Koncert ,,Sa lijepog, plavog Dunava”

Koncert pod nazivom ,,Sa lijepog, plavog Dunava” na KotorArtu prirediće gudački kvintet Bečka kamerna simfonija. Ovi  muzičari iz Beča započeli su saradnju prije deset godina (2006. je obiljžena kao godina Mocarta) izvođenjem Mocartove Čarobne frule, aranžirane za gudački kvintet i glumca. Na Don Brankovim danima muzike predstaviće se djelima savremenih austrijskih autora, kompozicijama 20. i 21. vijeka. Među njima je i crnogorskoj javnosti poznata autorka Johana Doderer kao i Štefan Pelcl, Maksimilijan Krojc, Anton fon Vebern, Ernst Kšenek. Koncert će se održati u Katedrali Sv. Tripuna u ponedjeljak, 1. avgusta, u 21.30 časova.

wks

Inače, ovaj kvartet izvodi repertoar širokog stilskog i žanrovskog dijapazona, uključujući djela savremenih autorа i djela zaboravljenih kompozitora. Pored klasičnog repertoara, simfonijskih djela prilagođenih za gudački kvintet, ansambl izvodi i muziku „prelaznog žanra“, tzv. crossover music, u koji spajaju čist bečki klasični stil sa hip-hipom, što su predstavili publici u bečkom Muzikferajnu, zatim na festivalima Umbria Music Festival, Alba Music Festival, Side Music Festival, Ankara Festval. Bečka kamerna simfonija je više puta bila na turneji u Južnoj Americi a njeni naredni projekti na evropskoj turneji uključuju Betovenove i Hajdnove simfonije u aranžamanu za gudački kvintet.

Partner koncerta je Ambasada Austrije u Crnoj Gori.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=5040

Objavio dana srp 31 2016. u kategoriji Novinarstvo, Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN