Krakov duo na Kotorskoj Koncertnoj Sezoni

Koncertom dvojice vrsnih muzičara, violončeliste Jana Kalinovskog /Jan Kalinowski/ i pijaniste Mareka Šlezera /Marek Szlezer/, Kotorska Koncertna Sezona nastavlja niz koncerata koji su posvećeni violončelu. Koncert je zakazan za danas, 11.12.2018. u Crkvi sv. Duha, sa početkom u 20h. Ulaz, kao i za sve koncerte Koncertne Sezone je besplatan. Koncertnu sezonu združenim snagama organizuju Muzička škola „Vida Matjan“ i festival KotorArt Don Brankovi dani muzike.

Prestižni časopis „Strad“ pisao je o duu „Krakov“: „Kalinovski i Šlezer, prijatelji još od djetinjstva, imaju čudesno neposredan odnos, a izraziti kvalitet njihovog sviranja daje život muzici“. Studirali su zajedno u Krakovu i Parizu, a počeli su da nastupaju kao duo „Krakov“ prije petnaest godina. Od tada, njihovi koncerti i snimci dobijaju najviše kritike u Poljskoj i inostranstvu, kao i osvrte u medijima, poput Poljskog nacionalnog radija /Polish National Radio/, Slovačkog radija i televizije /Slovenski Rozhlas/, Radija Jugozapadne Njemačke /Radio Suddeutsche Rundfunk/, i značajnim časopisima i veb stranicama, kao što su „Klasik info“ /ClassiqueInfo/, „Klasikal mjuzik rivju“ /Classical Music Review/, „Res muzika“ /Res Musica/, „Amerikan rekord gajd“ /American Record Guide/, „Ruh muzični“ /Ruch Muzyczny/, i „Tvoja MUZA“ /Twoja MUZA/.

Naročito  su posvećeni muzici manje poznatih poljskih kompozitora, koju neumorno izvode u zemlji i inostranstvu. Na njihovom raznovrsnom repertoaru često se mogu naći djela za violončelo i klavir autora Aleksandera Tansmana, Zigmunda Stojovskog, Ludomira Rožickog i Tadeuša Majerskog, kao i djela savremenih poljskih kompozitora napisanih upravo za njih.

 

Kotorska koncertna sezona će trajati do juna mjeseca, tokom kojih će u fokusu biti violončelo, kao deficitaran instrument u Crnoj Gori u pogledu mladih muzičara. Kotorska i crnogorska publika imaće priliku da sluša najbolje učenike na svečanim školskim koncertima od Božića do Božića, za Dane Kamelije, uoči dana škole, umjetnike sa domaće scene poput pijaniste Bojana Martinovića i violiniste Vujadina Krivokapića, kao i regionalne muzičare, poput violončelistkinja Sandre Belić i Irine Josifoske i operskog ansambla Umjetničke akademije u Osijeku.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=6615

Objavio dana pro 11 2018. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN