Književno veče Miraša Martinovića

Promocija romana “Drugoga sunca lučeautora Miraša Martinovića biće održana u organizaciji KIC-a “Budo Tomović” u srijedu, 12.aprila, u Multimedijalnoj sali KIC-a, sa početkom u 19 sati.

O knjizi govore: Rajko Cerović, dr Čedomir Bogićević, mr Aleksandra Vuković i autor. Moderatorka večeri je Barbara Delać.

Knjiga je posvećena Njegošu, crnogorskom vladici, vladaru i pjesnku, reprezentu crnogorskog duha, koji je autor, kroz svoje djelo, podigao do opšteg mjesta, dajući mu ton univerzalnosti. Objavljena je u izdanju Vijeća crnogorske nacionalne manjine grada Zagreba, Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i zagrebačkog Skaner studija.

Miraš Martinović jedan je od najznačajnih crnogorskih pisaca. U literaturu je ušao knjigom „Mit o Trešnji“ (prvijenac nagrađen književnim priznanjem Lazar Vučković). Na regioinalnim i širim prostorima postao je prepoznatljiv po antičkim temama i zaboravljenim pejzažima Crne Gore koje je oživio u romanensknoj prozi: „Putevi Prevlise“, „Otvaranje Agruvijuma“, „Teuta, Snovi u Doklei“ i „Antički gradovi/snovi i sudbine“. Objavio je i romane: „Jeretik“, „Vavilonski mudraci“, „Poslednji Eshilov dan“, „Harfistkinja iz Ura“, roman o Njegošu „Drugoga sunca luče“ i knjigu priča „Povatak u Aleksandriju“. Bogatu stvaralačku riznicu Martinović upotpunjuje pjesničkim knjigama: „Nevidljivi ljetopis“, „Govor kraljeva“, „Govor zemlje“, „Sašpatavanje s memorijom“, „Luk i lira“, „Glasovi iz kamena“ i „Dan koji nije prošao“. Djela su mu prevođena na nekoliko jezika. Dobitnik je Regionalne književne nagrade Teuta i Oktobarske nagarde Herceg Novog grada u kome živi. Član je  Crnogorskog PEN-a i Matice Crnogorske.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=5478

Objavio dana tra 12 2017. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN