KO JE BALETIĆU POMOGAO?

740-Vk6hl.AuSt.55

Dječak se igrao na autootpadu svoga oca i poželio da napravi figure koje je vidio u crtanom filmu Transformersi..I, kad je malo porastao njegov otac uspijeva da se predstavi gradonačelniku.Njemu se svidi ideja i pozove glavnog menadžera da ovaj aktivira stručne i posebne službe grada Podgorice.

Pošto Sekretarijat za kulturu i sport  navodno organizuje Kulturno ljeto Podgorice, Baletić biva ubačen kao glavni umjetnik. Naravno, sve mu je obezbijeđeno: potrebna mehanizacija, zaštita, prostor…I transformersi bivaju instalirani. Osiromašeni materijalno i duhovno, stanovnici Podgorice ove figure dočekaju kao spasioce. Nešto se u njihovim dušama mrdnulo. Depresija i beznađe nestalo je za trenutak. Je li ovo istinita priča o kulturnom događaju koji potresa Podgoricu?

 

I na kraju dva pitanja: Šta od škole ima mladi Baletić? I drugo pitanje: Zašto nije raspisan konkurs za kulturno ljeto i formiran  nestranački, građanski žiri, koji bi omogućio kreativcima da se predstave?

 

Glavna urednica

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=2726

Objavio dana srp 29 2014. u kategoriji Stav. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

2 komentara za “KO JE BALETIĆU POMOGAO?”

 1. priks

  Imamo puno skolovanih umjetnika koji nikakvu ideju nemaju, niti talenat. Kao sto je u istoriji bilo mnogo neskolovanih umjetnika koji su promijenili tokove umjetnosti. Kad bi diploma bila estetsko mjerilo, umjetnost ne bi postojala.
  Ne mora da vam se svidja Baleticev rad, ali on makar ne zivi u proslosti kao ovaj portal. Mozda ste culi negdje da je u postmodernizmu (znate, epoha u kojoj trenutno zivimo) pop kultura legitimno referentno polje? Ako niste, obrazujte se, nesto mi govori da ni vi nemate diplomu umjetnickog kriticara.

  Sto se tice grada i gradonacelnika, iako nisam fan njihove kulturne politike, moram priznati da i corava koka nabode zrno. Iznenadjen sam da su imali sluha za ovo, sto god da su im motivi, ne interesuje me mnogo. Transformersi su odlicni, pogotovo u kontekstu urbane sredine.

  • Samo objasni, molim te, kako Baletić živi u sadašnjosti, što se umjetnosti tiče, ako pravi replike crtanih likova koji su nastali 80-ih godina proteklog vijeka? Takođe, pored tih netalentovanih umjetnika ima mnogo talentovanih koji nemaju nikakvu vezu koja bi im obezbijedila zapaženu izložbu kao Baletiću.
   I da se zna konačno i neopozivo – Baletić nije umjetnik nego zanatlija.

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN