Javna tribina o Bloku V

Juče je u podgoričkom hotelu Best Western Premier, u konferencijskoj sali, održana javna tribina o Bloku V u organizaciji udruženja KANA, što je inače akronim za Ko Ako Ne Arhitekt. Nedavno je javnost bila “upoznata” sa novim planom oplemenjenja područja Bloka V višespratnicom od čak 22 sprata, koju treba da prate dva pomoćna objekta od po sedam spratova. Lokacija koja je u žiži investitora jeste ugao u naselju Bloka V koji obrazovan između bulevar Džordža Vašingtona i Mihaila Lalića.

Po običaju,  javnost je slabo obaviještena o ovom poduhvatu. Štaviše, nije dostupan ni odgovor na prostodušno pitanje u pogledu najavljenog projekta: Kome ovo pade na pamet? Soliter Milenijum “pojeo” bi veliku zelenu površinu i mnoštvo parking mjesta, pretvorio bitan dio Bloka V u sokak, poremetio mikroklimu i narušio Blok V kao urbani prostor. Kako smo imali priliku da saznamo, projekat Vukote Tupe Vukotića je uvršten u red najboljih urbanističkih projekata na Balkanu. Međutim, investitori i partijski službenici nalaze ipak za shodno da staruše o ovom pitanju. 

Posebno naglašeno na jučerašnjoj tribini jeste prenebregavanje ispitivanja javnog mnjenja, ili barem stava lokalne zajednice, kada su u pitanju građevinske novotarije, od kojih se stečena sredstva slivaju u nekoliko ruku. Zakonom je obezbijeđeno pravo na informisanje građana, dok je u praksi to dosta nepristupačno. Da se razumijemo: pristup informacijama povodom građevinskih projekta jeste moguć. Problem je u tome što se ovo pravo svodi na farsu pošto su ti dostupni podaci revnosno zatureni od očiju javnosti. Javna rasprava, koja može da traje svega mjesec dana, zasad ima simboličku funkciju pri čemu se primjedbe selektivno usvajaju. Neznanje jeste upravo ono na što se računa prilikom donošenja spornih odluka, pošto onaj koji ne zna šta ima pravo da reče po pravilu ništa i ne reče. 

Grubo govoreći, suštinska tema ove tribine i nije samo konkretan problem Bloka V već problem nepoznavanja sopstvenog prava prośečnog građanina. Jedna država treba da bude zajednica slobodnih ljudi, te kao takva mora da ima sluha za mišljenje svakog pojedinca, ukoliko je razložno i usmjereno ka javnom interesu. Kao što je rečeno – nepoznavanje sopstvenih prava čovjeka svuđe košta a posebno u Crnoj Gori đe i po Običajnom pravu čovjek gubi imovinu ukoliko zapusti svoje pravo na nju. 

Ne slijedeći ustaljene i neslavne običaje preduzetnika, članovi udruženja KANA su se riješili da ispitaju mišljenja građana a osobito stanovnika naselja Blok V povodom aktuelnih planova. To je obavljeno u vidu detaljne elektronske ankete koja je dostupna javnosti bila na duži period. Broj anketiranih čak se popeo do 700, što predstavlja uzorak na osnovu kojega se može valjano ocijeniti javno mnjenje povodom najavljenog nebodera. Rezultati, od kojih izvode stavljam u prilog, snažno ukazuju na ključne propuste građevinskih investitora. 

Iz mnoštva sličnih odgovora na grupu pitanja povodom prijedloga građana za unapređenje njihovog kvaliteta života, dominiraju prijedlozi . Blok V bio je  zamišljen kao projekat širenja grada ne samo u smislu povećanja broja stanovnika, već i u kulturnom smislu. Dosad to jeste ostvarenu u vidu postojanja dovoljnog broja osnovnih škola, vrtića, zelenih površina te postojanju doma zdravlja. U pogledu institucija kulture, ovo naselje nažalost zaostaje, o čemu i svjedoče rezultati ankete.

U kojem smislu je primjetno kako projekat nebodera nije dobrodošla ideja, svjedoče rezultati ankete. Još eksplicitniji je odgovor je na pitanje “Da li ste za to da se izgradi soliter “Milenijum” i pomoćni objekti na uglu bulevara Mihaila Lalića i bulevara Džordža Vašingtona?” đe je 90 odsto ispitanika odgovorilo odrečno. Pitanje je za koga sa prave najavljeni objekti ukoliko se  ne odobrava izgradnja u tolikom broju. Stav stanara treba poštovati jer ukoliko vi kupujete neđe stan ili plac, u namjeri da izgradite kuću, vi to radite na osnovu urbanističkog plana koji je predviđen za taj lokalitet. Ukoliko van vaše kontrole dođe do nekakve krupne promjene koju ne odobrava pored vas većina, razložno je reći da ste prevareni. U prilog ovome  govore rezultati.

A šta stanari zapravo zamjeraju? Da li neko ima sluha za to? Anketne rezultate možete naći ovđe. Dakle: zapuštenost ovoga naselja jedan je od ključnih problema, kojim izgleda nema ko da se pozabavi. Vidno je da anketirani nijesu nezadovoljni toliko naseljem koliko brigom o javnom prostoru. Tome u prilog govore rezultati ankete povodom kvaliteta života u Bloku V.

Investitor često svoje postupke u pogledu novogradnje okarakteriše samopovlađujući kao da je u pitanju plemenito djelo namjereno samo za dobrobit građana. Isti ti građani, nijesu upoznati sa tim “dobrom” koje im se sprema i faktički im se oduzima pravo sudjelovanja u organizaciji prostora življenja.

Sudeći po nama pristupačnim podacima, za građane se ne gradi. Pitanje, za koje još nijesmo našli konkretan odgovor jeste kako da odbranimo prirodno pravo na raspravu i značaj učešća u njoj.

 

Mato Kankaraš

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=5591

Objavio dana srp 9 2017. u kategoriji Stav. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN