„Kotorski misal“

Na programu III književnog festivala Ćirilicom u utorak, 10. septembra od 21 čas na Trgu između crkava u Starom gradu Budve biće predstavljena knjiga „Kotorski misal“. Ovo istorijsko izdanje monografije „Kotorski misal“ paleografski je obradila, i raščitala, u Berlinu, dr Lenka Blehova Čelebić, a objavilo Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore. Pored ove naučnice na promociji će govoriti: Adrijan Vuksanović, predsjednik HGI, pjesnik i poslanik u Skupštini Crne Gore, zatim Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i izdavač i Gojko Čelebić, autor dugometražnog filma „Kotorski misal“ snimljenog u Njemačkoj.

„Kotorski misal“ jedna je od najstarijih knjiga na tlu Crne Gore. To je knjiga bogolužbi i rekvijema za mrtve što potvrđuju i imena 143 Kotoranina koji su platili zadušnice unesene u Misal na margini. Dospjela je u crkvu Sv. Jakova od Lođe u Kotoru oko 1200. godine. Tu je služila u crkvenoj upotrebi nekih 600 godina, da bi početkom 19. vijeka došla u Njemačku gdje se i danas čuva. Dr Lenka Blehova Čelebić našla je jedini primjerak u Berlinu, obradila ga paleografski, sravnila sa Biblijom (Kotorski misal sadrži citate iz 73 biblijske knjige) i priredila ga za štampu sa kritičkim aparatom.

„Kotorski misal“ je danas izložen u Državnoj biblioteci u Berlinu i kategorisan kao manuskript svjetske klase i najviše kulturne vrijednosti.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7656

Objavio dana ruj 9 2019. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN