Katalog Balšići

Završne večeri 3. književnog festivala Ćirilicom, u neđelju, 15.septembra na Trgu između crkava u Starom gradu u Budvi u 21 čas biće prikazan dugometražni film „Katalog Balšići“ scenariste i reditelja Gojka Čelebića.

Dugometražni film „Katalog Balšići“ za temu ima epohu Balšića viđenu kroz prizmu povelja, značajnih dokumenata i raspoloživih podataka iz crnogorske državne istorije. Film je snimljen u češkom Hebu, na granici sa Njemačkom, a glumačku ekipu čine crnogorski, češki, srpski i njemački glumci. Po žanru ovo filmsko ostvarenje reditelja i scenariste Gojka Čelebića je igrano i dokumentarno istovremeno, a profilisano je kao melodrama. Odnosi se na period vladavine Balše II (1378 – 85), na njegovu ličnost i porodicu.

Mladog Balšića, vladara s promjenljivom srećom, sklonog intelektualnim interesovanjima i zainteresovanog za velike izume svoga doba, igra Vuk Čelebić, a njegovu prvu ženu, princezu Komninu od Valone češka glumica Karolina Jagerova. Lik dvorskog  ljekara kojeg mu Dubrovčani šalju „kao brata i prijatelja“ tumači Mihal Švarc, savjetnika Andrija Kovač, rođaku Vojislavu praška glumica Klara Marksova. Film je sniman u autentinom ambijentu zamka u Hebu, koji je bio rezidencija njemačkog cara Fridriha Barbarose.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7684

Objavio dana ruj 15 2019. u kategoriji Književnost. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN