Agresivni tekstovi i muzika sa osnovom industrial metal-a, bendu daju posebnu stvaralačku crtu. Pjesmom, kao jedinim, i najmocnijim oružjem, borimo se za bolje sjutra!”

LF: Šta je ono što će publika moći da očekuje od vašeg nastupa na Lake festivalu?

V: Što se tiče nas kao izvođača, publika će moći čuti jednu energičnu tvrđu svirku modernije grupe pravaca. Nadamo se dobroj reakciji, iako je samo shvatanje rock muzike u Crnoj Gori još nedovoljno razvijeno. Nadamo se da nećemo biti prvi, jer smo do sada zabilježili rekordan broj nastupa otvarajući festival. Možda nam i ovo II mjesto iz Budve pomogne.

LF: Koji su vaši utisci kada se radi o Lake Fest-u?

V: Pozitivni utisci sa one strane ograde gdje smo stajali proteklih godina. (bolje je bilo prve nekolike godine). Neka je kletva na vas te vam vrijeme ne ide od ruke, valjalo bi angazovat nekoga da vam to skine.

LF: Da li spremate nešto specijalno za nastup pokraj Krupačkog jezera?

V: Pa zavisi šta smatrate pod specijalnim? Ukoliko je to pirotehnika, ne vjerujem da će biti išta od toga jer nemamo živaca da se cimamo sa obezbjeđenjem. Ukoliko je to sam nastup, možda i bude nekih zanimljivosti. Imajte u vidu da su nam pjesme malo teže za shvatiti.

LF: Imate li neku poruku za fanove koji će gledati vaš nastup na Lake Fest-u?

V: Voljeli bismo da nas čuju, možda će to teško biti, ali bi nam svakako bilo drago da dobijemo po đe kojeg fana. Poručujemo im da ponesu cerade, kišobrane i neke čizme, pa se možda vrijeme popravi. Po koji megafon i transparent bi bila fora.

 

Light Under The Black Mountain 1 Zoran RadonjicLight under the black mountaun je nastao 2014. godine u Kotoru. Čine ga Kristijan Djuranovic gitara, Danijel Petkovski usna harmonika, Branko Markovic bas, Željko Samardžić bubanj, Romeo Lukšic akustična gitara i Branko Rajačic vokal. Bend svira isključivo autorsku muziku, pravac blues rock. Učestvovali su na nekoliko festivala od kojih izdvajamo White Field jazz festival,Sea Rock festival,North City blues and jazz festival.Krajem godine izlazi i njihov prvi album. Ovog ljeta učestvuju na blues festivalu u Splitu i u najavi su još neki festivali u okruženju.

Na pitanje medijskog tima Lake festa odgovarao Kristijan Đuranović

LF: Šta je ono što će publika moći da očekuje od vašeg nastupa na Lake festivalu?

Kristijan :Pa s obzirom da imamo svega pola sata vremena odsviraćemo svakako naše najbolje autorske stvari.Inače naš album čine za sada 12 blues rock kompozicija, a do početka snimanja ćemo uvrstiti i još nekoliko novih pjesama.

LF: Koji su vaši utisci kada se radi o Lake Fest-u?

Kristijan :Lake Fest je našao svoje mjesto na balkanskoj mapi alternativnih muzičkih festival pa samim tim nam je zadovoljstvo što smo dobili priliku da promovišemo naš rad na istom.

LF: Da li spremate nešto specijalno za nastup pokraj Krupačkog jezera?

Kristijan : Što se tiče samog nastupa možemo obećati dobar blues rock kao i uvijek.

LF: Imate li neku poruku za fanove koji će gledati vaš nastup na Lake Fest-u?

Kristijan : Pa poručio bih svim ljudima da bend Light Under The Black Mountain ovo iskreno radi sa mnogo ljubavi prema muzici.Neka iskoriste ove godine da nas čuju jer već sledeće ćemo biti na drugom kontinentu. 

 

 

Kiril-004Kiril Djaikovski proslavio se samostalnim albumima Syntethic Theatre, Homebound i Religion & Seks na kojima kombinuje makedonski etno i elektroniku, i postao je veoma značajno ime na međunarodnoj muzičkoj sceni.

Devedesetih godina prošloga vijeka Kiril odlazi u Australiju gdje se počinje baviti etno-elektronikom i eksperimentalnom muzikom, što je rezultiralo izdavanjem Synthetic Theatre, odlično prihvaćenim od strane australijskih nezavisnih radijskih stanica. 2000. godine uslijedio je album Homebound na kojem nastavlja donositi fuziju makedonskog etna i elektronike. Album doživljava međunarodni uspjeh, dobija odlične recenzije u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji, Španjolskoj i Japanu, a singl Primitive Science remiksiraju eminentni londonski producenti i Dj-i poput Bushwacka, Subsonic Legacyja i Dreadzonea.

Smatraju ga pionirom “balkanske elektronike”, a danas je najuspješniji i najcjenjeniji muzičar(elektronske muzike) sa ovih prostora. Njegov stil kombinovanja elektronike i makedonskog etna, kojeg prožimaju uticaji sa cijeloga Balkana datira od ranih devedesetih i otada uživa samo najbolje kritike. Kirilove stvari uključivane su u brojne kompilacije (Bushwacka, Dreadzone, Danny Briottet -Renegade Soundwave, Nathan Coles i mnogi drugi). Sa njim na LAKE FEST-u će nastupiti Mc TK Wonder i Mc Wasp, iz  Sjedinjenih Američkih država  i  Australije.

Aurora bend je osnovan 2005. godine, kada su dva prijatelja i gitariste Boris Maksimčuk i Boris Banjac došli na ideju da naprave rock bend. Bendu se priključuju Dražen Jovanić-Jova (bass), Draženko Kopuz (bubnjevi) i Dušan Bodiroga-Kufi. Nakon nekoliko proba, organizuju prvu svirku pod tadašnjim nazivom „Rozepoze”. Nakon prve svirke, bend napušta pjevač i na to mjesto privremeno dolazi Vladimir Maksimčuk, a bend mijenja ime u „Aurora“, što predstavlja asocijaciju na svjetlost, zoru tj. buđenje rock‘n’roll-a. Bend snima prvu pjesmu “Moja ljubavi”, sa kojom nastupa na Internacinalnom muzičkom festivalu u Banjoj Luci, na kojem osvaja nagradu kolega učesnika, kao i nagradu za najbolji pop-rock bend Udruženja muzičara RS-a 2006. godine. Postava benda: Boris Maksimčuk (gitara),Marko Kovačić (bass),Bojan Katalina (bubnjevi), Vladimir Maksimčuk (gitara).

LF: Šta je ono što će publika moći da očekuje od vašeg nastupa na Lake festivalu?

A: Nedavno smo objavili naš drugi album “Nisi sam” tako da nastup na Lake Festu dolazi kao promocija albuma.Uz nove pjeseme sviraćemo i par pjesama sa prvog albuma. Publika može da očekuje naš maksimum jer sa nestrpljenjem očekujemo nastup.

LF: Koji su vaši utisci kada se radi o Lake Fest-u?

A: Do sada nismo imali priliku da nas put nanese na Lake Fest, ali po najavama I izvođačima vidimo da se radi o sjajnom festivalu. Bendu Aurora je velika čast što će imati priliku da nastupi na Lake Festu, planiramo da ispratimo sve festivalske dane jer sviraju mnogi bendovi koje volimo.

LF: Da li spremate nešto specijalno za nastup pokraj Krupačkog jezera?

A: Uz pjesme sa novog albuma na probama smo počeli da radimo na nekim novim idejama, tako da je moguće da će Lake Fest biti prilika za premijeru.

LF: Imate li neku poruku za fanove koji će gledati vaš nastup na Lake Fest-u?

A: Želimo svima dobar provod na festivalu.Vidimo se na Lake Fest-u.

 

Off duty je rok bend iz Nikšića, oformljen na ljeto 2008e godine. U početku rada bend je sviranjem obrada i sa par autorskih pjesama određen žanrovski kao punk-rock bend, međutim kasnijim autorskim radom, kao i sa nekoliko promjena u sastavu, bend je izašao iz žanrovskih okvira i stvara pjesme koje su u rasponu između tvrđih gitarskih rifova, do mekših i melodičnijih pjesama. U avgustu 2013. izdat je za sada jedini album pod nazivom „Još jedan dan“ koji sadrži 10 pjesama. U februaru 2015. izdat je singl „Oni su uvijek u pravu“ na kojem je gostovao Veljko Vučurović (DST, Autogeni trening). Bend trenutno radi na spremanju materijala za drugi album i do jeseni bi trebalo da uđe u studio da počne sa snimanjem.
Off Duty je imao značajan broj svirki u Crnoj Gori i regionu od kojih bi istakli : Otvaranje prvog Lake festa, Summer fest u Budvi, Hertz fest u Trebinju, kao i više puta na Bedem festu.
Bend zadnjih godina svira u ustaljenoj postavi : Vuko Jovanović (gitara), Milan Gezović (bas), Vasilije Savović (bubnjevi) i Bojan Kandić (gitara i vokal)

LF: Šta je ono što će publika moći da očekuje od vašeg nastupa na Lake festivalu?

OD: Publika može da očekuje da ćemo dati sve od sebe kao i uvijek… Obećavamo energičan nastup i muziku koja će ih tjerati na skakanje, šutke i dovesti do potpunog ludila

LF: Koji su vaši utisci kada se radi o Lake Fest-u?

OD: Mi smo imali čast da te 2011e godine otvorimo prvi Lake fest i počnemo na neki način cijelu priču koja traje evo 6 godina i nadamo se da će trajati još dugo jer je Crnoj Gori i Nikšiću potreban jedan veliki rock festival, pogotovo sad kad ostali veći festivali prave zaokret ka elektro muzici. Svi utisci su odlični i sa nastupa prve godine i sa ostalih na kojima smo bili u publici. Želimo vam da ova i svaka naredna godina prođu bez kiše, koja je jedino pravila smetnje, sve ostalo je super . Nama je svakako drago da smo dobili poziv da posle pet godina ponovo nastupimo, i nadamo se da ćemo opravdati očekivanja organizatora, pa možda opet za pet godina izađemo na binu Lake festa 

LF: Da li spremate nešto specijalno za nastup pokraj Krupačkog jezera?

OD: Mi uveliko radimo na novom materijalu, tako da će repertoar biti sastavljen od bržih pjesama sa prvog albuma i novih pjesama od kojih će neke biti izvedene premijerno.

LF: Imate li neku poruku za fanove koji će gledati vaš nastup na Lake Fest-u?

OD: Poruka za fanove bi bila da dođu i uvjere se u sve ovo što smo najavili … sigurno neće zažaliti… Takođe bi poručili da dođu na vrijeme i isprate svakog izvođača jer nemaju baš svaki dan priliku da im praktično na kućnom pragu sviraju najbolji domaći bendovi i velika svjetska imena, kakvo je ove godine svakako Manu Chao.

Justin’s Johnson je swing-ska-punk bend iz Splita, osnovan kao produkt saradnje dva mlada muzičara i prijatelja. Preostali članovi Justinsa pojavili su se tokom godina, redovno i mijenjali, a današnju postavu čine: Miro Alač, Frane Mihalj, Marin Cecić, Ivan Boban, Bernard Andrijašević i najnovije osvježenje, bubnjar iz Perugie, Cyro Gastone. Preko 300 održanih koncerata do sada odveli su bend i van granica države. Bilježe i zapažene nastupe na brojnim festivalima, među kojima se nalazi i takmičarski ska festival u Italiji na kojem su i pobijedili. Nakon prvog demo materijala, 2013. godine bend izdaje svoj prvi službeni studijski album “Na krivom mjestu u pravo vrijeme” koji je pobrao jako dobre kritike. Justinsi iza sebe imaju i vrlo uspješnu live turneju na kojoj su promovisali snimljeni materijal, kao i pjesme na engleskom sa spomenutog demo albuma. 2014. godine bend potpisuje ugovor s Croatia Records diskografskom kućom. U ovom trenutku splitska šestorka privodi kraju svoj treći album i krenuli su na All In turneju po regiji koja bilježi preko 30 koncerata u ovom trenutku.

 

 

mangrovOno što čini zvuk benda Mangrov osobitim jeste metal protkan raznim uticajima drugih muzikih pravaca, koji proizvodi ekplozivan ali isto toliko i emotivan zvuk , prepoznatljiv za ovaj bend. Bend je nastupao na festivalima kao što su: 49.Zaječarska Gitarijada, Bedem fest, Lake fest, Rock Village, Morinjska gitarijada, izašao kao pobjednik sa Trebinjske gitarijade- Mostock, i pored toga održao zapažen broj klupskih svirki. Trenutno radi na prvom albumu, koji bi najavljen da se 2016 godine pojavi.

Bend čine Simo Bakoč, gitara/vokal, Nemanja Popović, gitara, Luka Pesak Miičković (Manitou), bas gitara i Nikola Kadović, bubnjevi.

Za LAKE FEST odgovarao Simo Bakoč.

 

LF: Šta je ono što će publika moći da očekuje od vašeg nastupa na Lake festivalu?

M: Što se tiče našeg nastupa na ovogodišnjem Lake – u, ljudi će moći da čuju dosta energičnu svirku, a izvodićemo veći dio autorskih stvari, kao i par obrada…

LF: Koji su vaši utisci kada se radi o Lake Fest-u?

M: A kada je u pitanju sam fest i ovogodišnji line up, moramo priznati da nikada do sad nije bio na ovom nivou, kao ove godine, iako je gotovo svaka prethodna godina bila posebna na sebi svojstven način … Dovoljno je pomenuti, pored svih ostalih imena za dva najveća, a to su sigurno Manu Chao i Kiril Džajkovski, čiji će nastupi dati jedan ogroman značaj festivalu, kao i samom gradu i da će to biti jedna prekretnica za još bolju budućnost festivala

LF: Da li spremate nešto specijalno za nastup pokraj Krupačkog jezera?

M:  Biće par nekih skromnih iznenađenja, nećemo ih otkriti još. 

LF: Imate li neku poruku za fanove koji će gledati vaš nastup na Lake Fest-u?

M: Pa ne znam da li imamo neku značajnu cifru kad su fanovi u pitanju,ali svakako da postoji poruka kad je naš nastup u pitanju, a to je da ćemo dati sve od sebe da upotpunimo sam ugodjaj svim prisutnim i ono što je bitno je da ćemo publici moći da predstavimo svoj autorski rad koji će se snimiti tokom jeseni.

 

Kerber je nastao 1981. godine od članova grupe Top, koja je do tada imala solidnu lokalnu karijeru, ali koja do tada nije bila stabilna, jer su članovi često privremeno svirali za tada popularnije bendove. Naziv grupe je ime bića iz grčke mitologije, troglavog psa sa zmijskim repom koji čuva ulaz u podzemni svijet. Prve koncerte grupa je održala u niškim klubovima, a često je bila i predgrupa Galije. Prvi album ,,Nebo je malo za sve” je snimila polovinom 1982. godine.

Njihovi koncerti u to vrijeme su bili karakteristični po Sosi, koji je svirao gitaru u obliku sjekire, a na bini je gutao i bljuvao vatru. 19. maja na koncertu u Novom Sadu je zadobio opekotine drugog stepena, ali je ipak završio koncert. Nekoliko narednih koncerata je nastupao sa zavojima i maskom. Ubuduće pod pritiskom kolega je prestao da izvodi ove atrakcije. Svoje učešće grupa je imala i na YU rock misiji održanoj na stadionu Crvene zvezde u Beogradu.

Kao predgrupa su početkom osamdesetih svirali na koncertima grupa Nightwing i Uriah Heep u Jugoslaviji. Najintenzivnije su nastupali tokom 1987. godine, kada su održali više od 200 koncerata u zemlji. Posebno su bili popularni u Srbiji, Bosni i Makedoniji. Tokom karijere grupa je imala nastupe u klubovima u Grčkoj i Britaniji.

LF: Šta je ono što će publika moći da očekuje od vašeg nastupa na Lake festivalu?

 

Gale: Publika može da očekuje dobro raspoložen bend, bend koji će svirati puno starih hitova i malo novih pesama.

LF: Koji su vaši utisci kada se radi o Lake Fest-u?

Gale: Divan prostor Krupačkog jezera, “Nikšićko more” kako ga mještani zovu, već sam od sebe obećava dobru žurku. Kerber, svakako, voli da svira u Nikšiću gdje smo uvijek toplo dočekani. Lake Fest u Nikšiću je uvršten u sam vrh važnosti kalendara svirki Kerber-a za ovu godinu.

LF: Da li spremate nešto specijalno za nastup pokraj Krupačkog jezera?

Gale: Pored poznatih pjesama, sviraćemo i malo novog materijala, u zavisnosti od vremena koje bude predviđeno za nastup…

LF: Imate li neku poruku za fanove koji će gledati vaš nastup na Lake Fest-u?

Gale: Fanovima želimo lijepo vrjeme , dobar zvuk i da sanjaju zajedno sa nama.

 

yu_grupa_7822355431“Crni leptir”, “Čudna Šuma”, “Mornar”, “Pustinja”, “Kome se raduješ” samo su neki od hitova koje je “YU grupa” za 45 godina postojanja ostavila publici u amanet.

Bivši članovi Džentlmena, Žika Jelić, njegov brat, gitarista i pevač Dragi Jelić i bubnjar Velibor Bogdanović, udružili su snage sa klavijaturistom Miodragom Okrugićem i formirali 1970. godine novi sastav.

Prvi singl Yu grupe bila je etno obojena Nona(1971), a pošto je Okrugića zamijenio gitarista Miodrag Bata Kostić, uz njegovu pomoć bend nastavlja da koristi elemente narodne muzike u singlovima Kosovski božuri (1972) i Sama(1974).

Bez Kostića i Bogdanovića, uz novog bubnjara Rašu Đelmaša, Jelići za zagrebački „Jugoton” snimaju kultni prvi album koji nosi naziv Yu grupa (1973) na kojem su se našli klasici benda Noć je moja, Čudna šuma i Crni leptir.

Uz česte promjene postave i stalno prisutnu braću Jelić, Ju grupa nastavila je da snima albume i svira do 1981. godine, kada im je u požaru kombija izgorela oprema, a Žika Jelić zaradio povrede koje su ih prisilile na višegodišnju pauzu u radu.

Yu grupa vratila se na muzičku scenu na velika vrata koncertom „Legende Yu roka” koji je 1987. godine u Zagrebu okupio najznačajnije domaće rok izvođače šezdesetih i sedamdesetih godina.

Beogradski bend potom je potpuno revitalizovao karijeru velikim hitovima Od zlata jabuka i Mornar. Od albuma Rim 1994, dvojici rok veterana pridružuje se njihov bratanac Petar Jelić kao gitarista. Žika Jelić obećava poštovaocima zvuka Ju grupe da će momci nastaviti da sviraju „do poslednjeg daha”.

“Yu grupa nastala je 100 posto iz ljubavi prema muzici. To je uslovilo da trajemo. Okej je kad se baviš rokenrolom, a mama i tata te podupiru u materijalnom smislu, ali treba živeti od te muzike kao mi. To je hazardersko upuštanje u dalje tokove života. To nije nimalo jednostavno”, rekli su jednom prilikom iz benda.

LF: Šta je ono što će publika moći da očekuje od vašeg nastupa na Lake festivalu?

PJ: Na početku želimo sve da vas pozdravimo i kažemo da se radujemo ponovnom nastupu u vašem gradu. Od YU Grupe možete očekivati ozbiljnu Rock ‘n’ Roll svirku i pjesme iz cijelog 45. opusa grupe.

LF: Koju su vaši utisci kada se radi o Lake Fest-u?

PJ: Koliko vidim za zadnje 4 godine ugostili ste veliki broj domaćih i inostranih sjajnih umetnika. Biće nam drago da se pridružimo tom, poštovanom društvu. Samo napred i uz organizacije kakva je vasa, pomoćićemo društvu da se vrati na pravi put.

LF: Da li spremate nešto specijalno za nastup pokraj Krupačkog jezera?

PJ: YU Grupa uvek sprema nešto specijalno, pa ćemo i vas obradovati nekom novinom.

Za LAKE FEST odgovorao Petar Jelić.

 

 

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=5050

Objavio dana kol 1 2016. u kategoriji Alternativa. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN