Koncert Marije Skender

Pijanistkinja Marija Skender prirediće koncert u okviru trećeg Festivala savremenog klavira “Fortepiano” u poneđeljak, 29.maja, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati.

Repertoar koncerta obuhvatiće premijerno izvođenje djela savremenih kompozitora među kojima su: Davor Branimir Vincze (Hrvatska), Vito Žuraj (Slovenija), Diana Rotaru (Rumunija), Samir Odeh Tamimi (Palestina-Izrael), Zeynep Gedizlioglu (Turska) i Michael Pelzel (Švajcarska).


Marija Skender je crnogorska pijanistkinja čiji se repertoar sastoji od najrazličitijih stilova savremene muzike koji uključuju savremenu improvizaciju, elektronsku muziku, kao i konekciju sa vizuelnim umjetnostima, muzičkim teatrom ili plesnim pokretima. Njen cilj je da savremenu muziku približi publici, birajući najinteresantnije kompozicije za izvođenje. Marija je održala brojne koncerte u zemlji i inostranstvu: Crna Gora, Srbija, Hrvatska (festival Novalis), Slovenija (festivali: Maribor, Slowind, Radio Televizija Ljubljana), Austrija (internacionalni festival Woche u Gracu), Francuska, Njemačka (Karlsrue, Štutgard, Fraiburg, Vofsburg, Trosingen), Italija, Južna Korea. Među brojnim priznanjima koje je dobila tokom studija izdvajaju se: nagrada Crnogorske akademije nauka i umjetnosti za najboljeg studenta umjetničkih akademija (2005) i specijalna nagrada na internacionalnom takmičenju savremene muzike u Karlsrueu, Njemačka (2013), za izvođenje kompozicije Mysteries of the Macabre Đerđa Ligetija. U novembru 2013. godine, dobila je stipendiju Karl Steinbuch za inovativni projekat u oblasti savremene muzike i informacione tehnologije, u timu sa kompozitorom Vinsentom Vikstromom (Vincent Wikström), kao i stipendiju Društva prijatelja Muzičke akademije u Štutgartu. Sa sopranistkinjom Alezijom Hinkking Park je osnovala duo Illegal, posvećen djelima savremene muzike, koju, uz nove interpretacije i elemente teatra, teže da približe široj publici. Od oktobra 2016. je članica centra za savremeni performans i ples (Produktions Zentrum).


Osnovno i srednje muzičko obrazovanje je stekla u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić”, smjer klavir, u klasi svoje majke, Lidije Ferdinandi Skender; istovremeno je pohađala smjer solo pjevanja. Studirala je klavir na Muzičkoj akademiji na Cetinju, najprije u klasi profesora Borisa Kralejvića, a zatim u klasi profesorice Svetlane Bogino, gdje je diplomirala i magistrirala. Studije savremene muzike je pohađala na Visokoj školi za muziku u Karlsrueu u klasi profesora Markusa Stangea, kao i savremenu muziku na Visokoj školi za muziku u Štutgartu gdje je magistrirala u klasi profesora i poznatog pijaniste Nikolasa Hodžisa (Nicolas Hodges). Pohađala je i majstorske kurseve mnogih eminentnih pijanista i profesora među kojima su Vladimir Ovčinikov, Konstantin Bogino i Žan Pjer Kolot (ansambl Recherche).

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=5514

Objavio dana svi 29 2017. u kategoriji Novinarstvo, Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN