Jako je neprijatno

Nemamo dvojbe oko toga da humor predstavlja direktan i dubok odraz duha jednog naroda. Kao pojava on nadilazi i prožima ogroman dio umjetničke pa čak i naučne djelatnosti. Putem društvenih mreža već određeno vrijeme on je poprimio pretežno oblik mima, dok se aforizmi objavljuju putem fb statusa ili Twittera. Ukoliko neko nije upoznat šta je mim, formalno je riječ o uprošćenom vidu stripa ili karikature čiji je glavni postupak da nešto konkretno ismije tako što ga izmješta iz izvornog konteksta tražeći analogije sa ukalupljenim forama koja se sačinjavaju od kadrova videa, filma, serije ili ma kakvog sadržaja koji je putem interneta ostvario veliku gledanost. Nije neobično da neki novajlija i ne skopča foru koja se oslanja na veliki broj već viđenih kalupa koji dotični nije ispratio. 

Po metodologiji ovakva duhovitost svakako je odraz postmodernog vremena koje živimo dok ima snažno uporište u dokonom i prekovremenom vardanju po internetu ne bi li se našao neki predmet zanimacije i šale.* Suštinski, ovo predstavlja jedan oblik satire koji treba poštovati ali srazmjerno i kritikovati jer u moru kojekakvih glupavih vulgarnosti i sirovih tričarija interneta sve teže se može naći zbilja originalna šala. Bude i prilika da sami rukovodioci stranice bez ustezanja kroz kvaziduhovito rezonovanje, koje vremenom poprima oblik pljuvačine, nameću vlastite političke stavove. U tome je kod nas šampion svakako Stari liberal – stranica koja ne bi imala sadržaja za bačanje fora da nije ispada aktuelne zaslijepljene i bahata DPS elita i izvitoperenog sistema vrijednosti koji je ozakonila.** Strahovito selektivan u predmetu ismijavanja i po pravilu alergičan na tuđe mišljenje je ovaj ”stari liberal”.

Ma koliko pojedinac osporavao vrijednost pa čak otvoreno prezirao ovakav vid humora mora prema njemu biti tolerantan. Ukoliko vas obasipaju uvredama bez ikakvog pokrića – čovjek ih treba gledati kao kukavice koje ne smiju u svoje ime da nešto reku. Ako vas razložno zadijevaju zbog nekih vaših postupaka a vi predstavljate javnu ličnost – treba da se zamislite što se vama sprda pretežno omladina putem interneta. Međutim, mi imamo drugačijeg iskustva: stranica “Bilo je jako neprijatno” je ugašena. Vrlo razložno se vinovnikom smatra Demokratska Crna Gora.

Ovaj politički subjekt Alekse Bečića od samog osnivanja vodi ružnu politiku urednog plaćanja propagandnih sadržaja putem Nezavisnog Dnevnika Vijesti koji se javnosti serviraju namjesto stvarnih vijesti. Često pretencioznog naslova prepunjeni su prosto prenabudženim samohvalisanjem i providno preuveličanim vlastitim uspjesima. Ovo je pokušaj štancanja javnog mnjenja podmećući reklamne sadržaje kao ozbiljne članke kako bi vođa pomenute partije na brzu ruku dobio rejting.  Ovakvi članci čine štetu i listu koji objavljuje i kulturi medija u Crnoj Gori ali bogomi zasluženo ponajviše samim autorima. Još bitnije je da ton kojim su oni napisani govori  do koje mjere su obneviđeli na svaki vid kritike. Sve nepovoljno po njihove postupke usko partijski svode kao napad na svijetle principe koje oni po vlastitom uvjerenju jedini njeguju i slijede. Ovakva samopovlađujuća atmosfera kojom oni ponosito unisono odišu putem svojih reklamnih sadržaja utoliko više opravdava sumnju. Tim prije što ima već neko vrijeme kako su počeli da suptilno prokazuju one koji ćeraju šalu na njihov račun te bi ovaj kukavički i mučki postupak bio normalni razvoj stvari. Fejsbuk stranica se ne može smatrati ma u kakvom smislu ozbiljnom prijetnjom i vrlo je lako diskreditovati sadržaj dotične stranice, ukoliko je prevazišao određene mjere, budući da niko neće iza toga imenom i prezimenom da stane. 

Iako u početku partija plemenitih namjera, usljed viška neznanja, ambicije i populizma ovo društvo Demokrata je brzo uskočilo u mutne vode iz kojih kao da ne mogu da se izbave: nalaženje revolucionarnog potencijala u fejzbuk lajkovima, samopromovisanje putem komercijalnih medija, prisvajanje “prvoboračkog” i “revolucionarnog” statusa i opšta gluvost na svaki vid zdrave kritike. Efekat svake dobronamjerne kritike upućene njima dovodi isključivo do još žešćeg, njihovog,  batrganja i prokazivanja onoga ko se drznuo da kritikuje. Sve ovo vodi do dubljeg ukopavanja u brazdu koju su zaorali i opravdavanja statusa sekte koji im je spontano nađenut.  Do sada, njihov doprinos razvoju društva jeste još prizemnija politička scena pa njihovo populističko, hvalisavo i olako jednoumlje bez većeg problema prelazi na druge društvene sfere i potpomaže stvaranje tabora beskritičnih pojedinaca.

 

Mato Kankaraš

_________________________

* Naknadno korigovano zbog nedovoljne jasnoće.

** Naknadno korigovano zbog greške prilikom lekture. Nije bilo namjere da se tvrdi da stranicom rukovodi pomenuta partija ili neki njen član već da ne bi imala sadržaja da nije aktuelnog izvitoperenog sistema vrijednosti.

Izvinjavamo se zbog načinjenih omaški i nejasnoća prilikom pripreme ovog teksta.

REDAKCIJA

 

 

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7856

Objavio dana stu 23 2019. u kategoriji Reagovanja. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN