Koncert Lene Kovačević

Večeras, 5. jula, u devet sati kao prva prethodnica ovogodišnjeg festivala Don Brankovih dana muzike u Kotoru nastupiće slavna Lena Kovačević sa Big bendom RTS-a u industijsko-nautičkom zdanju Synchro u sklopu Porto Montenegra.

 

Lena za katalog.jpg

Lena Kovačević, pjevačica i kompozitorka, diplomirala je na prestižnom Muzičkom konzervatorijumu u Amsterdamu. Karijeru je započela 2004. godine s jednim od najboljih orkestara u Holandiji, a potom su uslijedili nastupi na brojnim festivalima u Evropi. Sarađivala je s belgijskim di-džejem Dirkom Svartenbroksom Bušemijem, kontrabasistom Džonom Klejtonom, a kao brend ambasador, s kompanijama ASUS, Frey Wille jewellery, XYZ Premium Fashion Store, MasterCard, Lancome. Objavila je tri albuma za domaće tržište – Dobar dan za pevanje, 2009, u izdanju PGP RTS-a, zahvaljujući kome se našla u ulozi člana žirija u jednoj od najpopularnijih TV emisija – Prvi glas Srbije, zatim San, 2013, koji je proglašen za najbolje prodavani album cijelog regiona i Džezeri, 2015. godine, posvećen pjesmama Momčila Bajagića Bajage. U februaru 2017. godine bila je specijalna gošća na dodjeli britanskih muzičkih Nagrada BRIT Awards 2017, kao jedini učesnik iz regiona. Kantautor је pjesme Pick Up, 2016, koja se premijerno emitovala na američkom radiju Sirius XM u Njujorku. Nedavno je objavila singlove Zauvek, Cafe i Dubine, u produkciji Izdavačke kuće Magic Records. Stil njenih pjesama odiše jedinstvenim spojem pop i džez muzike.

 

BIG BEND RTS.jpg

Big Bend Radio-televizije Srbije osnovan je 1948. godine pod imenom Zabavni orkestar Radio Beograda, u formaciji revijskog orkestra, da bi 1954. godine odvajanjem gudačkog ansambla započeo rad kao veliki džez orkestar, tj. Big Bend. Orkestar su predvodili eminentni dirigenti, kompozitori i aranžeri: Mladen – Bobi Guteša, Vojislav – Bubiša Simić, Zvonimir Skerl, Milivoje – Mića Marković, Duško Gojković i Stjepko Gut. Ansambl je dobio izuzetne nagrade i priznanja, među kojima je i prva nagrada na Džez festivalu u Žuan Le Penu (Francuska) 1960. godine. Orkestar je nastupao na poznatim svjetskim festivalima, na koncertima UNICEF-a, uvijek s izuzetnim uspjehom i s vrlo pohvalnim kritikama. Tokom godina, s orkestrom su nastupala najveća svjetska imena džez muzike kao što su: K. Teri, B. Golson, Dž. Grifin, M. Ferguson, T. Skot, E. Henderson, H. Mobli, Dž. Hendriks, R. Harguv, D. Šur, R. Kjuber i drugi, a takođe i zvijezde svjetskog šou biznisa kao što su R. Čarls, D. Kej, Dž. Bejker, M. Matje, E. Masias, F. Lingstad (ABA). Među diskografska izdanja spadaju studijski albumi Džez orkestar Radio Beograda 1948–1978, Muzika moje mladosti, Stjepko Gut & Big Bend RTS, Afro Balkanske skice, Vili Johans i Big Bend Radio Beograda, Big Bend Radio Beograda – 75 godina Radio Beograda, Duško Gojković & Big Bend RTS „Latin Haze“.

 

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7343

Objavio dana srp 5 2019. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN