Koncert VIS-a “Ming” u KIC-u

Petnaesto izdanje manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori – JAM 2022” koje se ove godine održava pod motom “Balkan Jazz Connections” otvoriće premijerno gostovanje vokalno – insrumentalnog sastava MING iz Beograda.

Koncert će biti organizovan u petak, 1.aprila, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati.

MING je mladi i perspektivni džez sastav iz Beograda obojen zvucima bi-bopa, sastavljen od sedam prijatelja i kolega, među kojima su četiri vokala: Milica Dobrić, Ivana Dimitrijević, Nataša Pejčić i Gorica Šutić, kontrabasista David Gegić i bubnjar Aleksa Milijanović, koje predvodi pijanistkinja, aranžerka i kompozitorka Nevena Pejčić, ujedno osnivačica i vođa benda. Izvođenjem originalnih kompozicija i aranžmana popularnih džez standarda šezdesetih i sedamdesetih godina, kvartet MING privlači pažnju mnogobrojne publike svih uzrasta, na šta su veoma ponosni.

Članovi sastava MING privukli su pažnju javnosti učešćem na takmičenju i festivalu „Jazz in the Park“ u Rumuniji, gdje su osvojili treće mjesto. Njihovu jedinstvenost, svježinu, originalnost i poseban muzički izraz publika je nagradila ovacijama na nekoliko džez festivala – Nishville Jazz Festival, Beogradske priče, Dan grada Subotice, Karusel u Čačku, Banski dvor u Banjoj Luci, na džez festivalima u Novom Sadu, Pančevu, „Metropolis Jazz“ u Beogradu, „Jazz and Blues“ u Kragujevacu, „Northcityfest“ u Kosovskoj Mitrovici. Kvartet MING je bio specijalni gost Džez okteta Fakulteta muzičke umjetnosti u Beogradu na prošlogodišnjem Beogradskom džez festivalu. Doživljavajući džez kao čistu ljubav prema muzici, sa željom da prenesu tu kreativnost slušaocima, ovaj kvartet svakodnevno teži ka kvalitetu i postojanosti na muzičkoj džez sceni.

Kompozitorka, pijanistkinja i vođa benda Nevena Pejčić (1996) je 2018. godine osnovala vokalni kvartet MING, u okviru kojeg djeluje kao pijanistkinja, aranžerka i kompozitorka. Završila je srednju muzičku školu u Subotici na odsjecima za klasični i džez klavir. Studije je upisala na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu 2015. godine, na Odsjeku za džez i popularnu muziku, gdje je 2019. godine započela i master studije. Od prošle godine usavršava se u Kelnu na Fakultetu za muziku i ples, odsjek džez kompozicija/aranžman u klasi prof. Florijana Rosa (Florian Ross).

 Tokom svog muzičkog obrazovanja učestvovala je na mnogim nacionalnim i međunarodnim muzičkim takmičenjima u Beogradu, Zrenjaninu, Ćupriji, Šapcu, Budimpešti, Gracu, Gorici, Klužu (Rumunija) gdje je osvojila nekoliko nagrada. Od 2018. godine, svira klavir u Narodnom pozorištu u Beogradu. Nastupila je u predstavama „Bolivud“ u režiji Maje Pelević, i „Mačka na usijanom limenom krovu“ i napisala je muziku za dječiju predstavu „Dom“ u režiji Zagorke Stojanović, realizovana u selu Mionica.
Njena kompozicija “Wald” bila je uvrštena u repertoar projekta Balkan Youth Jazz Orchestra, koji je premijerno izveden u Podgorici 29.aprila 2021. u podgoričkom KIC-u.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9210

Objavio dana tra 1 2022. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN