KULUK

Jakovljevi potomci živjeli su u zemlji Gesemskoj gotovo 4 stoljeća. Nije im tamo bilo loše i brzo su se množili. Ali, na egipatski prijestao stupio je novi faraon koji ništa nije znao o Josifovim zaslugama i zabrinuo se zbog plodnosti jevrejskih pastira.

Po njegovom mišljenju, to su bili opasni po državu tuđinci Azijati, i zato je naredio svojim činovnicima:

”Gle, narod sinova Izrailjevijeh veći je i siniji od nas. Nego hajde mudro da postupamo sa njima, da se ne množe, i kad nastane rat da ne pristanu s neprijateljima našim i ne udare na nas i ne otidu iz zemlje”. (Izlazak, 1, 9-10).

U to vrijeme faraon je podizao na delti Nila dva nova grada: svoju prijestonicu amzes i grad žitnica i vojnih magazina Pitom.

Bespomoćni Izrailjci predstavljali su povoljan izvor jeftine radne snage pa su jednoga dana u gomilama saćerani na gradilišta, će su morali mijesiti glinu i praviti opeke. Teglili su tako iz dana u dan, od jutra do mraka, na ubistvenoj žezi, dok su ih nadzornici podsticali bičevima.

Ali, iščekivanja su faraona prevarila. Izrailjski narod, naviknut na patnju kojom ga je vjekovima darivala sudbina, množio se i dalje.

Razgnjevljeni vladar pozva preda se dvije izrailjske babice, jedine koje su imali, i strogo im naredi da na poročaju ubijaju svu jevrejsku mušku đecu.

Žene naredbu pokorno saslušaše ali,vrativši se u zemlju Gesemsku, i ne pomisliše da prime na sebe grijeh čedomorstva.

Faraon ubrzo doznade za drsku neposlušnost babica i naredi da ih izvedu pred njega, da ih pozove na odgovornost.

Spretne Izrailjke, podvrgnute strogoj istrazi, opravdale su se veoma vješto tvrdeći da su jevrejske žene prestale da im se obraćaju:

”Jevrejke nisu kao žene Misirke; jače su; dok im doće babica one već rode.”

Htio – ne htio faraon ih morade puštiti. Narod izrailjski dočeka hrabre žene kao junakinje i u zahvalnost im podiže lijepe kuće. Ali, vladar ne odustade od svog okrutnog plana. Izdade naredbu svojim dželatima da novorođenu mušku đecu oduzomaju od majki i da ih bacaju u Nil. Zemlja Gesemska razlijegala se od plaća i proklinjanja; kao dao je potomcima Jakovljevim došao sudnji dan.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=347

Objavio dana stu 10 2010. u kategoriji Mitovi i legende. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN