Kiklopi u Žabljaku

Kiklop stari wPrije dvadeset šest godina u Žabljaku je počela izgradnja sedmospratnog objekta nazvanog Kiklop. Tako je nazvan zbog ružnoće, kabastog oblika, potpune suprotnosti autentičnoj durmitorskoj arhitekturi, promašenog položaja u prostoru, protivzakonite izgradnje i rasta od 3 etaže na 7. Kiklop je suprotan detaljnom urbanističkom i svakom mogućem planskom dokumentu ikada donešenom. Danas je to zastiđe Žabljaka ali i države koja je to omogućila.

No, kiklopizacija Žabljaka se nastavlja. Kao i nekada kiklopizacija je moguća samo uz podršku inspektora urbanističkih i građevinskih, podršku Preśednika brđana i kamarile Premijera Đukanovića. Kažu zli jezici da neukost i pohlepa g. Roćena i g. Gvozdenovića kumuju destrukciji prostora i pogubnim projektima koje podržava establišment.

Novo surovo kiklopsko bezakonje sada se priprema u glavnoj ulici u Žabljaku, u ulici Narodnih heroja, u starom dijelu Žabljaka, koji je ostao sačuvan od divljanja i đe su još uvijek ostale sačuvane stare kuće i stara arhitektura, te urbane cjeline starijeh vremena. Vlasnici male urbanističke parcele (600m2), Santeko group, nasrću na grad i jurtišu silom na sramotu da izgrade šestospratni hotel na urbanističkoj parceli od 600 m2. Skoro svaki metar prostora parcele biće pretvoren u stambeni prostor. Turistička crna rupa, g. Jelušić Predrag – direktor Morskog dobra i bivši drž. sekretar MORT-a, preporučuje ovo divljanje u prostoru Žabljaka. To je, veli, „objekat od opšteg interesa“. Ovaj šarlatan je upravljao HTP Primorjem i odgovoran za ruiniranje hotela Planinke koju je Vlada CG oduzela ovih dana od tranzicionog kupca prevaranta. Njega je citirao Preśednik žabljački kako bi pojačao čemernu argumentaciju za svoje protivzanonito poslovanje i zidanje novog kiklopa.

Preśednik brđanski telali i predlaže Skupštini Opštine Žabljak svoju odluku – šestospratni hotel (3000 m2) sa 4 zvjezdice na parceli od 600 m2 i to kao lokalnu studiju lokacije. Prije godinu dana doneseni detaljni urbanistički plan Žabljaka definisao je granice namjene površina i stepen izgrađenosti. Plan nije dozvolio kiklope na tom mjestu. Mijenjati urbanistički plan radi jedne sitne urbanističke parcele (600 m2) je neprihvatljivo i nezakonito. Raditi to u formi lokalne studije lokacije je smiješno ali i kriminal. Lokalna studija lokacije se može raditi za mnogo šire područje koje je pokriveno prostornim planom a nema detaljne razrade prostora i mora da prođe javnu raspravu i reviziju pa tek da dođe na skupštinu. Odbornici lokalne skupštine su Preśednika prozreli i glatko odbili ujdurmu. Međutim, Preśednik nastavlja da spiskava novac svih građana da bi omogućio izmjene prostornog plana i gradnju propalim tajkunima i dućandžijama.

Mjesto za sestospratni Kiklop sirine urb parcele 20 mSve zgrade u okolini predloženog novog kiklopa su stare planinske kuće sa tri etaže pa prijedlog da se među njima izgradi objekat kiklopskih dimenzija, koji će se prostirati na cijeloj parceli, je ne samo protivzakonit već skandalozan i nemoralan. Ovim se devastira jedini još sačuvani autohtoni prostor Žabljaka sa prepoznatljivim objektima i arhitekturom koji su zaštitini znak mjesta. Problemi koje će novi kiklop generisati jesu i strahovito zagušenje saobraćaja i padanje snijega sa krova koje će ugrožavati okolne objekte i bezbjednost ljudi. Iza svih investitora u hotele sa 4 i 5 zvjezdica kriju se u stvari graditelji stanova i apartmana za tržište pa je sasvim jasno da će se prekoračiti planirana gustina stanovanja i namjena površina sa svim posljedicama poznate budvanizacije prostora, destrukcije planinskog ugođaja i u konačnom ekonomskih gubitaka i osiromašenja. Dopustiti ovu građevinsku destrukciju znači unakaziti Žabljak zanavijek.

Zbog sitne zarade nekoliko građevinskih piljara i jednog političkog dućandžije upropaštavaju se najkvalitetniji prostor i buduće razvojne šanse. Zato, sačuvajmo osjećaj za tradiciju i ljepotu ambijenta, vrijednosti stare arhitekture i autentičnog prostora tako što ćemo onemogućiti bandoglavu pohlepu i političke vampire da upropaste prostor ulice Narodnih heroja svojim nezajažljivim turbo graditeljstvom, nezasitom oblapornošću i divljačkim primitivizmom.

Darko Stijepović
Centar za razvoj Durmitora

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=4748

Objavio dana svi 12 2016. u kategoriji Stav. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN