Književno veče Stanke Stanojević

U srijedu, 11. avgusta, u 21 čas, na Trgu pjesnika, nastavlja se ovogodišnji književni program festivala „Grad teatar“. Gošća večeri je Stanka Stanojević, a predstaviće svoje književno djelo  „Karneval u Amnionu“.

Stanka Stanojević  rođena je 1977. na Cetinju. Diplomirala je na Odsjeku za srpski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Učesnik je brojnih festivala i pjesničkih susreta među kojima su: “Pjesnička riječ na izvoru Pive”, “Ratkovićeve večeri poezije”, “Trg pjesnika – Grad teatar Budva”, “Makarijevo slovo”, – Međunarodni Beogradski festival poezije, “Trgni se! Poezija” , “Festival poezije mladih” – Vrbas, “Prvi regionalni pjesnički susreti” – Brčko  itd. Takođe, dobitnik je priznanja i nagrada na festivalima poezije.

Neke pjesme su joj prevedene na engleski, albanski, makedonski i slovenački jezik. Poezija joj je objavljivana u mariborskoj reviji za kulturu i društvo “Dialogi”, zatim u crnogorskom časopisu za književnost, kulturu i društvena pitanja “Ars” , “Književnom zapisu”,  u “Inflight” magazinu, “Balkanskom književnom glasniku”, “Paštrovskom almanahu”, “Stvaranju”, “Književnom zapisu” dnevnim novinama “Dan”  i drugim, kao i u mnogim elektronskim časopisima i web portalima.

Objavila je sljedeće pjesničke  zbirke: “Nijemo govori ljubav (INTER NOS)”, “Pjesme”, 2003, (nagrada “Spasoje Pajo Blagojević”), “Tajna polomljenih sitnica”, koautorska zbirka zajedno sa još tri pjesnikinje “Personalni karusel”, “Karneval u Amnionu”, i “Amputirani kosmos”, 2021.  Zastupljena je u antologiji “Pjesnikinje Crne Gore 1975-2015” Jovanke Vukanović, prvoj ove vrste u Crnoj Gori.

Radi kao organizator književnog programa u Narodnoj biblioteci Budve. Živi u Podgorici.

Moderator večeri je dr Biljana Jovanović Ilić.

 

Iste večeri, 11. avgusta, sa početkom u 21 čas, u amfiteatru manastira Sv. Trojice u Stanjevićima, na programu je predstava „Zelena čoja Montenegra“, po motivima romana Moma Kapora u saradnji sa Zukom Džumhurom, a u režiji Nikite Milivojevića. Predstava je koprodukcija  JU „Grad teatar“ Budva, Beogradskog dramskog pozorišta i Gradskog pozorišta iz Podgorice.

Režiju, adaptaciju teksta i scenografiju je uradio Nikita Milivojević, kostimografiju je uradila Jelena Stokuća, scenski pokret Amalija Benet, a kompoziciju Aleksandar Srebrić.

U predstavi igraju: Miloš Pejović, Dejan Đonović, Emir Ćatović, Simo Trebješanin, Jelena Simić, Maja Stojanović, Andrija Kuzmanović, Branimir Brstina, Marko Živić, Milorad Damjanović, Ivan Zablaćanski, Stefan Radonjić.

Predstava je na programu i 12. i 13. avgusta. Za publiku je obezbijeđen prevoz sa stanice Mediteran Expressa (u gradu) u 19.30h.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=8986

Objavio dana kol 11 2021. u kategoriji Novinarstvo, Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN