Kraljevina Duklja

Čuvena Barska bitka 1042. i nezavisnost

Dvije godine kasnije Vizantija je opet pokušavala da pokori Duklju. Došla je sa ogromnom vojskom. Do odlučujuće bitke došlo je početkom oktobra 1042. na prostoru između Bara i Crmnice. To je čuvena Barska bitka.

Vizantija priznaje Duklji međunarodnu nezavisnost i suverenost. Stefan Vojislav postaje samostalni gospodar.

Bila je to prva južnoslovenska zemlja kojoj je Vizantija priznala nezavisnost. Pod vlašću Stefana Vojislava bile su Raška, Bosna, Travunija i Zahumlje. Poslije njegove smrti zemljom je nastavila da upravlja njegova žena sa sinovima (1043 – 1046.)

mapa_duklje

Kralj Mihailo i sin mu Bodin

Mihailo Vojislavljević vlada od 1046 – 1081. godine. Prvi je dukljanski vladar za koga se pouzdano zna da ima titulu kralja, i to priznatu od pape.

Bodin, dukljanski kralj od 1082 – 1108., imao je značajnu ulogu u državnim poslovima. Po želji očevoj pomagao je Makedoncima u borbi protiv Vizantije u vijeme vladavine njegovog oca Mihaila. Kad je Bodin naslijedio oca Duklja je dostigla državni i teritorijalni zenit. Oženjen je bio Jakvintom, ćerkom normanskog vladara iz Barija, Arhiriza. Bodin je sahranjen u manastiru Sv. Srđa i Vakha, na Bojani.

Nakon Bodinove smrti moć Duklje je naglo padala zbog sukoba između Bodinovih nasljednika.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=4821

Objavio dana lip 1 2016. u kategoriji Śećanja. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN