KNJIGA POD FERAL III

Treći festival regionalni pisaca “Knjiga pod feral“ počeće u četvrtak, 25. maja na Pjaceti kod kuće Čekrdekovića ispred Otvorenog umjetničkog ateljea u Starom gradu u Budvi. Festival će u 20.30h otvoriti predsjednica Savjeta JU Narodna biblioteka Budve Marija Majkić, a potom će nam se predstaviti troje autora: pjesnik i publicista iz Bijelog Polja, upravnik gradske biblioteke Edin Smailović,  pjesnikinja,  urednica časopisa za književnost „Savremenost“ i direktorica gradske biblioteke u Skoplju  Snežana Stojčevska i pjesnik i kantautor Nenad Marić – Kralj Čačka, koji će održti i solo koncert.

Druge festivalske večeri, u petak, 26. maja sa početkom u 20.30h predstaviće nam se pisac, režiser, scenarista, muzičar i vizuelni umjetnik iz Nikšića – Vladimir Kosić, a nakon njega ugostićemo pjesnikinju i članicu alternativne rok grupe „Autopark“ iz Beograda – Ognjenku Lakićević.

Sljedeće večeri, u petak u isto vrijeme o književnosti ćemo razgovarati sa Adnanom Repešom iz Mostara, autorom dvije zbirke priča i romana „Svojta“ a potom sa muzičarem i piscem Markom Šelićem – Marčelom iz Beograda, autorom tri romana i dvije zbirke priča; snimio do sada 6 samostalnih albuma.

Završne večeri III festivala regionalnih pisaca „Knjiga pod feral“, u nedjelju, 28.maja u 20.30h na trgu ispred Otvorenog umjetničkog ateljea u Starom gradu Budve predstaviće nam se pjesnik, romansijer, pripovjedač, esejista Laslo Blašković iz Novog Sada, a potom će nas obradovati muzičar i pjesnik, osnivač dubrovačke grupe „Silente“ – Sanin Karamehmedović čiju ćemo prvu zbirku poezije „Terca na tišinu“ predstaviti, a potom će akustično nastupiti Tibor Karamehmedović koji, zajedno sa Saninom, autorski skupa potpisuje sve pjesme benda „Silente“. Njihovim nastupom okončaćemo ovogodišnji festival „Knjiga pod feral“.

Moderatori programa biće urednik Festivala Đorđe V. Gregović i Stanka Stanojević. Festival je podržala Turistička organizacija opštine Budva.

 

Četvrtak, 25. maj

 

Edin Smailović rođen je u Bijelom Polju gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Studije istorije završio je u Sarajevu. Piše poeziju i prozu. Do sada objavio zbirku priča “Omča” i zbirke poezije “Prolaznost” i “Paradox Mortem”. Učestvovao na književnim festivalima u Crnoj Gori i regionu. Piše kolumne za Al Jazzera Balkans i Pobjedu. Istinski vjeruje u ravnopravnost polova i da će nauka pobijediti ubrzo većinu bolesti i omogućiti nam da živimo u prosjeku po 150 godina i da su mala kuća sa dvorištem, smokvom, pogledom na more i tišina ovozemaljska verzija raja. Od 2007. godine radi u biblioteci u Bijelom Polju.

 

Snežana Stojčevska je rođena 1980. godine u Skopju. Diplomirala je na Institutu za Pedagogiju pri Filozofskom fakultetu u Skoplju. Stojčevska je direktor gradske biblioteke „Braka Miladinovci“ – Skoplje. Godine 2012. je objavila prvu poetsku knjigu „Шеќер по подот“ (Šećer po podu) u izdanju ILI ILI, kao dio edicije Rusalke, u kojoj se javlja kao urednik. „Под нулата“ (Pod nulom) je njeno drugo djelo, za koje je dobila nagradu „Beli Mugri “ za 2013. godinu, koju dodjeljuje Dom kulture Kočo Racin, Skoplje. Treću poetsku knjigu „Модри фантазии“ (Modre fantazije), u izdanju izdavačke kuće Templum, objavljuje 2015. godine a 2017. „Треба да е лесно“ (Trebalo bi biti lako), u izdanju izdavačke kuće Antolog i 2019.  „Ќе се завијам во песни“ (Odjenut ću se u pjesme) MI-AN. Njena najnovija poetska knjiga „Празно место“ (Prazno mjesto) izašla je 2022. godine.

Zastupljena je u nekoliko antologija mlade makedonske poezije. Nastupala je na nekoliko poetskih festivala u domovini i inostranstvu. Uređuje Savremenost, časopis za književnost.  U 2018. postala je dio evropske pjesničke i festivalske platforme Versopolis.

 

Nenad Marić – Kralj Čačka rođen u Čačku 1979. Punu stvaralačku afirmaciju doživio je u Beogradu, gdje se preselio sa početkom studiranja. Diplomirao je slikarstvo 2006. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Od 2001. bavi se kantautorskim radom, a od 2004. u javnosti se pojavljuje pod pseudonimom Kralj Čačka. Do sada je održao nekoliko izložbi svojih slikarskih radova. U novembru 2014. godine objavljuje prvi singl za pjesmu „Moj avatar“ a početkom 2016. drugi singl za pjesmu „Deda Mraz je švorc“. Za izdavačku kuću Lom objavio je i zbirku poezije „Na margini“ (2016), a zatim i debitantski album „Zemlja snova“. Godine 2017. dobio je nagradu „Strune od svetla“, koja se dodjeljuje za poseban doprinos afirmaciji pjesničke riječi u rok i bluz muzici. Drugi muzički album „Spusti svetlost na put“ (2018) izabran je za „Album godine 2018.“ od strane slušalaca Radio Beograda 202. U saradnji sa Radio Teatrom iz Zagreba 2020. godine učestvuje u radu na radio drami „Soundtrack za film koji nije snimljen“, a 2021. radi na songovima za predstavu „Halo, halo, ovdje Radio Zagreb“.

Zajedno sa bratom Markom Marićem koautor je muzike za film „Poslednji povratak Kaktus Bate“, izdanje  2020. godine, film „Realna priča“i seriju „Mama i tata se igraju rata“. Krajem 2022. godine objavljuje singl za pjesmu „Zemlja nije moj dom“.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9660

Objavio dana svi 25 2023. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN