„Kinoteka u svakom gradu“ odsad i u Tivtu

Tivat – Novi računar sa arhivskom kinematografskom građom postavljen je u prostorijama Gradske biblioteke Tivat u okviru projekta „Kinoteka u svakom gradu“.

Projekat je realizovan u saradnji Opštine Tivat, JU Crnogorska kinoteka i JU Gradska biblioteka Tivat, a zahvaljujući kome će građanima Tivta biti omogućen pristup materijalima nacionalnog filmskog arhiva Crne Gore.

Korisnicima će biti omogućeno da pristupe filmskim materijalima od istorijskog, umjetničkog, kulturnog, obrazovnog i naučnog značaja, tačnije imaće mogućnost neograničenog pregledavanja arhiva, dok će za dalje korišćenje biti neophodna saglasnost Kinoteke radi regulisanja autorsko-producentskih prava. Takođe, po zahtjevu korisnika biće moguć pregled i prikazivanje arhiviranih filmskih materijala u edukativne svrhe u prostorijama ustanova kulture.“Sada će građanima Tivta biti omogućeno da u prostorijama biblioteke pogledaju i bogatu arhivsku filmsku građu koja je vezana za ovaj grad, da vide kadrove iz prošlosti grada i ljude koji su obilježili određeni period u gradu“ istakao je predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović.

On je izrazio uvjerenje da će Gradska biblioteka urediti poseban prostor u kojem će biti omogućeno kvalitetnije prikazivanje filmskih zapisa iz prošlosti te da će Opština pomoći da taj projekat zaživi. Direktorica Gradske biblioteke Vesna Barbić istakla je da je riječ o veoma značajnom projektu koji će upotpuniti ponudu ove institucije i doprinijeti da se građani više zainteresuju za prostor biblioteke koja ima jako bogat bibliotečki knjiški fond.

Direktor Crnogorske kinoteke Goran Bjelanović kazao je da je realizaciom ovog projekta Tivat dobio Crnogorsku kinoteku u svom gradu: “Cilj nam je da Crnogorska kinoteka zaista postane crnogorska. Sve dotle dok je ona samo u Podgorici, osuđena na jedan prostor , ona pripada samo privilegovanima. Ovo je put da ona dođe u svaki grad” istakao je on.

Bjelanović pojašnjava da će građanima biti dostupni dugometražni i kratkometražni igrani filmovi ali i višedecenisko sjećanje na sve crnogorske gradove dodajući da je riječ o “tragu u vremenu”. Dijana Sindik direktorica Centra za kulturu Tivat kazala je da je i ta institucija sa Crnogorskom kinotekom dogovorila saradnju i da će prvi projekat biti prikazivanje dokumentaraca Tivćanina Krsta Škanate.

 

prenešeno sa: www.cgnews.me

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9250

Objavio dana tra 15 2022. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN