Kompozitorke iz sjenke VII

Ovogodišnji koncertni program u okviru ciklusa „Kompozitorke iz sjenke“ posvećen afirmaciji muzičkog stvaralaštva žena, održaće se u utorak, 9. marta, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“, u 17 sati.

Na programu koncerta uvrštena je solistička i kamerna muzika kompozitorki koje su stvarale muziku tokom 20. i 21. vijeka: Dora Pejačević (klavirska svita “Valcer-kapris” i minijatura “Sjećanje”), Lili Bulanže (dva komada “Povorka” i “Nokturno”, za violinu i klavir) i Sofija Gubajdulina (“Serenada” i “Tokata”, za gitaru).

Ovaj muzički program izvešće afirmisani crnogorski umjetnici: pijanistkinja Vladana Perović, gitarista Radoš Malidžan i duo Vujadin Krivokapić, violina i Bojan Martinović, klavir. Kompozicije za solo gitaru Sofije Gubajduline i za klavir Dore Pejačević biće premijerno izvedene u Crnoj Gori.

Ciklus Kompozitorke iz sjenke kreira Maja Popović, urednica muzičkog programa u KIC-u, koji je dio široke muzičke ponude ove institucije od 2015. godine. Kao jedinstven sadržaj na crnogorskoj muzičkoj sceni, ovaj programski ciklus iz godine u godinu otkriva javnosti muzička djela svjetskih i domaćih kompozitorki i podstiče crnogorske umjetnike da ih izvode s ciljem da se bogato muzičko stvaralaštvo kompozitorki afirmiše u našoj sredini. Iako muzička djela kompozitorki dobijaju u svijetu veću pažnju od strane muzičkih udruženja, izvođača, izdavača i urednika, njihov izlazak na svjetlost muzičke pozornice je još uvijek izazov za sve koji se bave muzikom, zbog brojnih stereotipa koji prate muzičku scenu, pedagošku i koncertnu praksu. Iako su vjekovima kompozitorke bile u drugom planu, afirmacija njihovog stvaralaštva danas je dio potrebe za emancipacijom društva i boljim statusom umjetnica kao i kompletnijim sagledavanjem njihovog doprinosa muzičkoj istoriji.

Od 2015. godine, kada je pokrenut ciklus Kompozitorke iz sjenke, do sada su na sceni KIC-a izvedena djela mnogih kompozitorki koje su stvarale u 19-om, 20-om i 21-om vijeku, u prvom redu evropske poput Melani Bonis, Sesil Šaminad, Luiz Farenc, Žermen Taljafer, Nađa Bulanže, Alma Maler, Klara Šuman, Sofija Gubajdulina, Betsi Džolas, Elena Mendoza, Karola Bokholt i dr., te američke autorke Nikol Čemberlejn, Ejmi Bič i Florens Prajs, britanske autorke Rebeka Klark, Medlin Dring, Rebeka Sonders, te srpske kompozitore Ljubica Marić i Ivana Stefanović i crnogorske savremene autorke srednje i mlađe generacije Tatjana Prelević, Nina Perović i Slobodanka Bobana Dabović Đurić.

Shodno odluci Instituta za javno zdravlje broj mjesta je ograničen (Velika sala do 50 posjetilaca), a dezinfekcija ruku, fizička distanca i nošenje zaštitnih maski u svim javnim zatvorenim prostorima je obavezno.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=8697

Objavio dana ožu 8 2021. u kategoriji Novinarstvo, Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN