Koncert Luke i Đine Perazić

Koncert klasične muzike violiniste Luke i pijanistkinje Đine Perazić održaće se u ponedjeljak 12. avgusta, sa početkom u 21h, u dvorištu kuće Rista Stijovića.

Koncert organizuje Sekretarijat za kulturu i sport, u okviru manifestacije Podgoričko kulturno ljeto.

Luka i Đina Perazić potiču iz poznate muzičke porodice. Za sobom već imaju veliki broj nastupa, takmičenja i osvojenih prestižnih nagrada.

Luka Perazić je rođen 2001. Sa 8 godina je počeo da svira violinu, u klasi prof. Vilija Ferdinandija, u školi “Vasa Pavić”. Sa 12 godina je imao prvi nastup sa orkestrom, a prvi solistički koncert kao petnaestogodišnjak.
Pohađao je seminare kod brojnih uglednih violinista i pedagoga. Učestvovao je na velikom broju takmičenja u Srbiji, Italiji, Albaniji, Makedoniji, Češkoj i Velikoj Britaniji, gdje je osvajao uglavnom prve ili specijalne nagrade. Ljeta 2017. godine bio je učesnik renomiranog Verbier Festivala u Švajcarskoj, kao član Verbier Junior Festival Orchestra. Od 2017. je pohađao Whitgift School u Londonu, kao dobitnik dvogodišnje stipendije na Whitgift International Music Competition.

Đina Perazić je rođena 1997. u Podgorici. Muzičko obrazovanje započela je sa 6 godina, u klasi prof. Anke Asanović, u Umjetničkoj školi “Vasa Pavić”. Pažnju stručne javnosti skrenula je već prvim nastupima i nagradama na državnim i regionalnim  takmičenjima, među kojima se ističe specijalna nagrada sa osvojenim maksimalnim brojem poena na X konkursu Euterpe, održanom u Bariju (Italija) 2008, prva nagrada na festivalu mladih pijanista u Šapcu (Srbija) 2009, kao i mnogobrojne zlatne lire sa državnih takmičenja, kako kao solista tako i u disciplini kamerne muzike. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Minhenu (Hochschule fur Musik und Theater Munchen), na umjetničko-pedagoškom smjeru, gdje se uspješno iskazuje kao pijanistkinja i kao budući pedagog. U toku dosadašnjih studija, u klasi prof. Sylvije Hewig-Troscher, imala je veliki broj zapaženih nastupa. Osim učešća na koncertima klase, Đina je četiri godine zaredom učestvovala na “Klavierfestivalu”, koji je 2018. održan u sklopu velikog “Faust” festivala.   Ističu se nastupi sa bratom, violinistom Lukom, na Barskom ljetopisu i u KIC-u “BudoTomović” u okviru serije koncerata “Mladi talenti”, kao i nastupi sa slovenačkim trombonistom Nikom Mirom i osvojena prva nagrada na takmičenju “Temsig” u Ljubljani. Treba pomenuti i solistički koncert pod nazivom “Klavirski kaleidoskop”, koji je za Dan muzike održala u sali Ministarstva kulture na Cetinju 2018.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7553

Objavio dana kol 12 2019. u kategoriji Novinarstvo, Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN