Kvartet Allegria na KotorArt Don Brankovim danima muzike

Na KotorArt Don Brankovim danima muzike, u ponedjeljak, 17. avgusta u Katedrali sv. Tripuna, sa početkom u 21.30h, nastupiće gudački kvartet Allegria. Članovi kvarteta su renomirani muzičari, članovi Crnogorskog Simfonijskog Orkestra: Ana Rašović, prva violina, Milena Rajković, druga violina, Ilijana Blagojević Zvicer, viola, i Lazar Bubanja, violončelo.

 

Na zahtjev umjetnika, ovaj koncert će se održati bez prisustva publike u Katedrali, ali uz direktan prenos koncerta na Pjacu od Kina, u saradnji sa restoranom Ombra, kao i preko društvene mreže Facebook i YouTube kanala Festivala.

 

Budući da umjetnički svijet proslavlja 250 godina od rođenja Ludvig van Betovena i da je on okosnica ovogodišnjeg Festivala, kvartet se odlučio da izvede njegov Gudački kvartet u F-duru, op 18, br. 1. Pored Betovenovog kvarteta, Allegria izvodi i Gudački kvartet u D-duru, br. 2, kompozitora Aleksandra Borodina. U prvobitnom planu Festivala, Betoven je zauzimao centralno mjesto, i kao kompozitor i kao izuzetno značajna istorijsko – umjetnička ličnost. Iako je program festivala drastično redukovan, ideja je ostala ista, te su se Betovenove melodije mogle čuti na skoro svakom dosadašnjem koncertu.

 

Gudački kvartet Allegria osnovan je 2015. godine. Na svom repertoaru kvartet njeguje djela klasične i savremene muzike, a oprobao se u izvođenju tradicionalne muzike Balkana, podržanom i od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore. Kvartet je nastupao na brojnim domaćim i međunarodnim scenama. U prethodnoj godini ansambl je imao turneju po Crnoj Gori, a 2016. godine nastupio i u Grčkoj. U planu je priprema prvog albuma, kao i brojnih tematskih koncerata.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=8476

Objavio dana kol 16 2020. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN