Koncert „Nikkka quinteta“ u KIC-u

Podgoričkoj publici premijerno će se predstaviti beogradski “Nikkka quintet” koncertom koji će biti održan u petak, 25. oktobra, na velikoj sceni KIC-a “Budo Tomović”, sa početkom u 20 sati.

 

Nikkka quintet nastao je krajem 2017. godine na inicijativu vokalne umjetnice Nikoline Kovačević i njenih kolega sa ciljem da ljubav prema tradicionalnoj muzici Balkana predstave kroz svoj način muziciranja. Njihov muzički program koji su premijerno predstavili publici ovogodišnjeg “Nišville Džez Festivala“, predstavlja “skromnu” sublimaciju numera iz svake od zemalja koje pripadaju teritoriji Balkana. Projekat je u skladu sa geografskom putanjom nazvan “Balkan Routes / Roots”, i ima za cilj predstavljanje tradicionalnih numera iz Grčke, Sjeverne Makedonije, Albanije, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore i Srbije.

 

Nikolina Kovačević (vokal) rođena je u Beogradu i od đetinjstva posebnu pažnju posvećuje tradicionalnoj, etno muzici. U toku dosadašnjeg školovanja upoznavala je različite instrumente među koje spadaju: violina, klavir, čembalo, renesansne blok falute, kaval. Nakon niže muzičke skole, upisala je muzičku gimnaziju “Josip Slavenski“ pohađajući nekoliko različitih odsjeka. Nakon muzičke gimnazije, upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, odsjek – dirigovanje.

Kao vokalni solista nastupala je sa najznačajnijim muzičarima ovih prostora: Dragoljubom Đuričićem, Sanjom Ilićem & Balkanikom, Igorom Maleševićem, Vasilom Hadžimanovim, Miškom Plavim, Rastkom Aksentijevićem, grupom BIBER, i mnogim drugim. Krajem 2018. godine, na državnom muzičkom takmičenju “Prvi Ton“, proglašena je pobjednicom i prvim glasom Srbije u kategoriji tradicionalne, etno muzike.

Nenad Paunović (klavir) rođen je 1986. godine. Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu završio je u klasi profesora Nataše Mitrović. Od svoje četrnaeste godine nastupa i koncertira sa velikim brojem autorskih i cover bendova, koji uključuju različite muzičke stilove/pravce, osim onog koji se zasniva na klasičnoj muzici. Od 2013. godine je stalni muzički saradnik i izvođač na projektu “Kosa”, brodvejski hit mjuzikl sa stalnom postavkom u beogradskom pozorištu Atelje 212. Sarađivao je sa “Meri Gospel“ horom. Povremeno sarađuje sa umjetnicima poput Borisa Režaka, Tijane Dapčević, Ivane Vladović, mnogim drugim, kao i u World music projektima kao što su “Romor” i “Balkubano”. Trenutno nastupa kao dio benda “Betty Boom“.

Dušan Popović Lipovac je gitarista, kompozitor, profesor instrumenta i autor nekoliko skripti za učenje gitare, idejni tvorac projekta “Spona“. Akademsko zvanje muzičara stekao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Zorana Krajišnika. Kao veliki poštovalac kulturnog nasljeđa Balkanskog i Iberijskog poluostrva, odlučuje da napravi preko-mediteranski most. Tokom života i školovanja u Španiji nastaje Balkanska Taranta – kompozicija koja je bila praktični primjer njegovog master rada u kojem je želeo da pokaže različite mogućnosti veza između ova dva muzička svijeta. Nakon nje nastaju uvodni taktovi Entrade, a zatim i ostatak albuma Refleksije iz Mediterana.

Bojan Krtinić (klarinet) rođen je 1991. godine u Apatinu. Osnovnu muzičku školu završio je u rodnom gradu, a srednju muzičku školu i osnovne akademske studije u Novom Sadu. Master studije upisuje 2013. godine u Beogradu, đe godinu dana kasnije stiče zvanje master muzički umjetnik. Tokom školovanja, osvajao je brojne nagrade u solo kategoriji, ali i u kategoriji kamernog muziciranja. Bio je stalni član Hora klarineta Akademije umetnosti u Novom Sadu, sa kojim je nastupao na mnogobrojnim koncertima u zemlji i inostranstvu. Sarađivao je sa različitim kamernim ansamblima, a trenutno nastupa u kvartetu klarineta “Joropo” (od 2015. godine) i u triju ”Refleksije”.

Kao član orkestra, svirao je prvi klarinet u orkestru Akademije umetnosti u Novom Sadu i u orkestru Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Bio je član Međunarodnog omladinskog orkestra tri nacije – Triorca, a od 2014. godine svira drugi klarinet u Novom simfonijskom orkestru “Makris”, pod vođstvom maestra Predraga Goste.

Katarina Radivojević (perkusije) rođena je 1998. u Beogradu đe svoje prve muzičke korake ostvaruje u đečjem horu “Kolibri”. Završila je nižu muzičku školu “Vatroslav Lisinski”, odsjek za klavir uporedo sa odsjekom za udaraljke. Srednju muzičku školu, klavirski i teoretski odsjek, završila je u muzičkoj školi “Stevan Stojanović Mokranjac” u klasama profesora Ivana Meleša i Margite Drakulović-Meleš. Tokom srednje škole bijleži brojne nastupe kao član kamernih ansambala u klasi profesorke Ane Simonuti – kao pijanista, a istovremeno nastupa i u Filharmoniji mladih “Borislav Pašćan” pod dirigentskom palicom Đorđa Pavlovića. Takođe je bila i redovan član perkusionističkog ansambla “SPE” (Stanković Percussion Ensemble) koji su vodili profesori Siniša Jović i Ivan Marjanović, kao i filharmonijskog orkestra gitara “Dušan Trifunović” čiji je umjetnički rukovodilac i dirigent profesor Dragan Petrović.

Tokom 2015. godine biva izabrana kao perkusionista u međunarodnom omladinskom simfonijskom orkestru sa kojim je održala koncerte u Srbiji, Makedoniji i Sloveniji. Redovan je student Fakulteta Muzičke umetnosti u Beogradu, odsjek za muzičku pedagogiju.

Ulaz je besplatan.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7787

Objavio dana lis 24 2019. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN