Koju Novu godinu slaviš?

Obična Nova godina koja se zvanično dočekuje 31. decembra u većini zemalja, zove se gregorijanska Nova godina. Ime je dobila po gregorijanskom kalendaru koji danas koristimo. Svuda u svijetu se uglavnom proslavlja isto. Bilo u krugu prijatelja ili porodice,  u restoranima ili gradskim trgovima, važno je da je veselo. Neizostavno je obrojavanje a poslije toga se nazdravlja i čestita. Naravno, Nova godina ne bi bila toliko zanimljiva da nema jelki sa ukrasima, poklona i Đeda Mraza. Neko bi rekao i snijega, ali, nije svuda snijeg za novogodišnju noć. Neđe se ona proslavlja u bazenima i kupaćim kostimima. Čudna je i lijepa ova naša planeta! Kod nas u Crnoj Gori slave se dvije Nove godine: jedna dolazi 1. januara, a druga koju zovemo pravoslavna dolazi 14. januara.

Ali postoji još mnogo novih godina u svijetu: kineska, vijetnamska, jevrejska, tibetanska…. Svaka se dočekuje drugog datuma u kalendaru i svaka ima svoje osobenosti i običaje.

Julijanska ili pravoslavna slavi se još i u Srbiji, Rusiji, Gruziji, Bjelorusiji, Ukrajini i u ostalim pravoslavnim državama. Ona stiže tačno dvije neđelje poslije ‘obične’ Nove godine, kada je po starom, julijanskom kalendaru bio prvi januar. Ona se najčešće slavi na isti način kao i prva ali je ne slave svi.

Novu godinu neobičnog naziva Roš Hašana, što u prevodu znači ‘glava godine’, slave Jevreji. Ona se veoma razlikuje od svih ostalih. Neko bi možda rekao da je dosadna, ali nije sve ni u glasnim pijankama i petardama. Jevrejska Nova godina ima dugu tradiciju koja se čuva i poštuje. Jevreju broje godine od ‘stvaranja svijeta’ – otkad je Bog stvorio Adama i Evu. Prema njihovoj računici ovo je sada 5573. godina koja će stići 16. septembra 2012. godine. Na ovaj dan praznik rađanja svijeta oni koji slave prisjećaju se svih ružnih stvari koje su uradili tokom prethodne godine i mole za oproštaj. Duva se u dugački rog šofar koji poziva na pokajanje. Najslađi dio Roš Hašane su tradicionalne jabuke u medu. Ali postoji i jedna ne tako ukusna strana. Pošto se slavi’ glava godine’ glavni specijalitet su djelovi glave neke životinje, najčešće jezik ili oči.

Možda je najšeriniji, najduži, najveseliji i najglasniji od svih doček kineske Nove godine. Slavi se svake godine u različito vrijeme, uvijek u januaru ili februaru. Ove godine kineska Nova godina stiže 23. januara. Svi novogodišnji praznici potiču od jedne legende. U planinama i morima živjela je strašna zvijer Nijan, nalik lavu i zmaju. Prvog dana nove godine našla bi se i jurila po selima jedući stoku, usjeve pa čak i đecu! Jednog dana, hrabra đevojčica je stala pred zvijer koja se preplašila i pobjegla. Zašto? Djevojčica je nosila crvenu odjeću. Od tada se svi domovi u Kini pred Novu godinu ukrašavaju crvenim fenjerima i tračicama a svi su obučeni u jarke boje. Halapljiva Nijan plaši se i glasnih zvukova, pa u noći proslave svuda odjekuju petarde. Šarenilo + petarde +  vatromet, slatkiši islavlje traju petnaest dana. Prvog jutra u Novoj  godini roditelji đeci u crvenim kovertama daju džeparac.

Jedna od onih toplih novih godina slavi se u zemljama Indokine: Burma, Kambodža, Tajland i Laos. Način na koji narodi ovih zemalja računaju nove godine prilično je zamršen. To je lunarno-solarni budistički kalendar. Doček njihove Nove godine tradicionalno se slavi od 13. do 15. aprila. Do 1888. godina na Tajlandu je Nova godina zvanično počinjala u aprilu ali su od tada i oni prihvatili gragorijanski kalendar po kome Nova godina stiže prvog januara. Svoju tajlandsku Novu godinu koju slave tradicije radi, obilježavaju velikim festivalom u aprilu. Pošto je to najtoplije doba godine tamo je sve u znaku prskanja vodom. Voda simbolizuje pročišćenje i novi početak. Na prolaznike se sa krovova i prozora posipaju čitave kante vode. Svi na ulicama  su mokri ali se niko ni na koga ne ljuti.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=1985

Objavio dana sij 1 2012. u kategoriji Uvjerenja. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN