Je li kiksala sezona zimska?

Da li je zimska sezona kiksala ako ministar ne objavi kiks? Ili ako to ne objavi medijska falanga? Kako će ministar da objavi kiks ako to pokazuje škripanje u njegovom resoru? Da li će ministar da šiba samog sebe? Kako žuti mediji da objave kiks svoje vlasti? Očekujemo da ministarstvo i njihovi medijski telali neće priznati sunovrat i šibati sami sebe. Prebaciće krivicu za kolaps zimske sezone na neke vanzemaljske sile. Ili na ovozemaljske više sile. Exministar Đurović, onaj čarobnjak sa stovarišta, obznani da je njegovom zaslugom bilo čak 2.700.000 noćenja više 2023 godine nego rekordne 2019 godine. Ovaj fizikalac, dakle, tvrdi da je zaslužan za dolazak 120.000 ukrajinskih i ruskih izbjeglica pa je i njih je uračunao u turiste, izračunao je noćenja i zakukurikao o vrhunskoj sezoni.  

2024 godine nije bilo snijega tamo đe su nam žičare pa nam niko nije došao da se skija na suvom. Ali sezona izgleda nije propala. Ministarstvo ćuti jer sezona još traje, TOCG muči jer je odradilo svoju nepostojeću turističku propagandu na vrijeme, medijska falanga se primirila – čekaju dokaz, turistički maheri mirni ko janjci, jer ima iće i piće. Niko se ne žali ni na šta pa ni na to što nije bilo turista.  

Medijska falanga se ne žali što nije imala čime da zamajava i laže penzose i domaćice. Turistički establišment smatra da nema nikakvog dodira sa onim dijelom ekonomije koji mu je u nadležnosti. Jedino Udruženje poslodavaca zajeca nad sudbinom poslodavaca u Kolašinu i Žabljaku. Ali poslodavci na Śeveru se ne žale na nepostojeću sezonu i nepostojeću zaradu! A radnici najamnici – mrtvo more. Dogodi ti se fijasko u poslu, ne zaradiš ni jedan cent, i ti to stoički podneseš. Turistički radnici poslodavci se premetnuli u filozofe stoike. Samo se žali neki činovnik u nekom besmislenom udruženju.

Oće li biti junaka u CG vladi da proglasi opštu zimsku turističku kataklizmu? Možda gdin Spajević ne zna za propast zimske sezone jer mu niko to nije rekao. Uobičajeno, kad je ljeto kišno ljudi koji zbog toga slabo posluju odmah nadadnu dreku i zatraže da se država uključi u pomoć privredi i snese dio štetnih posljedica jer oni su ti koji pune državni budžet i od njih sva ova državna činovnička bulumenta živi. 2024 kukalog turiste nije bilo u zimskim turističkim centrima. I pojeo vuk magarca.

Turistički poslenici se bijahu razgracijali kad dobiše ministarstvo turizma. Sada kada je zimska turistička kataklizma niko iz turističkog državnog aparata ne progovara već će da napadnu gdina Miceva, vanzemaljske sile, klimu, nagib zemlje, pahulje, Svetog Petra itd. Ministarstvo turizma je valjda trebalo da posluži i da se organizovanom kontraofanzivom odgovori na prirodne ofanzive. Već su zaposlili 50 krvavih radenka, koji oka ne sklapaju nad turističkim papirima. Ministarstvo turizma je turistička birtija u kojoj se ne zna ko pije al svi znamo ko plaća. Činjenice su neumoljive – Ministarstvo turizma je nepotrebno!

Turistička zimska sezona je turistički debakl, turistički fijasko, i turistički sunovrat. Turistički specijalci će reći da je riječ o gordom posrtanju. Turističko činovništvo telali da zimska sezona još nije završena jer očekuju neke padavina u martu i aprilu. Ne moraju da se pravdaju jer oni nijesu tu zbog turističkog profita već zbog političkog profita. Mi smatramo da smo posrnuli samo na Śeveru ali nijesmo se oklizali na Jugu. Jerbo, više je turista u Herceg Novom za jedan dan nego za mjesec dana u zimskim turističkim centrima. Zarada je 100 puta veća, pa sad – da li je bilo bolje uložiti u Kotor u feštanje onih 230 miliona ili dušmanski bacati zlatnike niz cg vododerine. Od profita bi se mogla svijem gorštacima plaćati socijala.

Ako smo se oklizali na ski turistima nijesmo na Rusima i Ukrajincima. Exministar turizma Đurović, vlasnik stovarišta građevinskog materijala, rekao je da je pitanje uračunavanja izbjeglica u turiste – besmisleno. Na njegovom stovarištu nije moguće razlikovati da li je kupac cementa i željeza turista ili izbjeglica. Zato ćemo ove sezone imati 5.000.000 noćenja manje jer je 50% Ukrajinaca pobjeglo iz Budve. Besmisleno, ne? Tako će ministar iz stovarišta koji popravlja nužnike po Montenigeriji ostati zabilježen ko turistički ekspert par ekselans. Svi ovi gilipteri i zloće a i šef im veseli galijot olciniumski ostaće kao vrh dna montenigerijske prostote, mamurluka, marifetluka i neznavenia.

Ovaj novi cg turistički Ministrant bratac Martin je krenuo ko raketa, ne dolazi sa sajmova, Emirati, Njujork, Pariz, Minken i ostali prijestoni gradovi EU – pa tamo smo jurtisali, i đe god ima kakav sajam i konferencija tu je, skuplja bisere znanja, potkiva se poznanijom, edukuje se, bistri tematiku i problematiku, pronicljivo oštri kefalo, duma duboko – što je veoma dobro. Prije se bavio krivośečenijem po Bjelasici i to je doktoriro i sad je upro da novo tirističesko soznanije integriše i podigne na isti nivo kako je šumu šićario. I treba tako a ne ko onaj đukanovićev turistički ministar iz telekoma koji je sa poglavicom mu dinamit stavio u temelje cg turizma. Taj nije išao po sajmovima turizma već nudio divlju ljepotu po svijetu svima koji bi zahoćeli, uz proviziju malenu, da se ugrade i dograde ponešto. I tako decenijama je bivalo i nastavlja se i danas do u beskraj.

Nije ovo prva propala zimska sezona u Montenigeriji, prokurlali su i sve ostale. Neće ni buduće biti bolje jer se ne vidi kraj liberalnoj ekonomiji „udri i bježi“ koja favorizuje paraše i prijatelje vrhuške koji profitiraju u toj liberalnoj igri. Pretvaranje političke klase u socijalnu, klasu bogatih, nije još završeno. I oni će, kao što je to školski primjer Kolašin, dugo profitirati na ovom sistemu društvene raspodjele. I profitiraju i kroz novu vlast. Stare šićardžije đukanovićevog režima su i u novom sistemu isto pohlepni i isto taljigaju. A ova nova gologuzija Krivokapeića i zelembaća Abazovića śedi im uz koljeno.

 

Darko Stijepović
Centar za razvoj Durmitora

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9903

Objavio dana ožu 9 2024. u kategoriji Stav. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN