Koncert Poljske perle

Znak-Kotor-Art-445Koncertom pod nazivom Poljske perle, 19. jula u Crkvi Sv. Duha, KotorArt Don Brankovi dani muzike predstavljaju poljsku umjetnost, kako kroz izvođače koji dolaze iz Poljske, tako i kroz djela poljskih autora. Violinistkinja Patricja Pjekutovska (P. Piekutowska) i pijanistkinja Ana Mjernik (A. Miernik) izvešće djela najpoznatijeg poljskog kompozitora Frederika Šopena, ali i autora koji su obilježili 20. vijek, kao što su Karol Šimanovski i Vitold Lutoslavski. Posebno će biti interesantno ispratiti izvođena kompozicija savremenih autora – Marjana Borkovskog i, u svijetu danas veoma poznatog i cenjenog, Kžištofa Pendereckog. Partner koncerta jeste Ambasada Republike Poljske u Crnoj Gori, zahvaljujući kojoj će prije samog koncerta biti otvorena izložba fotografija poljskog umjetnika Januša Reclava. Koncert počinje u 21 sat.

PATRICJA PJEKUTOVSKA, violina, tokom sedamnaest godina karijere održala je više od 600 koncerata u 32 države širomPatrycja-Piekutowska svijeta. Diplomirala je na Muzičkom univerzitetu Frederik Šopen u Varšavi, a poslijediplomske studije završila je na Kraljevskom konzervatorijumu u Briselu u klasi prof. Igora Ojstraha. Snimila je deset kompakt-diskova, od čega su šest s djelima poljskih kompozitora XX veka, a tri nagrađena prestižnim priznanjem Supersonic u Luksemburgu. CD s djelom Kapričo za violinu i orkestar Kžištofa Pendereckog, koji je snimila sa Simfonijskim orkestrom Poljskog nacionalnog radija, pod upravom samog kompozitora, dobio je više priznanja i nagrada. U duu violina – klavir, značajnu saradnju ostvarila je s pijanistkinjom Marijom Švajger-Kulakovskom i Beatom Biljinskom. Već pet godina nastupa na koncertima pod nazivom Od Baha do Pendereckog, izvodeći solistička djela za violinu. Kao doktor muzičke umjetnosti, profesor je na Akademiji umjetnosti u Ščećinu. Od 2012. predavač je na Međunarodnim muzičkim kursevima u Lanjcutu, a čest je i član žirija na međunarodnim takmičenjima violinista.

ANA MJERNIK, klavir, diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Krakovu 2013. godine, u klasi prof. Anžeja Pikua, a takođe jimagese studirala i pod mentorstvom Slavomira Zubžickog, konstruktora orguljske viole. Dobitnica je brojnih međunarodnih i nacionalnih nagrada. Kao solistkinja i kamerni muzičar, već je nastupala u šesnaest država na četiri kontinenta. Turneja u Australiji 2013. godine uključuje i njen nastup u poznatoj Sidnejskoj operi. Svoj prvi kompakt-disk sa sonatama Johanesa Bramsa i Sezara Franka objavila je 2014. godine, zajedno s violinistkinjom Patricjom Pjekutovskom. U svom repertoaru uspješno njeguje djela više od dvadeset poljskih kompozitora – Šopena, Lutoslavskog, Šimanovskog… Posebnu pažnju u svom repertoaru poklanja savremenom stvaralaštvu, pa je, s tim u vezi, premijerno izvela veliki broj djela, od kojih su neka autori posvetili upravo njoj. Nastupe Ane Mjernik zabilježile su brojne medijske kuće.

 

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=3784

Objavio dana srp 18 2015. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN