Javni protest nevladinih organizacija

Untitled-1Povodom komentara Uredništva RTCG, saopštenog u Dnevniku 2, dana 31. avgusta 2015, a u kojem se nevladin sektor u Crnoj Gori optužuje za „umreženost i zajedničke interese sa medijima“, kao i obmanu međunarodnih donatora radi ostvarivanja ekonomskih interesa, te neprincipijelnost i neodgovornost, Koalicija 96 nevladinih organizacija -Saradnjom do cilja- izražava javni protest zbog navedenih neosnovanih optužbi. Jasno je da su ove optužbe usmjerene ka daljoj diskreditatciji nevladinog sektora u državi Crnoj Gori i organizovanim pokušajima kreiranja negativne percepcije građana o našem radu i djelovanju. Posebno je zabrinjavajuće što tu diskreditaciju sada predvodi javni servis kojeg finansiraju svi građani Crne Gore i koji zbog toga ima najviši stepen odgovornosti za izrečenu javnu riječ a posebno za ovakve optužbe.

Podsjećamo, navedeni komentar Uredništva RTCG, saopšten je povodom kolumne „Pravila bordela“ direktora ND Vijesti Željka Ivanovića, a u kojem je Uredništvo RTCG prepoznalo diskriminaciju novinarke RTCG.

RTCG je danima vršila pritisak, posredno zastrašujući grupe javnih ličnosti iz međunarodnih organizacija, medija i nevladinih organizacija, od kojih se tražilo da se izjasne o navodima iz kolumne, sugerišući odgovore i obavezu da osude njen sadržaj i autora. Kako pokušaj zastrašivanja kod pojedinih aktivista i aktivistkinja nevladinog sektora nije urodio plodom, Uredništvo RTCG se odlučuje da nastavi tamo gdje su neki drugi mediji privremeno stali, odnosno da generalizacijama i neosnovanim optužbama, radi na narušavanju ugleda civilnog sektora.

Tako se u Crnoj Gori dešava paradoks da javni servis, kojeg građani plaćaju da brani njihove slobode, staje na čelo kampanje koja ima za cilj ne samo da diskredituje jedan nezavisni medij zbog ličnog stava jednog od vlasnika tog medija koji je izrazio u autorskoj kolumni, već i posredno sve one koji su u crnogorskoj javnosti prepoznati kao kritičari aktuelnog režima i koji o toj kolumni nemaju identično mišljenje kao Uredništvo RTCG.

Takva praksa RTCG nastavlja seriju prljavih kampanja protiv kritički orijentisanih NVO i medija, a koje se već godinama vode preko stranica ranije državnog dnevnog lista «Pobjeda», tabloida «Informer», TV emisije ”Minut-dva” na Pink M i drugih povezanih medija.

Na pitanje Uredništva RTCG u Komentaru „ima li principijelnosti i nezavisnosti kod nevladinih organizacija“, mi odgovaramo da ga itekako ima, iako ono nije možda po volji Uredništvu RTCG koje upravo malicioznim generalizacijama u ovom komentaru još jednom pokazuje manjak sopstvene prinicipijelnosti, nezavisnosti i hrabrosti. Naglašavamo da su nevladine organizacije do sada javno, imenom i prezimenom, principijelno i bez straha prozivale novinare i novinarke RTCG za koje su smatrali da krše profesionalne standarde ili sprovode uređivačku politiku suprotno interesu crnogorskih građana. Ovim komentarom su RTCG i Uredništvo još jednom pokazali neskriveni animozitet prema nevladinom sektoru i medijima koji nijesu pod kontrolom vlasti, ali i da je sam RTCG još daleko od nacionalnog javnog servisa u službi javnog a ne partikularnog interesa.

Ostrašćenost u komentaru uredništva RTCG, i sama montaža priloga, neodoljivo podsjeća na sada već čuvene priloge u emisiji ”Minut, dva” na Pink M, „specijalke“ u kojima su predstavinici pojedinih NVO do sada više puta bili žrtve vulgarnih konotacija i neosnovanih optužbi.

 

Tražimo od Uredništva RTCG da prekine kampanju koju vodi protiv NVO i da poštuje ciljeve zbog kojih je osnovan javni servis kojeg finansiraju građani Crne Gore. Ukoliko nemaju profesionalne sposobnosti i lične hrabrosti da obavljaju svoju funkciju i odupru se pristiscima, treba da podnesu ostavke i time daju doprinos da RTCG postane javni servis svih građana.

Goran Đurović,
predsjednik Upravnog odbora Koalicije NVO-Saradnjom do cilja

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=4250

Objavio dana ruj 4 2015. u kategoriji Reagovanja. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN