Kataklizma zimskoga turizma

Crnogorski zimski turistički CG fijasko je očigledan – po ko zna koji put. Ova apokalipsa traje decenijama i vrtlog zimske turističke apokalipse je sve dublji i dublji ne samo što se tiče vremenskih prilika već o tome govori i dugogodišnje uništavanje svekolike zimske turističke infrastrukture koja je potrebna za funkcionisanje bijele industrije. Ovo više nije incident, ovo više nije pogrešno višegodišnje planiranje, ovo je višedecenijsko odsustvo ideje. Višedecenijsko survavanje jeste koncept koji su naše poslovne i političke elite zamislile i sprovele. Imale su neke, za njih, racionalne razloge. Žabljak je dobar primjer.

Rušenje hotela Durmitor, katančenje hotela Planinke i pretvaranje hotela Jezera u pešteru jesu slike strategije zlokrpa iz MORT-a i vlada g. Đukanovića. Žičare sistema Veliki Štulac i Pitomine dvije i po decenije rđaju. Ostali društveni kapital i znanje su urnisani. Kad to traje dvije decenije onda vidimo da je to bila strategijska odluka. Vlada g. Markovića bajagi treba da omogući zimske čarolije na Žabljaku ulaganjima u kojima se prosto žongliraju milionima eura. Žongleraj milionima (S.kuk – 27 miliona) i totalno šarlatansko investiranje bez razuma (krparenje i zlokrpljenje žičara od prije hrista i na lokacije bez snijega) plus prevelike provizije u investicijama ne mogu dovesti do održivih efekata. Cijena 1 km šestosjede žičare firme Dopelmajer je 1.180.000 eura. G. Bećirović je za Kolašin 1450 potrošio 4 miliona eura. Dakle, provizije su prevelike. Srušeni su veliki hoteli a, upravo danas, na sajmovima turizma u Njemačkoj, Francuskoj i Rusiji nudimo šta? Šklopocije, čatmare i čađave mehane, ćepenke, ćumeze i ćor sokake. Zašto je sve ovako uvrnuto? Odlazak na turistički sajam u Njemačku je u stvari burleska ali zgodna za domaću upotrebu.

Na TV Bastiljama a i u papirnatim bastiljama telale MORT-ovci, lokalni indijanci i njihovo medijski čauši o golemoj pośeti skijalištima, na Žabljaku – 300 do 500 skijaša svaki dan. Toliko ni stanovnika nema u Žabljaku. Turisti su uživali i u foto safariju i panoramskim letovima na opasnoj šklopociji u S.kuku, tvde.

Uživali su i u glodanju guke ladna kačamaka na otužnom otvaranju sablasne zimske turističke sezone. Tako, ski stazom se naziva livada sa šoderom đe iz snijega viri trava koja se može kositi. Samo ski sadisti mogu ljudima ponuditi skijaško mučenje a samo ski mazohisti mogu grebanje skijama po kamenjaru sa zerom snijega nazvati zimskim sportom i uživati u tome. I platiti 10 eura za 2 sata drljanja skijama po ledini. Trebali su dobiti i po deset po debelom mesu, i još im to naplatiti. Srećom, na skijalištu je bila samo šaka ski zanesenjaka što se i viđelo na snimku televizije. Jedan kalambur: Na skijalište S.kuk je dojezdila cistijerna vode pa su uključili sniježni top da pravi snijeg. Mašina je tandrkala 15 minuta dok nijesu ispraznili cistijernu. A proizvedenu sniježnu maglu je vjetar odnio u obližnji šumarak. Jedan posmatrač ih je pitao da li prave stazu za skijanje kroz šumu. Ali, najokoreliji obožavaoci uvrnute logike ne posustaju – priličan broj tv gledalaca je pristalica nevidljivog uspjeha koji se medijski servira iako je zimska havarija totalna i decenjskim ponavljanjem postala je tradicionalna. Svakodnevnica Žabljaka je potpuna pustoš, kao u Hirošimi poslije bombe. Isto je i u Kolašinu a na Vučju čak ni vukova nema. Ostali „ski centri“ srećom ne funkcioniraju jer nema živog stvora. Vladini ski gulanferi tj dno na vrhu, ne raspolažu sa kompetencijom pa je zato naša zimska ski sezona ski apokalipsa.

Direktor Skijališta Crne Gore se javio iz Njemačke, sa sajma turizma, đe je ponudio Njemcima skijanje na prepotopskim žičarama, bez snijega, po kršima i kamenjaru, sa smještajem u musafirhanama, đe struja treperi, vodom se snabdijevaju na pištetima, a na klizavim džadama se vratovi lome. Ironično, evo avanturističkog turizma u Crnoj Gori koji ćemo uvaliti Zapadnjacima.

Šta li Njemci misle kada vide ove ski manijake i njihovu manijačku turističku ponudu? Neki jesu zaprepašćeni a neki vrište od smijeha.

Ako ovo nije kataklizma, šta je?

Ova zimska havarija je havarija i Premijera šarlatana, i havarija zlokrpa iz MORT-a, i havarija g.Markovića kao Ministra MORT-a i arhineznalice, i havarija duduka iz TOCG, i havarija kompletne političke i ekonomske elite koja se trenutno nalazi na kormilu našeg nasukanog zimskog turističkog broda. Ovaj sunovrat MORT-a, (latinski mort=smrt) resora za turističku i ekološku smrt, koji je g.Marković direktno preuzeo da opslužuje, pokazuje da su, i ovaj mučenik, i onih 80 mučenika u MORT-u, rođeni turistički šarlatani a zreli za reciklažnu stanicu. Jedino je pitanje ko može da počisti ove turističke augijeve štale kad nemamo Herkula a (ex)Ministar Radulović čak ni poslije sto urgencija nije uspio da jednog ispektora svog dovede pameti.

Mala ekskurzija: Prošle godine je MORT poklonio 5 ćepenaka Opštini Žabljak da ih stave na trotoare i na trg. Dobra ideja – da se turisti ne kreću po trotoarima već po kolovozu – što se i desilo. Jedino što ćepenci nijesu nikada bili otvoreni, ništa u njima nije nuđeno, prodavano, skladišteno… Sablasni grad je stajao tako, jadno, napušteno, bizarno, do ljeta. Ćepenci sada trunu, isprevrtani, kod gradilišta objekta tzv Kiklop. Novci su bačeni u vjetar ali je to i prava slika pljacarske strategije i uvrnutosti raznih Davidovića, Markovića, Radulovića i ostalih nikogovića. Bivših opančara, kalajdžija i pumpadžija prekomandovanih u turizam. Zato i nudimo u Njemačkoj turističku kataklizmu i skijaško zastiđe.

 

 

Darko Stijepović

Centar za razvoj Durmitora

 

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=8107

Objavio dana velj 5 2020. u kategoriji Stav. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN