Koncert ruskog violiste Mihaila Bereznjickog i pijanistkinje Marije Popović

Renomirani ruski violista Mihail Bereznjicki, zaslužni umjetnik Rusije i laureat međunarodnih takmičenja, prirediće koncert u saradnji sa crnogorskom pijanistkinjom Marijom Popović, u petak, 2. februara, u Velikoj sali Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović” sa početkom u 20 sati. Ulaz je besplatan.

Koncert se realizuje u okviru KIC-ovog ciklusa “Kamerna muzika” a na programu su djela Georga Fridriha Hendla, Johanesa Bramsa i Stana Golestana.

Ruski violista Mihail Bereznjicki je po mišljenju mnogih poznatih muzičara, jedan od najboljih violista u svijetu. Krase ga kombinacije toplog zvuka viole i violinske virtuoznosti, moćnog temperamenta i prefinjene lirike, revolucionarne i avangardne ideje. Violu je počeo da svira tek sa dvadeset šest godina, kada je osjetio da mu je viola bliži instrument i po zvuku i po stilu. Do tada je već bio iskusni violinista i formiran muzičar, svirao je kao solista, u raznim kamernim ansamblima i sarađivao sa najboljim svjetskim orkestrima. Kao violinista, za vrijeme školovanja na Moskovskom konzervatorijumu, bio je u klasi prof. Maje Glezarove i N.G. Beškine, a iskustvo kamernog muziciranja je stekao pod rukovodstvom Mihaila Kopelmana, Valentina Berlinskog, D.V. Šebalina, A.G. Bahćieva i mnogih drugih. Uslijedile su i poslijediplomske sudije u klasi profesora Jurija Bašmeta. Tih godina je imao mnogo nastupa i kao violinista i kao violista, svirajući ponekad oba instrumenta na istom koncertu.
Bereznjicki je pobjednik međunarodnog takmičenja violista “Jurij Bašmet” u Moskvi, međunarodnog takmičenja kamerne muzike “Vincenzo Bellini” u Italiji, (1990), laureat međunarodnog takmičenja violista “Lionel Tertis” u Engleskoj (1997), ujedno i prvi ruski violista koji je osvojio nagradu na tom takmičenju od kada je osnovano 1980.
Kao solista i član raznih ansambala učestvuje na festivalima u Rusiji, Litvaniji, Letoniji, Mađarskoj, Poljskoj, Italiji, Austriji, Španiji, Njemačkoj, Francuskoj, Finskoj, Engleskoj, Kostarici, Južnoj Koreji i dr. Među festivalima su “Decembarske večeri” sjećanje na pijanistu Sviatoslava T. Rihtera i „Moskovska jesen” u Moskvi, “Berliner Festwochen” i “Oleg Kagan Musikfest” u Njemačkoj, “Bath International Music Festival” u Engleskoj. Mihail Bereznjicki je prvi u Rusiji izveo mnoga djela kompozitora kao što su Nino Rota, Majkl Najman, Rebeka Klark, Džork Bouen, Morton Feldman, E. Podgajc, Ivgeni Golubev i dr. Svirao je u ansamblu sa slavnim muzičarima kao što su violinisti Gidon Kremer, Viktor Tretjakov, Ivri Gitlis, pijanisti Aleksej Ljubimov, Naum Štarkman, Vasilij Lobanov, violončelisti Natalija Gutman i Aleksandar Rudin, violista Jurij Bašmet, i drugi.
Od 2002. do 2016. godine radio je kao docent na Moskovskom konzervatorijumu. Dobitnik je priznanja Zaslužni umjetnik Rusije i član je žirija mnogih međunarodnih takmičenja. Snimao je za radio i televiziju. Trenutno nastupa po cijelom svijetu i radi na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

Pijanistkinja Marija Popović je rođena 1984. u Kotoru, gdje je završila nižu i srednju muzičku školu u klasama prof. Marine Dulović i prof. Olge Borzenko. Školovanje je nastavila u Kijevu, na konzervatorijumu „Pjotr Iljič Čajkovski“ u klasi prof. Jurija Kota, gdje je diplomirala 2007. godine. U Kijevu je završila postdiplomske studije na odsjeku za kamernu muziku, u klasi prof. Ije S. Carevića (2010). Osvojila je preko trideset nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima. Sarađivala je sa mnogim renomiranim umjetnicima u zemlji i inostranstvu, a kao solista je nastupala sa simfonijskim orkestrom iz Černigova, Ukrajina. Usavršavala se na kursevima kod profesora Paula Gulde, Doriana Leljaka, Aleksandra Bondurjanskog i drugih. Bila je angažovana kao asistentkinja prof. Ije S. Carevića na konzervatorijumu “P. I. Čajkovski” u Kijevu, a kasnije kao nastavnica klavira i kamerne muzike u srednjoj muzičkoj školi “Vida Matijan” u Kotoru, i srednjoj muzičkoj školi u Tivtu, u periodu od 2010. do 2013. godine. U tom periodu njeni učenici su osvojili dvadesetak nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima. Na svom repertoaru trenutno ima preko trideset programa kamerne muzike.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=5989

Objavio dana sij 27 2018. u kategoriji Novinarstvo, Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN