Kasaba na Crnom jezeru

Razrakolili se brđani, Tv Bastilja i MORT-ovci: otvara se mehana sa 500 stolica i podiže naselje-kasaba na Crnom jezeru. Dugo su patili što nema mehane. Za ove dripce mehana na Crnom jezeru je biti il’ ne biti Nacionalnog parka Durmitor. Mehana na Crnom jezeru je svetogrđe i ne smije postojati na tom mjestu. Sadržaji i servisi ove vrste moraju biti udaljeni od obale jer remete koncept na kome je atrakcija zasnovana. Još gore, ovim se obezličuje, uništava suština i osnovni sadržaj atrakcije


Nikada nijedan tv bastiljaš nije pomenuo dostojanstvo prirode i duhovnost koja se pronalazi na ovim mjestima a kroz koju nam iskon govori o postanju, o našem mjestu u svijetu i našoj ljudskoj mjeri. Ko su ovi ljudi koji se pojavljuju na medijima tv bastilje kojima na pomen Crnog jezera prorade crijeva i potreba za fildžanom kave? Drugima duh lebdi nad jezerskom površinom, u pjesmi se javlja utva zlatokrila, planina se visi tamo gore, a ovim stvorovima prorade želudačni sokovi i potreba da kavenišu. Da li je to neki praistorijski atavizam predački koji probija čim dođu blizu vode ili je to prosto duhovnu ograničenost, zapuštenost i prizemnost potreba?

Crno jezero nije za blagoutrobije već za blagoduševije. Tamo se duša susreće sama sa sobom i čovjek oslobađa okova kojima ga okivaju zle sile moderne civilizacije. Tamo se obnavlja čovjekova energija, vraća mir duševni i pune rezerve duhovne snage koje su se istrošile prebrzim ritmom života. Crno jezero je nudilo vremena za razgovor, za poštovanje, za razumijevanje, za ćutanje, za meditiranje, za oduševljavanje. Nekad. Sada je to mjesto cike, skike, vriske i gungule, vašarište, razbojište, stovarište i eko zastiđe. I beton na svakom koraku.

Vašarska mehana na Crnom jezeru je izgrađena na izvorištu jezerskih voda i zato je ona primjer duhovnog rasapa i zamisao ljudskih čudovišta. Izvori vode su od iskona bili mjesta đe je izvirala živa sila. To su simboli života. Kakav je duhovni sunovrat doživjela duša ovog državnog bašibozuka kada je uništila životvorni izvor i u sred njega zabila klozete i betonsko zastiđe? 
Fekalije su pomiješali sa vodama koje dopunjavaju Crno jezero.

Upozorili smo ih na to poodavno. Zaludu. Uprkos svemu napraviše ćenifu u sred izvora. Savremeni turisti se ježe od scena na Crnom jezeru dok ekološkim činovnicima MORT-a zaigra srce od radosti na ovom jezerskom zastiđu. Tako se rodila mehana đe će eko karakondžule ispirati crijeva i tovariti želudac a bajagi dolaze da uživaju u nedirnutoj prirodi. Crno jezero koje se smatra najvećom atrakcijom nacionalnog parka Durmitor postalo je predmet obijesti i zastiđe i degradacija ljudske duhovnosti.
A i naše elite tj. Preśednik, Premijer, Podpr. Gvozdenović, mini. Simović i Radulović, i ostali bašibozuk ne imađahu đe na Crnom jezeru kafu popiti, niti žderati, niti đe nuždi ugoditi. Morala se mehana dići. A i drugi alavi i siroti duhom trebaju mjesto đe će ugoditi svojoj utrobi. No, svim nabiguzićama i svim kafeterosima će se sve popijeno i izmetnuto u kanalizaciju mehane vratiti ponovo u čaše jer se ista mehana i cijeli Žabljak snabdijeva vodom iz vodovoda koji se napaja iz Crnog jezera. Mini. Radulović, taj raspištoljeni šarlatan, smatra nevjerovatnim razvojnim uspjehom ovu mehanu u zenici gorskog oka. Ovo zastiđe na Crnom jezeru je autentični izraz duša đukanovićevih elita, njegovih tevabija, njegovih šlosera, njegovih giliptera i njegovog zapuštenog i prljavog duha.

I nijesu dosta mehane na Crnom jezeru – uskoro dobijamo cijelu kasabu od najmanje 10 bungalova-udžerica za bunga-bunga, điđi-miđi, zabave cg vrhuške. Vladi Premijera Markovića je ta mahala na samoj obali glacijalnog Crnog jezera i čaršija tezgi i ćepenaka na putanji do Crnog jezera, pravi način da se zaradi od turizma. Sve što rade je kontraproduktivno, samo se sitan šićar može očekivati od ove duhovne bijede i jada jer se atrakcija devalvira i postaje bezvrijedna trgovačka maškerada. Ne mogu zaraditi za mjesec dana sezone da žive ostatak godine pa da drogu prodaju. Kamo će kanalizaciju i nužnike? Đe i sad – pravo u jezero! Ljubitelje prirode teško će prevariri mojkovački, rožajski i ulcinjski džambasi.

Arhitektura objekta sramotne mehane na Crnom je za prezir a enterijer mamuran, kukavički i kafansko-budžački. Bungalovi nikome još nijesu pokazani, niko ne zna šta se pravi u najzaštićenijem prostoru od divlje gradnje u CG a u stvari alajbegovoj slami raspištoljenog i dekadentnog režima. Ovo je prava slika režima i njegove zaostavštine. Za pet godina nestaće đukanovića i markovića, neumitnom silom prirode, a ostaće im tragu za potomstvo skarednosti i svetogrđe na Crnom jezeru i 35 godina apokalipse koje su nam donijeli. Nekada smo za 30 godina iz pepela stvorili modernu državu a sada za 30 godina šta smo, ako izuzmemo smjehotresnu izjavu o Monaku i Montekarlu. Od ekološke države postali smo eko zastiđe.

Darko Stijepović

Centar za razvoj Durmitora

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=6294

Objavio dana srp 30 2018. u kategoriji Novinarstvo, Stav. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN