Koncert Nastasje Vojinović

Mlada talentovana violinistkinja Nastasja Vojinović premijerno će nastupiti u okviru ciklusa “Mladi talenti” u utorak, 16.jula, na Velikoj sceni Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović” u 20 sati. Ulaz je besplatan.

 

Umjetnica će nastupiti uz klavirsku pratnju Sonje Marković, a na programu su poznata djela: ŽanMari Leklera (Sonata za violinu i klavir u D-duru br. 3, op. 9 “Tombeau), Kamij Sen-Sansa (Sonata za violinu i klavir op. 75 br. 1), Kloda Debisija (Sonata za violinu i klavir) i Morisa Ravela (Tzigane).

 

Nastasja Vojinović je započela muzičko školovanje u Crnoj Gori, a nastavila u Beogradu, na odjeljenju za talente u Muzičkoj školi Kosta Manojlović u Zemunu. Osnovne studije violine je upisala sa 16 godina, u klasi prof. Gordane Matijević Nedeljković, na Fakultetu muzičke umetnosti (FMU) u Beogradu. Master studije je završila u istoj klasi, a zatim i na Koledžu za muziku i ples Bojer Univerziteta Templ u Filadelfiji, u klasi profesora Eduarda Šmidera. Ove godine upisala je studije kod čuvenog profesora Arona Rozana na akademiji Manes u Njujorku.

Tokom svog školovanja, Nastasja je svirala kao solista u Dječijoj filharmoniji, Omladinskoj filharmoniji Borislav Pašćan, BGO Dušan Skovran, orkestru Penderecki i nastupala je širom Njemačke, Holandije, Poljske, Srbije, Crne Gore, Amerike. Osvojila je brojne medalje u zemlji i inostranstvu: prva medalja na Internacionalnom takmičenju mladih violinista Barleta (Italija, 2006), treća na Međunarodnom takmičenju Aleksandar Glazunov (Pariz, 2007), prva na Međunarodnom takmičenju Petar Toškov (Beograd, 2007), druga nagrada na Međunarodnom takmičenju Petar Konjović  (Beograd, 2009), pohvala prvog reda na takmičenju Jaroslav Kocijan (Češka Republika, 2010), prva nagrada na Međunarodnom festivalu Stringfest u Sremskoj Mitrovici (2013), druga nagrada na međunarodnom takmičenju Petar Konjović u Beogradu (2015), prva nagrada na takmičenju mladih virtuoza Neli Berman u Filadelfiji; nagrada za najboljeg studenta na gudačkom odsjeku u 2017/18. Helen Kvalvaser na Univerzitetu Templ.

Sa pijanistkinjom Sonjom Marković je održala veliki broj koncerata u Srbiji i regionu. Tokom 2014. godine, osvojile su prve nagrade na međunarodnom takmičenju Davorin Jenko u Beogradu, Republičkom takmičenju Srbije i međunarodnom takmičenju Donne in musica u Kragujevcu. Tokom studija u Beogradu, Nastasja je nastupala u kvartetu Vae Soli na koncertima kamerne muzike i festivalima Kult i Boljšoj; sa ovim ansamblom osvojila je prvu nagradu Festivala gudača Stringfest u Sremskoj Mitrovici.

Usavršavala se na majstorskim kursevima kod Vladislava Bobića, Blagorodne Taneve, Regine Brandšteter, Eduarda Šmidera, Zorana Milenkovića, Dejana Bogdanovića, Vesne Stanković, Romana Simovića, Stefana Milenkovića, Pavela Vernjikova, Ester Hafner, Ulfa Valina, Benjamina Šmida i drugih.

Nastasja je članica trija Messiez, specijalizovan za tango muziku, kao i šireg sastava Tipica Messiez, koji se premijerno predstavio ove godine na festivalu tanga u Filadelfiji. Članica je Gudačkog kvarteta Philadelphia, s kojim nastupa dvije godine.

 

Sonja Marković (1991) je diplomirala kao najbolji student klavirskog odsjeka na Akademiji umjetnosti u Banjaluci u klasi prof. Nevene Popović. Master studije završila je u klasi iste profesorice, na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Bila je korisnik stipendije CEEPUS i usavršavala se na Muzičkoj akademiji Stanislaw Moniuszko u Gdanjsku, Poljska, u klasi prof. Bogdana Kulakovskog. Dobitnica je brojnih republičkih i međunarodnih nagrada: I nagrada u Torinu, IV nagrada u Zagrebu, III nagrada u Rimu (Frederic Chopin), i više prvih nagrada na Međunarodnom takmičenju Banjalučko bijenale. Učesnica je brojnih festivala: Sarajevo Chamber Music Festival, Kult, Boljšoj, Open Europe, i dr. Udruženje muzičkih umjetnika Republike Srpske  joj je dodijelilo nagradu za najboljeg solistu u sezoni 2012/13., a Kulturni centar Banski dvor nagradu za najperspektivnijeg pijanistu. Pohađala je seminar za mlade pijaniste Jugoistočne Evrope kod profesora: Jokut Mihail, Aleksandre Romanić, Hinka Haasa, Jurija Kota, Vladimira Ovčinjikova, Emanuela Krasovskog, Christophera Taylora i Gudačkog kvarteta Manhattan. Učestovala je u projektu kamerne muzike Colluvio u Gracu i nastupala sa klavirskim trijom u nekoliko evropskih gradova (Grac, Minhen, Beč, Ljubljana, Split, Sarajevo i Beograd). Trenutno je na doktorskim studijama kamerne muzike u klasi prof. Ladislava Mezeija.

 Sa violinistkinjom Nastasjom Vojinović ostvarila je uspješnu saradnju na master studijama i kroz niz koncerata u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7332

Objavio dana srp 11 2019. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN