Koncert Kamernog orkestra filharmonije ,,Oltenia”

U četvrtak 1. decembra, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati, biće izveden koncert Kamernog orkestra filharmonije ,,Oltenia”, pod dirigentskom palicom Alexandru Iosub. Solista na violini je Octavian Gorun.

oltenia_philharmonic_chamber_orchestra

Filharmonija ,,Oltenia” iz Krajove, veoma poznata institucija u rumunskom muzičkom životu, osnovana je 1904. a kraljevskim dekretom utemeljena 1947. godine. Danas ova filharmonija svoje aktivnosti obavlja kroz djelovanje Simfonijskog orkestra, Kamernog orkestra, Akademskog hora kao i mnogih kamernih ansambala.

Osnovan 1957. godine, Kamerni orkestar filharmonije ,,Oltenia” bio je u početku specijalizovan da izvodi djela klasične muzike. Danas je repertoar znatno raznovrsniji i on uključuje i djela savremene muzike. Kamerni orkestar gostovao je u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Holandiji, Bugarskoj, i dobio pozitivne kritike od strane publike i stručne javnosti.

Alexandru Iosub završio je muzičku školu ,,Octav Bancila” (Jaši), a potom diplomirao na Nacionalnom muzičkom univerzitetu u Bukureštu (1977). Studirao je umjetnost orkestarskog dirigovanja, u klasi maestra Constantina Bugeanua. Od 1977. do 1981. svirao je kao violinista u orkestru Filharmonije ,,Mihail Jora” u Bakau, a početkom 1981. dirigovao u lirskom pozorištu ,,Elena Teodorini” i filharmoniji ,,Oltenia”. Od 1995. godine predaje violinu u Visokoj školi umjetnosti ,,Marin Sorescu”. Alexandru Iosub je takođe poznat i kao kompozitor: radio je scensku muziku u pozorištu za đecu i mlade ,,Kolibri” iz Krajove a komponovao je i nekoliko poznatih djela za razne ansamble. Budući da ima široko profesionalno iskustvo, jer je dirigovao na hiljade opera, opereta i simfonijskih koncerata u Rumuniji i van nje, Alexandru Iosub, vješt i talentovan muzičar, prepoznat je u kulturnom životu Krajove kao umjetnik visoke umjetničke individualnost. Njegove izvedbe su priznate kako od strane publike tako i od brojnih eksperata.

Koncert se organizuje u saradnji Crnogorskog narodnog pozorišta sa Ambasadom Rumunije.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=5270

Objavio dana pro 1 2016. u kategoriji Izvještaj, Novinarstvo. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN