JAM 2023

Šesnaesto izdanje manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori/Jazz Appreciation Month in Montenegro” odvijaće se od 4. do 30.aprila pod motom “Balkan France Jazz Connection”.

Ovogodišnji JAM svečano će početi 4.aprila u velikoj sali KIC-a koncertom albansko – švajcarske vokalne umjetnice Eline Duni i gitariste Roba Lufta, jedne od londonskih džez zvijezda u usponu. Na repertoaru koncertnog dijela manifestacije biće i nastup etno džez grupe “Trigon” (7. april, KIC ”Budo Tomović”) koja već 30 godina promoviše sintezu autohtone muzičke tradicije i kosmopolitskog duha džeza.

Najavljujemo i koncert trija podgoričkog perkusioniste i basiste Slavena Ljujića (11. 04. dvorište Kuslevove kuće) kojem će se na koncertu pridružiti jedan od najpoznatijih saksofonista mlađe generacije Batist Herbin iz Francuske. Džez pijanista iz Sarajeva Adis Sirbubalo izvodiće autorske i tradicionalne kompozicije na koncertu 12.aprila u KIC-u, a jedan od najistaknutijih makedonskih džez gitarista i kompozitora Sašo Popovski sa svojim trijom nastupiće 25.aprila u Njegoševom parku.

Završnicu manifestacije obilježiće gostovanje ansambla od 11 vrhunskih muzičara iz nekoliko evropskih zemalja koji predvode kompozitori i instrumentalisti Vladimir Nikolov (klavir) i Srđan Ivanović (bunjevi) koji će nastupiti 30. aprila u dvorištu galerije ”Risto Stijović”.

Svi koncertni programi počinju u 20 sati i besplatni su.

Pored Podgorice, na mapi festivalskih dešavanja su Tuzi (Elina Duni & Rob Luft, 5.04. KIC Malesija, 20h), Cetinje (Slaven Ljujić Trio feat. Baptiste Herbin, 12.04. Kraljevsko pozorište, 20h) i Tivat (Sašo Popovski feat. Olivier Samouillan, 26.04. DTV Partizan, 20h).

Osim najavljenih koncerata, organizovaćemo gostovanje uglednog prof. Virgila Mihaiua, poznatog publiciste i džez kritičara iz Kluža (Rumunija), koji će kroz svoje multimedijalno predavanje govoriti o razvoju džeza ka univerzalnom jeziku. (12.04. Multimedijalna sala KIC-a, 18h), kao i projekciju nagrađivanog dokumentarnog filma ”Čija je ovo pjesma” Adele Peeve (Multimedijlna sala KIC-a, 20h).

Ovogodišnjim motom festivala cilj je istaknuti učešće organizacije Jazz Art i Glavnog grada u projektu “Réseau Jazz France-Balkans” koji afirimiše povezivanje gradova i džez organizacija sa Balkana i Francuske kako bi se uspostavila dinamičnija i kontinuirana međunarodna saradnja na tom polju.

Tokom festivala, delegacije ove mreže pośetiće Podgoricu, đe će se upoznati sa dijelom programa festivala i održati sastanke na temu mogućnosti daljeg razvoja projekta džez mreže i međusobne saradnje.

Organizatori najveće džez manifestacije u našoj zemlji su: “Jazz Art” i KIC “Budo Tomović” uz podršku Sekretarijata za kulturu Glavnog grada, KIC “Malesija”, Kraljevsko pozorište Zetski dom, Centar za kulturu Tivat, Ambasada Rumunije i Francuski institut u Crnoj Gori.

Više informacija na https://kicpodgorica.me/ i FB stranici

https://www.facebook.com/TheJazzArt  

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9622

Objavio dana tra 4 2023. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN