Jeremija pali ski topa

Panalj skijalište sa južne strane

Premijer Marković ja obznanio izgradnju nove šestośedešnice na brdo Panalj u Žabljaku. Investicija teška 15-ak miliona. To brdo je južna granica skijališta Skuk. Na toj strani se ne zadržava snijeg a i divokoza se ne može popeti da se ne slomi. Śeverna strana Panalja je 50 metara odśečena stijena ka skijalištu Skuk tako da je neupotrebljiva za skijanje. Dobra je za alpinizam. Durmitor je sav u kršu i strminama, izložen jakom južnom toplom vjetru ili brišućem śevernom vjetru a vladini gulanferi postavljaju žičare i ski staze na vjetroboje i niz krševite provale. Kako sačuvati snijeg na vjetrobojima i južno eksponiranim, strmim padinama, kakav je Panalj? Domaće topdžije, Premijer Marković, Radulović MORT-ovac, Pr. komora CG, Purko komoraš, lokalne poglavice, itd smatraju da će nam topovi na pahulje riješiti zimsku sezonu. Na žalost, sniježne prskalice su u Jevropi samo skromno pomagalo a ne čarobni štapić za sirotinju i šarlatane. Ali ski haubice jesu dobra prilika za lihvare mešetare vukotićske ekonomske škole.

Brdo Panalj sa śevera

Novih premijerovih 26 km ski staza. Investiranje u Skuku je investicija u Potemkinovo selo. Nema mogućnosti za 6 a ne 26 km ski staza jer to skijalište nema mogućnosti širenja. 26 km je do Mojkovca preko Sinjajevine ili do Plužina preko Durmitora. Možda će biti ski staza do Plužina ili do Mojkovca, đe je sada centar cg skijanja, ali u Skuku ne. Čengele na skijalištu. Na skijalištu u Skuku podigoše i avanturističke čengele smatrajući čengelisanje atrakcijom koja će privući skijaše. Kako je Ministar MORT-a Radulović zamislio da je moguće da neko napusti skijanje, koje je skupo platio, da bi se verao i visio na čengelama i mrznuo se na konopima? Za dvije zadnje godine nije bilo nijednog čengelije na tim čengelama kojima se devastira priroda i zamenjuje jeftinim pučkim vašarištem. Drugi problem je što turistička gologuzije, koja je glavni korisnik jeftinih uzbuđenja, ne može da zamijeni klijentelu uništene ekskluzivne zone. Grdobnost obaška. Slične bizarnosti, koje su izraz neznanja zlokrpa, nedavno smo viđeli na Jezerinama kada je TV Bastilja u cilju promocije skijanja organizovala vučenje konopa i nogomet na ski stazi. Iste besmislice kao izraz posrnuća cijele naše (nadri)ekspertske elite.

Čengelisanje je (pored krpljanja i langlauferaja) MORT-u i TOCG najbitnija tačka promocije zimske sezone na skijalištu Skuk iako niko i ne pomišlja na ovu ludost u sred zime. Ideja da se neko visi na čengelama u sred zime na skijalištu u planini, na mećavi i mrazu, traži provjeru mentalnih kapaciteta ski vrhuške. Prema medijima, čengele su koštale preko 100.000 eura. Investiciju je finansirao Fond za razvoj i Agencija za javne radove.

Čime ovo objasniti: obiješću buzdovana, dahijskim šićarom, ošamućenošču moći, raspuštenošću bande, mamurlukom… Probijanje ogromne površine ski staza i nepotrebnih auto puteva kroz nacionalni park znači vizuelno unakaženje podgorine jugozapada Durmitora a to nije dozvoljeno Prostornim planom NP Durmitor i svakim planskim dokumentom počev od Prostornog plana CG.

Infrastruktura koja razara potpuno će poremetiti i oštetiti vizuelne i geomorfološke osobenosti koji su bile razlog za upis Durmitora u UNESCO-ovo Svjetsko Naslijeđe. Ne treba se čuditi, ovaj projekat, ovo zlorađenje, je potpuna improvizacija premijerovih nadrieksperata i šarlatana.

Srušio je naš stari kadar artiljerski i njihove vračarice sve žičare i hotele koji su nudili kvalitetan smještaj a šta će sad? Zimski turizam po svratištima i podrumima, sa prevozom turista teretnim furgonima (prerađenim u autobuse kod turskih autolimara), na škljocavoj žičari šklopociji sklonoj padu i sa neodrživom lokalnom komunalnom infrastrukturom? Svi promašaji na nivou vizija i strategija se već sada plaćaju bijedno niskom turističkom ponudom, jeftinom burek klijentelom, praznim džepovima, depopulacijom područja i deklasiranjem svekolikog potencijala regiona.

Ovo bekrijanje premijerove šarlatanske ski elite je već viđeno u narodnjaku “Jeremija pali topa”. Za premijerovu turbo ideju o 26 km novih staza, i topovima za osnježavanje na S.Kuku, i brdu Panalj, može se reći: Markovići pale topa, zatresla se sva Jevropa. “Imam stupu valjaricu, imam ženu vračaricu” jeste parabola premijerovog poimanja ski infrastrukture, razumijevanje posla u bijeloj industriji i razvojne vizije, dok se na tehnološko promišljanje ski Premijera odnose riječi “služio sam stari kadar – artiljerija”.

Kao da živimo u nekom montipajtonovskom filmu. Koncentracija pacera je prevelika da bi se bilo što moglo smisleno uraditi i ozbiljno shvatiti nakane Vlade CG. Novu žičaru na brdo Panalj može planirati samo veliki bekrija poslije cjelonoćnog derneka i terevenke. Kad su lokalci primijetili M.Roćenu da je ta ideja budalasta on je rekao: – Ja to mogu samo mitraljezom zaustaviti.

Milionske ski investicije nije moguće drugačije shvatiti nego kao meraklijske akrobacije i gilipterske avanture bez pokrića. Ovo mogu biti samo eskapade upravljačkog mešetarskog sloja oguglalog na sve, koji se raspojasao do besmisla. Neko je rekao da naše dno nije samo na dnu već je dno na svaku stranu.

 

Darko Stijepović

Centar za razvoj Durmitora

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=6665

Objavio dana sij 27 2019. u kategoriji Stav. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN