JAM 2019. Iva Kostić – Đorđijana

Mlada crnogorska vokalna i multimedijalna umjetnica Iva Kostić premijerno će predstaviti svoj novi projekat “Đorđijana” 30. aprila u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 20 sati, u okviru proslave UNESCO Međunarodnog dana džeza, na samoj završnici manifestacije Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori, koja se ove godine odvija pod motom “New Generation of Jazz”.

Za osnovu svog novog projekta Iva Kostić je izabrala deset poznatih džez standarda, koje je obradila i aranžirala miješajući aktuelne žanrove, a u saradnji s Kajom Milačić prepjevala na crnogorski jezik i time im dala još jednu domaću notu. Cilj projekta je da se mlađoj generaciji slušalaca u Crnoj Gori i regionu približi džez muzika kroz neke od najpoznatijih standarda, te da se pokažu kreativne snage nove generacije džeza, njihove ideje, stvaralačke i izvođačke sposobnosti. U izvođenju projekta Đorđijana, pored Ive Kostić, učestvuju mladi i perspektivni muzičari-instrumentalisti okupljeni u džez ansamblu: pijanista Enes Tahirović, gitarista Andrej Lovrić, bubnjar Slaven Ljujić i basista Branko Vučetin.

 

Organizatori koncerta su Jazz Art i KIC “Budo Tomović”. Koncert je podržala Crnogorska nacionalna komisija za UNESCO. Pokrovitelj ovogodišnje manifestacije Mjesec poštovanja džeza je Američka ambasada u Crnoj Gori.

 

Ulaz je besplatan.

 

O umjetnici Ivi Kostić:

 

Iva Kostić, ​rođena je 1992. u Kotoru, bavi se muzikom od svoje 9 godine. Nastupala je na brojnim festivalima za đecu i tinejdžere, uporedo sa nižom muzičkom školom u kojoj je pohađala solo pjevanje i klavir. Prva je Crnogorka koja je diplomirala na jednoj od najprestižnijih muzičkih akademija na svijetu – Berklee College of Music u Bostonu, SAD, i bila korisnik stipendije ovog koledža; studirala je na odsjecima: Vokalno izvođenje i Savremena kompozicija i produkcija. Tokom studija u Bostonu, kao predstavnik Muzičke akademije Berkli, nastupila je na poznatom džez festivalu u Portoriku Puerto​ Rico Heineken Jazz Fest, 2012. godine, i kao jedan od solista na događaju “Berklee​ College of Music Commencement, 2014. godine.

Prije nego što je upisala studije u Americi, uspješno je završila Umjetničku školu za muziku i balet „Vasa Pavić“ u Podgorici, srednji stupanj na odsjeku Solo pjevanje. U tom periodu je osvojila brojne nagrade na takmičenjima iz oblasti solo pjevanja: “Lazar Jovanović” u Beogradu, “Bruna Špiler” u Herceg Novom, te na državnim takmičenjima u Podgorici i Kotoru.

Kao solistkinja Etno džez kvarteta, predstavljala je Crnu Goru na svjetskim izložbama kulture: „Expo​ 2010“ u ​Šangaju, Kina i​ „Expo 2015“ u​ Milanu, Italija. Kao predstavnica Crne Gore nastupila je na festivalu „Slavjanski​ bazar“ ​u Vitebsku, Bjelorusija.

Sarađivala je sa brojnim američkim i evropskim muzičarima i nastupala kao solista tokom njihovih gostovanja u Crnoj Gori. Godine 2011. bila joj je dodijeljena glavna uloga u prvom džez mjuziklu koji je produciran u Crnoj Gori – „Nora’s​ Ark“ njujorškog džez pijaniste i kompozitora Ilaja Jamina, kao evropska premijera mjuzikla u produkciji Jazz Art i The Jazz Drama Program, 2011; kao solistkinja je nastupila i u projektu za orkestar, hor, džez kvintet i soliste „Montenegro svita“​ Patrika Olirija i Stjepka Guta u produkciji KIC-a “Budo Tomović” 2009.

Na muzičkoj sceni je prisutna od desete godine. Učesnica je brojnih đečijih festivala, kao i festivala iz oblasti klasične i pop muzike. U posljednjih 5 godina radi na usavršavanju svog produkcijskog stila, spoja kvalitetne i komercijalne muzike, a trenutno se bavi stvaranjem autorskog rada i razvijanjem novog muzičkog pravca, za naše i strano tržište. Pored autorskog rada i moderne muzike, u svoje projekte ukljujčuje i ostale žanrove kao što su džez, klasika, rock i metal.

Osnivačica je audio-vizuelne manifestacije CAUSTIC FORT, pomoću koje na netradicionalni način predstavlja svoju muziku i umjetnost, i u isto vrijeme stvara platformu za ostale neafirmisane umjetnike da urade isto.

Iva smatra da je kombinovanje elemenata tradicionalne crnogorske muzike i američkog zvuka odličan način za uspostavljanje internacionalnog dialoga i promovisanje naših umjetnika i kulture.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7114

Objavio dana tra 29 2019. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN