Kneževina Duklja

Duklja u sastavu Vizantije

Makedonsko carstvo se raspalo. Njenu teritoriju zaposijeda vizantijski car Vasilije II. I Duklja ulazi u sastav Vizantije. Za namjesnika Vasilije II postavlja Vojislava (Vladimirovog brata od strica). Vojislav je nagonio Vizantijce da surovo postupaju sa narodom Duklje kako bi na taj način izazvao otpor (ustanak Dukljana), do kog je došlo 1030. godine. I zaista Duklja se oslobodila vizantijske vlasti.

 

Vojislav pobijedio Vizantiju

Vojislav je bio prvi balkanski knez koji se u jedanaestom vijeku oslobodio vizantijske vlasti. Car Mihailo, vizantijski, nije mogao to da podnese, pa je naredio pohod na Duklju. Neposredan povod bilo je zlato iz vizantijske lađe koje je uzeo (ili ukrao) knez Vojislav. Ta vizantijska lađa bila se nasukala u dukljanskom Primorju.

Godine 1040. vizantijska vojska je krenula na Duklju. Do bitke je došlo između Skadarskog jezera i planine Rumije. Iz dva pravca je dukljanska vojska napala vizantijsku.

Knezevina Duklja oko 1050 godine

 

Država Duklja od gornjeg toka Morače do Neretve

U najvećem neredu povlačila se vizantijska vojska. Njen komandant Armenopolo je poginuo. Pobjeda je bila veličanstvena u vojničkom smislu. Knez Vojislav očuvao je nezavisnost i proširio teritoriju Duklje. Pored državnog središta koje je zauzimalo prostor od mora do gornjeg toka Morače i od rijeke Bojane do Budoša – Duklja se proširila do Neretve. U njen sastav ušle su Travunija i Zahumlje.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=4816

Objavio dana lip 1 2016. u kategoriji Śećanja. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN