Kultura – demit fasada

Danas je u okviru akcije ”Za ljepše lice Podgorice” za sva vremena izbrisan jedan od najvrijednijih murala Glavnog grada, djelo francuskog umjetnika Etjena Beržerea, koji je krasio KIC ”Budo Tomović” u proteklih sedam godina. Iako ova rečenica zvuči kao da je članak Njuz.net-a, nažalost, ona oslikava našu realnost.

KIC ”Budo Tomović” prije i poslije devastacije fasade.

U saopštenju medijima koje je poslala PR služba KIC-a ”Budo Tomović” 11-og novembra ove godine, navedeno je da Agencija za stanovanje Glavnog grada izvodi radove na uređenju i obnovi fasade KIC-a. Pomenuli su da će nestati murali na dotrajaloj fasadi, među kojima je i grafit ”Varvara”. U saopštenju, takođe, podsjećaju na mural ptice puzgavac, djelo poznatog francuskog umjetnika Etjena Beržerea, ali ne navode eksplicitno da će isti biti trajno uništen, izbrisan. PR služba KIC-a svoje saopštenje zaključuje rečenicom: ,,Zahvaljujući akciji ,,Za ljepše lice Podgorice” naša institucija će na radost brojnih umjetnika i publike, svoj 57. rođendan u decembru, dočekati u novom ruhu.”

Nijedan zdravorazumski čovjek a kamoli umjetnik nije mogao pretpostaviti da bi gradska uprava mogla da se tako otvoreno naruga umjetnicima i da u jednom krajnje primitvnom maniru poništi izuzetno vrijedan poklon. Poređenja radi, mural Etjena Beržerea, koji je poklonio u Zagrebu, rangiran je 2015-e godine u 10 najboljih murala svijeta. Dok se Zagreb s poštovanjem odnosi prema Beržereu, gradska uprava na čelu sa Ivanom Vukovićem postavlja ”demit” fasadu preko njegovog djela. Jedino pitanje koje ostaje bez odgovora jeste da li je ovaj vandalski čin uništavanja umjetničkog djela posljedica neke iracionalnosti Ivana Vukovića i njegovog tima zbog izgubljenih izbora ili je ovo, pak, posljedica odsustva elementarne kulture i bahatosti koja vrednuje praznu fasadu više od autentične umjetnosti ili je kombinacija oba faktora. Jedino što zaista pouzdano možemo zaključiti jeste da je Vito Nikolić napisao bezvremenu istinu o crnogorskim mediokritetima:

,,Na gradove udariće trava

i zavesti svoju strahovladu,

svi cvjetovi ostaće bez glava

da bi bili sa travom u skladu”.

 

Milica Kankaraš

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9530

Objavio dana pro 26 2022. u kategoriji Komentar, Novinarstvo. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN