Jedan od najvećih crnogorskih crtača

Iz fundusa galerije “Nikola I” u Nikšiću, “Moderna galerija” u Podgorici je pripremila izložbu crteža Ilije Šobajića, jednog od najvećih crtača Crne Gore. Izložba je otvorena devetog decembra u 19.h, i trajaće  narednih trideset dana.

Na otvaranju ove izložbe bilo je nepunih desetak posjetilaca i nekolike televizijske kuće.

Izložbu je otvorila Petrica Duletić koja je i organizator ove izložbe. Predgovor u katalogu  napisala je Olga Perović, najbolji poznavalac života i djela Ilije Šobajića. Tekst, kao što priliči ovom povodu, obiluje dragocjenim biografskim podacima ovog umjetnika.

Ilija Šobajić je rođen 1876. u Danilovgradu a umro je u Beogradu 1953. godine. Studirao je u Beču, Parizu i Minhenu. Radio je kao profesor Umjetničke škole u Beogradu u kojoj je pod pritiskom penzionisan 1933., etiketiran kao konzervativni umjetnik. Nekoliko decenija kasnije, njemu sličan crtač, Božidar Jakac iz Slovenije dobija najveća evropska priznanja.

Ilija Šobajić je izraziti crtač. Kao daltonista bio je sudbinski vezan za crtež. Crteže je detaljno islikavao sjenčenjem, sa efektima bijele krede, po čemu se svrstava u fotografski akademizam. Ilija je svoj izuzetan osjećaj za liniju zapostavljao na uštrb suptilno izgradiranog volumena slikarski osjenčenih površina. Portreti kao njegova najveća ostvarenja o tome najbolje govore. Realistični pejzaži koje je crtao sadrže i blagi ekspresionizam.

Slaven Pavlović

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=839

Objavio dana pro 10 2010. u kategoriji Izvještaj. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN