Koncert mladih Perazića

Mladi crnogorski violinista Luka Perazić nastupiće sa pijanistkinjom Đinom Perazić u utorak, 4.septembra, u Velikoj sali Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović” u 20 sati. Ulaz je besplatan.

Koncert se realizuje u okviru KIC-ovog ciklusa “Mladi talenti”, a na programu su djela Ludviga van Betovena, Sen Sana, Zlateva Čerkina i Ravela.

Luka Perazić je rođen 2001. godine u Podgorici, u muzičkoj porodici. Sa osam godina je počeo da svira violinu, u klasi prof. Vilija Ferdinandija, u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić”. Sa dvanaest godina je imao prvi nastup sa orkestrom, a prvi solistički koncert kao petnaestogodišnjak.
Pored rada sa Ferdinandijem, pohađao je seminare kod uglednih violinista i pedagoga: Romana Simovića, Mihaila Bereznitskog, Vujadina Krivokapića, Marka Josifoskog, Jaroslava Nadrzickog, Antona Martinova, Marka Radonića, Marka Simovića, gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije i kvarteta “Montenegro”.
Na brojnim takmičenjima u Srbiji, Italiji, Albaniji, Makedoniji, Češkoj i Velikoj Britaniji, osvajao je uglavnom prve i specijalne nagrade.
Kao solista sa orkestrom nastupao je na svečanom koncertu u okviru proslave Dana oslobođenja Podgorice na Trgu nezavisnosti, na završnom koncertu Festivala gudača u Kotoru, zatvaranju festivala Barski ljetopis, svečanom koncertu u čast obilježavanja 35 godina postojanja Muzičke akademije, koncertima združenog simfonijskog orkestra mladih Crne Gore i Albanije. Učestvovao je nekoliko puta na Ljetnjem kampu za kamernu muziku na Ivanovim koritima i nastupao na završnim koncertima na Cetinju i u Podgorici, u okviru klavirskog trija i kamernog orkestra.

Prošlog ljeta Luka je učestvovao na renomiranom festivalu Verbier kao član omladinskog festivalskog orkestra.
Od septembra 2017. nastavio je školovanje u Londonu. Pohađa školu “Whitgift“ i program za mlade na Muzičkoj akademiji Guildhall (The Guildhall School of Music & Drama), u klasi profesora Iva Stankova. Od početka školovanja u Londonu, korisnik je stipendije ove dvije institucije. Tamo je već nastupao u prestižnim koncertnim dvoranama poput Cadogan Hall, Milton Court, Charlton House, kao i na festivalu Richmond upon Thames Performing Arts, te umjetničkoj večeri stvaralaca koji žive u Londonu Montenegrin Culture Symphony. Početkom juna ove godine ušao je u finale za prestižnu nagradu Lutine 2018. u okviru programa za mlade akademije Guildhall. Takođe je učestvovao na 54. Internacionalnom festivalu kamerne muzike u Plovdivu (Bugarska).
Nedavno je na Barskom ljetopisu imao resital, sa sestrom Đinom.

Đina Perazić je rođena 1997. godine, u Podgorici, u muzičkoj porodici. Od svoje šeste godine svira klavir; pohađala je Umjetničku školu za muziku i balet “Vasa Pavić”, u klasi prof. Anke Asanović, gdje je završila nižu i srednju školu. Tokom školovanja je bila zapažena i nagrađivana na državnim i regionalnim tamičenjima.
Uspješno studira na Muzičkoj akademiji u Minhenu (Hochschule für Musik und Theater München), na umjetničko-pedagoškom smjeru. U toku dosadašnjih studija, u klasi prof. Sylvije Hewig-Tröscher, imala je brojne zapažene nastupe. Tri godine zaredom učestvovala na Festivalu klavira (Klavier festival), koji je ove godine održan u sklopu velikog festivala “Faust”. Akademija joj je ukazala povjerenje angažujući je i kao korepetitora na takmičenju “Jugend Musiziert”. Posebno uživanje Đina nalazi u kamernom muziciranju i sviranju u različitim sastavima. Izdvaja nastup sa slovenačkim trombonistom Nikom Mirom i prvu nagradu na takmičenju “Temsig” u Ljubljani. Povodom 21. juna – Praznika muzike, priredila je koncert “Klavirski kaleidoskop” u Ministarstvu kulture na Cetinju.

Na Đinin umjetnički razvoj uticali su i brojni susreti i saradnja sa renomiranim pijanistima i pedagozima kod kojih je pohađala majstorske kurseve: Boris Kraljević, Vladimir Ovčinjikov, Jurij Kot, Vedrana Kovač, Vladimir Viardo, Polina Osetinskaya, Tatjana Prelević, Horst Leichtfried, Dmitri Baškirov i Klaus Schilde. Trenutno predaje klavir u Muzičkoj školi “MusiKreativ” u Minhenu.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=6404

Objavio dana ruj 3 2018. u kategoriji Novinarstvo, Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN