Koncert pijaniste Amira Džakovića

Poznati pijanista Amir Džaković nastupiće na Velikoj sceni Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović” u četvrtak, 16.januara, u 20 sati.

Na koncertnom programu je izbor iz ciklusa „Godine hodočašća“ poznatog mađarskog kompozitora i pijaniste Franca Lista: „Mislilac“ (Il penseroso), „Vjenčanje“ (Sposalizio), „Zvona Ženeve“ – Nokturno (Les Cloches de Geneve – Nocturne), „Vodoskoci u Vili d’Este“ (Les Jeux d’Eau a la Villa d’Este), „Petrarkin Sonet 104“ (Sonetto 104 del Petrarca), „Dolina Obermana“ (Vallee d’Obermann) i „Posle čitanje Dantea“ (Apres une lecture du Dante – Fantasia quasi Sonata).

Amir Džaković je jedan od najreprezntativnijih albanskih pijanista svoje generacije. Estetika njegove interpretacije je rezultat kompleksnih kombinacija stila, energije, virtuoziteta, kao i raznih uticaja iz različitih oblasti umjetnosti. 

Rođen je u Skadru, đe je stekao osnovno i srednje muzičko obrazovanje. Tokom srednjoškolskog perioda značajano je uticala na njega renomirana univerzitetska profesorica Anita Tartari, kod koje je pohađao časove klavira. Amir je završio osnovne studije klavira na Muzičkoj akademiji na Cetinju, u klasi profesora Vladimira Bočkarjova. Nakon toga, završio je magistarske studije na Institutu Lemens u Luvenu, Belgija, u klasi poznatog američkog pijaniste Alana Vajsa (Alan Weiss). Doktorirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (Univerzitet umetnosti), u klasi profesora Aleksandra Serdara. 

Tokom školovanja ostvario je zapažene rezultate na brojnim takmičenjima od kojih izdvajamo prve nagrade: “EPTA” – Tirana (2002. i 2003), Međunarodno takmičenje u Prištini (2003), Festival mladih Crne Gore (2004).

Pohađao je takođe majstorske kurseve kod priznatih pijanista kao što su: Natalija Trul, Norma Fišer i Frederik Rzevski. 

 

Gostovao je na festivalima u Albaniji i inostranstvu: “Chopin Festival”, Albanija, “Ultra Padum”,  Italija, “Grad Teatar Budva”, Crna Gora, “Flute Sounds”, Kosovo, “Pianodrom Festival”, Albanija, “Mladi crnogorski pijanisti”, Crna Gora, Internacionalni muzički festival “Joy of Music”, Japan. 

Nastupao je kao solista sa Simfonijskim orkestrom nacionalnog Radija Albanije (2015), Omladinskim simfonijskim orkestrom Albanije i Crne Gore (2016), i Orkestrom mladih srednje škole Yanai u Japanu (2019). 

Trenutno je zaposlen kao redovni profesor na Univerzitetu u Skadru i gostujući profesor na Univerzitetu umjetnosti u Tirani.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=8027

Objavio dana sij 15 2020. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN